Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

01 Mart '14

 
Kategori
Basketbol
 

Fenerbahçe Ülker durumu dengeledi

                Euroleague E Grubu’nda Fenerbahçe Ülker kendi sahasında Olympiakos’u 78-74 ile yenerek puan durumunda durumu dengelemiş oldu.

                İkinci haftayı hatırlayalım: Barcelona İstanbul’a Navarro’suz gelmişti ama Fenerbahçe Ülker Navarro’suz Barcelona’yı yenemeyip grupta durumunu riske sokmuştu. Bu sefer ise Olympiakos sahaya Spanoulis’siz çıktı. Fenerbahçe Ülker maçı yine koparamadı ama galip gelmeyi başardı.

 

Maçın Hikayesi

                Vassilis Spanoulis Olympiakos’ta üstüste 60 Euroleague maçına çıktıktan sonra dün sahada olamadı. Olympiakos sahaya adeta ‘ne yapacağını bilmeden’ çıktı ve Fenerbahçe Ülker maça 9-0’la başladı. Stratos Perperoglou’nun devreye girmesiyle fark kapandı ve ilk çeyrek 21-22’lik Olympiakos üstünlüğüyle tamamlandı. İlk çeyrekte Perperoglou 12 sayı attı. (Maçı sadece 17 sayıyla tamamladığını hatırlatayım)

                İkinci çeyrekte Linas Kleiza-Bo McCalebb ikilisinin etkili oyunlarıyla fark açılmaya başladı, Olympiakos’ta Sloukas dışında skora katkı veren birisi olmayınca 17.dakikada skor 36-29 oldu. Olympiakos devre sonuna kadar farkı indirmeyi başardı ve soyunma odasına 41-38’le gidildi.

                Fenerbahçe Ülker ikinci yarıya 8-2’lik seriyle başladı ve 27.dakikada fark çift haneleri çıktı. Bu noktada Fenerbahçe Ülker’in ‘ikili averaj’da öne geçmesi için umutlandık ama olmadı. 32.dakikada da skoru 72-62 yapan Fenerbahçe Ülker rakibinin 10-2’lik serisine cevap veremedi ve maç 78-74 ile bitti.

 

İstatistikler

                Fenerbahçe Ülker’de maçın yıldızları Bo McCalebb ve Linas Kleiza oldular. Yeni transfer Pierre Jackson’ın takıma uyum sağlayamadığı görülür görülmez yük yine Bo’nun üstüne kaldı ve Bo da üstüne düşeni fazlasıyla yaptı. 33 dakikada 20 sayı-4 ribaund-3 asist-1 top çalmayla oynadı ve toplamda 28 verimlilik puanına ulaşarak son iki sezonda Fenerbahçe Ülker formasıyla ulaştığı en yüksek verimlilik puanı değerine ulaşmış oldu. Kenardan gelip yaklaşık 30 dakika süre alan Linas Kleiza 21 sayı-8 ribaundla oynayarak eski takımına karşı elde edilen galibiyette kilit rol oynadı. Fenerbahçe Ülker’de 30 dakikada 9 sayı-3 asistle oynayan Bogdanovic Top16’daki üçlük isabet oranını %10a (3/28) kadar geriletti. Nemanja Bjelica-Luka Zoric haricindeki isimlerin vasatın altında kaldığını söyleyebiliriz. Yaklaşık 28 dakika sahada kalan Emir Preldzic  4 sayı-1 ribaund-3 asist-2 top kaybıyla oynadı ve Euroleague’de sezonun kendi adına en etkisiz performansına imza atmış oldu. Yeni transferlere de bakalım. 11:30 süre alan Blagota Sekulic sadece 2 serbest atış buldu ve onun haricinde 4 ribaund-1 asistle oynadı. 2.çeyreğin ortasında 3 dakika süre alan Pierre Jackson 2 şut kaçırdı ve sadece 1 ribaund alabildi, -3 verimlilik puanına imza attı. Tek maçla değerlendirmek doğru olmaz ama kalan maçlarda fazla fayda veremeyeceğini düşünüyorum.

                Olympiakos’ta Perperoglou ve Sloukas 17’şer sayı atarken, Dunston ve Printezis de 10’ar sayı ürettiler.

                Karşılaştırmalı istatistiklere bakalım… İkilik ve üçlük yüzdeleri karşılıklı olarak dengelendi ama serbest atış isabetleri önemli fark yarattı. Fenerbahçe Ülker 22/27’yle başarılı serbest atış kullanırken Olympiakos 11/18’le kötü serbest atış attı. Zaten böyle ufak farklarla biten maçlarda serbest atış yüzdesinde geride kalan takımın maçı kazanması çok zor. Ribaundlarda durum 36-30’la Fenerbahçe Ülker lehineyken Fenerbahçe Ülker sadece 3 top çalabildi ve 11 top kaybetti. Olympiakos ise 6 top çaldı ve sadece 8 top kaybetti. Top çalma/top kaybı oranlarında durum dengede olsaydı, daha büyük bir fark çıkması olasıydı…

 

 

Kalan maçlarda ne olur?

                Euroleague E Grubu’nda işler daha da karıştı. Emporio Armani Milano 5 galibiyetle diğer dört takımın bir adım önüne geçti ama kalan 6 maçının 4’ünü deplasmanda oynayacak ve gruptan çıkma yolundaki rakiplerinin 3’üne konuk olacak. İşleri zor.

                Fenerbahçe Ülker’in en büyük şanssızlığı iki Yunan takımıyla aynı gruba düşmesi oldu. İki Yunan takımı da vasatın altında kaldıkları için, Fenerbahçe Ülker’in direkt rakipleri oldular. İki takımın da, kalan altı maçlarında performanslarını yükselteceklerinden ve belki de saha dışı faktörlerin onları destekleyeceğinden eminiz. İki Yunan takımından birinin bu aşamada elenmesi sürpriz olur.

                Diğer takım da Unicaja Malaga. Malaga İstanbul’a gelecek ama 15 sayılık avantajı korumaları durumunda kaybetmeleri onları çok da yaralamaz diye düşünüyorum.

                Bu hafta oynanan iki maç da Fenerbahçe Ülker açısından kötü sonuçlandı. Kalan maçlarda Olympiakos-Panathinaikos’un tur için avantajlı olduğunu ve diğer takım için EA7 Milano-Unicaja Malaga-Fenerbahçe Ülker’in yarışacağını düşünüyorum. Fenerbahçe Ülker iki takımı da İstanbul’da konuk edecek ve bu hafta avantajı ele geçiremese de, durumu dengelediğini söyleyebiliriz…

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Bu yazıyla ilgili olumlu ve olumsuz eleştirilerinizi sahinarif88@hotmail.com adresine bekliyorum…

 
Toplam blog
: 641
: 316
Kayıt tarihi
: 16.12.07
 
 

Bir uluslararası ilişkiler öğrencisinin gözünden dünya ve bonusu olarak da futbol... ..