Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

28 Temmuz '16

 
Kategori
Futbol
 

Fenerbahçeli gururlu

Aslında futbol konuşulacak bir dönem değil.

Ülkemiz ve milletimiz dünyanın en alçak saldırısına maruz kaldı. Milletçe gönülden bağlı olduğumuz demokrasimiz, devlet büyüklerimiz, siyasetçiler, halk, herkes hedef alındı. Çok şükür FETÖ hainleri amaçlarına ulaşamadı ve milletin feraset ve cesareti ile bu büyük tehlike bertaraf edildi.

Bu vesile ile aziz Şehitlerimize Allah'tan rahmet diliyorum. Bu vatan sevdalılarının, bu cesur yiğitlerin mekanları cennet olur inşallah. Kanlarının yerde kalmayacağını da çok iyi biliyorum. 

Bu dönemde futbol konuşmak ne derece doğru bilmiyorum ama bizim de takipçilerimize, milletimize karşı bu köşelerden sorumluluğumuz var. Futbol yazmak ve konuşmak..  Bu sebeple, dünkü maçı yorumlamaya çalışacağım. 

Fenerbahçe- Monaco maçı başlamadan hemen evvel şöyle düşündüm; bu saatten sonra Fenerbahçe için kazanmak veya kaybetmek hiç önemli değil. Sadece bu sezon için de değil, bundan böyle önemli değil. Neden mi?

Zira Fenerbahçe, ülkemize yönelik hain kuşatmaya ilk karşı durmuş camia. Bu hain canavarın böğrüne ilk hançeri saplayan direniş gücü. Aziz Yıldırım nezdinde çelikleşen bu karşı koyuş, bugün daha bir anlamlı. 

"Ne şikesi, vatan elden gidiyor" diyerek bizleri yıllar önce uyaran Başkan Yıldırım' ın o dik duruşu, Fenerbahçe camiasının birlik içinde kilitlenmesi, belki de ilk kurşun anlamına geliyordu. 

Bu sebeple Fenerbahçeli ayrı bir dik duruyor, ayrı bir gururlu. Sokaklarda, meydanlarda Fenerbahçe forması giyenlere bakıyorum başları ayrı bir dik. Sadece bu bile, Fenerbahçe' lilere yeter. 

Maça gelirsek, Vitor Pereira' nın yeni ortaya koyduğu 3-5-2 ile izledik Fenerbahçe' yi. Takımı isteme daha fazla alışmış gördüm. Ancak Fenerbahçe' nin bu sistem ile oynaması için bazı yapısal zafiyetleri var. Örneğin sol bek Hasan Ali' nin hücum tarafındaki etkisizliği, Fernandao' nun bu sisteme uygun olmaması ve son derece formsuz görüntüsü, takımın savunmadan hücuma geçişleri iyi yaparken, hücumdan savunmaya geçişlerde biraz ağır kalması gibi konular dikkati çekiyor. 

Tabi herkesin son derece gayretli olması, yeni transferlerin son derece isabetli olması, işin hücum tarafındaki üretkenlik ile 4-5 tane pozisyona girilmesi, dikine oynama alışkanlığının gelişmiş olması, savunma üçlüsünün uyumu konuları ise umut verici gelişmeler. 

Ben Skrtel ve Neustadter' i çok beğendim. Kjaer ile birlikte geçilmesi, aşılması çok zor bir üçlü görüntüsündeydiler. Ayrıca, kazandıkları topları, ayaklarına gelen tüm pasları mükemmele yakın oyuna soktular. Bu senenin en büyük kazanımı bu savunma olacak gibi gözüküyor. Önlerinde oynayan Souza' da oldukça gayretli idi. Mehmet Topal dönene kadar o bölgede iyi işler yapar. 

Van der Wiel gerçekten çok iyi bir bek. Sessiz sedasız işini yapıyor. Dikkatli ve çabuk. Ortaları da çok etkili. Bu sene Fenerbahçe sağ kanattan iyi işler yapacak gibi gözüküyor. 

Hasan Ali istikrarlı. Maç içinde düşmüyor. Hep seviyesini koruyor. Çalışkan. İyi ve güvenilir bir profesyonel. Bu sene önemli katkı verecek. Hücum tarafında kondisyonu ve dayanıklılığı arttıkça daha çok katkı yapabilir. Bu maçta biraz savunma ağırlıklı oynadı. Tabi bu da taktiksel bir karar olabilir. 

Ozan ve Salih, oyunu iki taraflı oynayan futbolcular olduklarından, oyuna derinlik ve genişlik geldi. Özellikle Salih, ayağına gelen hemen her topu olumlu kullandı. Takımı ileri taşıdı. Monaco gibi iyi bir takım karşısında, bu görevi en iyi şekilde yapan Salih varken, 10 numara aramak bence doğru değil. Fenerbahçe Salih' i mutlaka kazanmalı. Ozan' ın da sürekli ilk 11' de oynaması gerek.

Emenike, gecenin yıldızı oldu. İstekli, hırslı ve güçlüydü. Ayakta kaldı. Rakip defansı çok yıprattı. Bence bu formunu koruyacak ise, kadroda olmasında fayda var. Öte yandan Fernandao, maalesef geçen sezondan bu yana istenilen performansı gösteremiyor. Ağır. Ayağına pas bekliyor. Pozisyon almada iyi değil. Bence iyi bir takas opsiyonu olabilir. Fenerbahçe, RvP kalacak ise, Fernandao' yu iyi bir takas ile değerlendirmeli. Değerlendirilemez ise, rotasyonda üçüncü alternatif olarak kalabilir. Ancak ben Fenerbahçe' nin yine de genç ve kabiliyetli bir forvet oyuncusu alması gerektiğini düşünüyorum. Sezon uzun ve bu üçlü ile tüm sezon geçmez. Sakatlığı var, formsuzluğu var. Tedbiren genç bir forvet alınması ve rotasyonda kullanılması gerektiğini düşünüyorum. 

Aatıf bence kaçırdığı pozisyon haricinde hareketli idi. Top ayağına yakışıyor. Bu sene ondan verim alınacağına eminim. 

Vitor Pereira' nın farklı bir sistem denemesini anlıyor ve destekliyorum. Ancak oyuncu seçimleri ve değişikliklerinde biraz daha dikkatli olmalı. Salih' in oyundan alınması, Fernandao' nun oyunda tutulması bence çok hatalı kararlardı. Emenike ise sakatlığı sebebi ile alındı. Burada Vitor' un bir hatası yoktu. Bu maçta Aatıf- Emenike daha hareketli ve dengeli bir ikili olurdu diye düşünüyorum. Aatıf yorulunca da Stoch ile değişim yapılabilirdi. Elbette Vitor' un da kendine göre planları var. İzleyecek ve göreceğiz. 

Ben Fenerbahçe' yi Monaco' dan daha iyi buldum. Turu geçecek gibi gözüküyor. 

Bu galibiyet milletimize, ülkemize moral oldu. Fenerbahçe takımına teşekkürler. 

 

twitter: @bertankaya

 
Toplam blog
: 575
: 567
Kayıt tarihi
: 10.05.07
 
 

İlgi alanları ekonomi, para politikası, siyaset, edebiyat, futbol, Türk ve Ortadoğu Tarihi, AB ve..