Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

12 Temmuz '12

 
Kategori
Futbol
 

Fenerbahçe transferde başarılı mı?

Fenerbahçe transferde başarılı mı?
 

Bir önceki yazımda Fenerbahçe' nin transfer planlarından bahsetmiş, Kocaman' ın kafasındaki oyun şablonunu ortaya koyarak, hangi noktalara transfer yapacağını açıklamıştım. Aldığımız duyumlar ve analizlerimiz doğrultusunda ortaya mevcut kadroya ek olarak 2 stoper, 2 orta saha, 1 forvet transferi yapılacağı sonucu çıkıyordu. Peki şu ana kadar durum nedir? Fenerbahçe' nin transfer harekatı başarılı mı? Yoksa geçen sezonki gibi bir fiyasko mu yaşanıyor? Bu konuları ele alacağız.

Öncelikle, Fenerbahçe takımdan ayrılan Ziegler, Emre, Dia ve Yobo' nun yerlerine Hasan Ali, Mehmet Topal, Kuyt ve Egemen' i transfer etmiş oldu. Bunlara ek olarak bir tek Salih transferi yapıldı. Yani görüntü olarak mevcut kadroya ek değil, mevcut kadrodan ayrılanların yerine transfer yapılmış oldu.

Objektif olarak bakarsak, Kuyt hariç diğer 3 transfer, gidenlerden çok daha etkin isimler değiller. Pek çok teknik direktör, Mehmet Topal yerine oyunu daha fazla 2 yönlü oynayabilen Emre' yi, Egemen' den daha çabuk ve tecrübeli olan Yobo' yu ve Hasan Ali'ye kıyasla daha fazla uluslararası tecrübesi olan Ziegler' i tercih eder. Bir tek Dia- Kuyt değişikliği olumlu gözüküyor.

Bu açıdan bakıldığında, Fenerbahçe' nin bırakın kadroyu güçlendirmek, bir seviye gerilediği söylenebilir. En iyi ihtimalle, aynı seviyede kaldığı söylenebilir. Neticede 4 iyi oyuncu ayrılmış, 4 iyi oyuncu gelmiştir. Bu ek bir transfer demek değildir. Bu kadro güçlendirmek değildir. Bu kadroyu aynı seviyede tutmaktır.

Gelelim Hamit' in GS' a transferi ve FB' nin bu oyuncuyu elinden kaçırması durumuna. Tıpkı geçen seneki Selçuk İnan olayına benziyor. Oyuncu faza para istiyor diye, oyuncuyu almadık deniyor. Takım içi dengelerden bahsediliyor. Kocaman istemedi deniyor. Kuyt istemedi deniyor. Yönetimde bahaneler çok.

Beyler, ne dengesi, ne istememesinden bahsediyorsunuz. Dün kaçırdığınız Selçuk İnan, Fenerbahçe' deki tüm oyunculardan daha üstün, savaşçı ve meziyetli bir isimdi. Siz istikrarsız Cristian ve Selçuk Şahin ile oynarken, Galatasaray, Selçuk ile şampiyon oldu. Fatih Terim ile birlikte GS' in en büyük kozu Selçuk Şahin oldu. Oysa geçen sezon Emre- Selçuk İnan ikilisi yan yana oynasa idi, bu takım sadece Selçuk İnan ile şampiyon olabilirdi.

Şimdi aynı bahaneler ve teraneler Hamit için söyleniyor. Çok para istedi. Dengeler bozulamazdı. İstesek alırdık vs. Resmen züğürt tesellisi bu. Mehmet Topuz, Selçuk Şahin ve Cristian' dan kat ve kat iyi bir oyuncu olan ve yerli olan Hamit' in bunların 2 katı kadar almasından doğal ne olabilir? Fenerbahçe' de resmen saçma sapan bir ücret politikası var. Herkes eşit alsın, yakın alsın ne demek? Futbol takımı yönetiminde resmen komünizm rüzgarları estiriyorlar. Selçuk' da Hamit ' de şu anki kadrodaki tüm isimlerden kıymetli ve iyi oyuncular. Elbette fazla alacaklar. Fenerbahçe yönetimi resmen bahane üretip duruyor.

Şu anda gelinen durum şudur. Fenerbahçe sadece gidenlerin yerini doldurmuştur. Gelenler, takıma takviye değildir. Gelenler takımdan gidenleri ancak kapatmaktadır. Fenerbahçe' nin halen doğru dürüst bir forveti yoktur. Sow, Semih ve Bienvenu ile sonuç yine hüsran olacaktır. Fenerbahçe halen ortanın ortasına bir takviye yapmamıştır. Oraya bir oyuncu şart. Tino Costa falan da değil, baya sağlam bir isim alınması gerekiyor.

Fenerhahçe için şu an yapılacak en akıllıca hareket Beşiktaş' ın Quaresma, Fernandes, Pektemek üçlüsünü kadroya katmaktır. Bu üçlüden Aykut Kocaman kendi sisteminde müthiş verim alacaktır. Üçü de aslında Fenerbahçe taraftarının arzu ettiği ve Fenerbahçe' de çok daha fazla performans gösterebilecek isimler. Bunun için Sezer, Özer, Selçuk Şahin, Serdar, Semih, Bienvenu, vb isimler takasta kullanılabilir. Buna ek olarak, Aquilliani gibi dünya çapında bir orta sahayı kadroya katmak gerekmektedir. Forvete takviye şarttır. Bu noktada, kısa ve bitirici değil (FB yönetimine yıllardır kısa boylu, ağır ve beceriksiz forvetler ittirilmektedir)  fizikli, savaşçı ve top tutan bir santrafor alınması şarttır. Üç cephede savaşacak bir takımın forvet hattı Semih, Sow ve Bienvenu gibi vasat isimlerden oluşturulmamalıdır. Son olarak ne pahasına olursa olsun Sercan Sararer ve Nuri Şahin' in de kadroya katılmaya çalışılması gerekmektedir. Bu transferler yapılmadan, Fenerbahçe kadrosunu güçlendirdi demek mümkün değildir.

Hamit, Burak ve diğer transferler ile Galatasaray ise kadrosunu güçlendirmiştir. Gidişat bu şekilde devam ederse, Fenerbahçe bu sene de büyük bir hezimet yaşayarak ezeli rakibinin arkasında kalacaktır.

Burada Aykut Kocaman' ın değil, yönetimin işi ağırdan aldığını düşünüyorum. Yönetim tıpkıu geçen seneki gibi transferde fiyaskoya doğru ilerlemektedir. Bahaneler ise her zaman hazırdır. Takım içi dengeler, Hoca istemedi, kadromuz zaten güçlüydü, vb. saçmalıklar ile taraftar yine uyutulmaya çalışılmaktadır. Taratardan tepki gelir ise yine transferin son günlerinde, Eylül ayında 1-2 tane göz boyama transferi yapılacaktır.

Bir Fenerbahçe taraftarı olarak 12 Temmuz tarihi itibariyle Yönetimin transfer performansından memnun değilim. Taraftarlarımızın da uykudan uyanmasını ve Yönetime bu yönde tepki göstermesini diliyorum.

 
Toplam blog
: 575
: 567
Kayıt tarihi
: 10.05.07
 
 

İlgi alanları ekonomi, para politikası, siyaset, edebiyat, futbol, Türk ve Ortadoğu Tarihi, AB ve..