Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

04 Nisan '08

 
Kategori
Futbol
 

Fenerbahçem bu sene

Fenerbahçem bu sene
 

Bastır Fenerbahçe aşkına


Hiç farkında mısınız? Doksanlı yıllarda Galatasaray hem lig de hem de Avrupa’da ses getiren takımıydı. 6 lig şampiyonu olmuş bunun 4 tanesi üst üste gelmişti. Bunun üstüne 2000 yılında UEFA’da şampiyon olmuşlardı. ÜEFA şampiyonu olarak ta o yılın Şampiyonlar Ligi Şampiyonu Real Madrid’i de yenerek Süper Kupayı almışlardı.

O yıllarda Fenerbahçe yalnızca bir kere şampiyon olmuş Avrupa’ya gitmek değil Edirne’nin ilersine gidemiyorlardı. O zamanlar takım düzeyinde hep geriye düşüyorduk. Herkesin makarası oluyorduk. Hatta bazı kişiler benim ve çocuklarım değil torunlarım bile böyle bir başarıyı göremeyeceğini dile getirmeye çalışıyorlardı.

İki binli yıllarda zehirli dernek mi değmişti ne?

O yıldan sonra Galatasaray düşüşe geçmiş Fenerbahçe yükselişe. Bugüne gelinen durum ise artık Avrupa’nın bizi konuşuyor olması.

Şimdi şöyle bir değerlendirme yapalım. Süper lig de son 6 haftaya bu kadar olumsuz maçlara rağmen lider. Avrupa’da Şampiyonlar ligi de çeyrek finalde ki ilk maçta Chelsea’yı 2-1 yenerek kazanıyor. Hem de 3 gol atarak (biri kendi kalesine olmak üzere). Bundan sonra Fenerbahçe bu performansını sürdürdüğü takdir de lig de puan farkı ile şampiyon olur Şampiyonlar Ligin de final oynar. Kupayı alır mı? Çok istiyorsa alır. Zaten şu anda diğer takımlardan güç bakımından hiçbir farkı yok.

Şimdi lig den başlayalım.

Şu anda lig de şampiyonluğa oynayan 4 takımın son maçlarına bakalım.

Fenerbahçe: 63 puan

29. Hafta’da Kayserispor’la içerde
30. Hafta’da Ankaraspor’la deplasmanda
31. Hafta’da Denizlispor’la içer de
32. Hafta’da Galatasaray’la deplasmanda
33. Hafta’da Gençlerbirliği ile içerde
34. ve son Hafta Trabzonspor’la deplasmada oynar.

Galatasaray: 61 ouan.

29. Hafta’da Gençlerbirliği ile deplasmanda
30. Hafta’da Trabzonspor’la içerde
31. Hafta’da İstanbul Büyükşehir Belediye ile deplasmanda
32. Hafta’da Fenerbahçe ile içerde
33. Hafta’da Sivasspor’la deplasman’da
34. Hafta’da Geçnlerbirliği Oftaş’la içerde oaynayacak.

Sivasspor : 61 puan

29. Hafta’da Beşiktaş’la içerde
30. Hafta’da Kayserispor’la deplasmanda
31. Hafta’da Ankaraspor’la içerde
32. Hafta’da Denizlispor’la deplasman’da
33. Hafta’da Galatasaray’la içerde
34. Hafta’da Geçlerbirliği ile deplasmanda oynamaktadır.

Beşiktaş ise 58 puanda.

29. Hafta’da Sivasspor’la seplasman’da
30. Hafta’da Gençlerbirliğ Oftaş içerde
31. Hafta’da Çaykur Rizespor’la deplasmanda
32 Hafta’da Bursaspor’la içerde
33. Hafta’da Ankaragücü ile deplasmanda
34. ve son Hafta’da is Vestel Manisa ile oynayacak

Kalan maçlara bakılınca en şanslı takım Fenerbahçe. Bu hafta Beşiktaş’ın ve Galatasaray’ın son ikinci haftasında diğer şampiyon adayı Sivasspor’la oynuyor olması ne kadar da Fenerbahçe’nin ekmeğine yağ sürecek gibi gözüküyor. Zico’nun Avrupa Şampiyonlar liginde ki durumunu düşünerek bu haftada oynayacağı maçta as futbolcuları dinlendireceğini söylemekte. Umarım Buraspor yenilgisine benzemez. Diğer maçlar da ise gereken puanları aldığımızda (alacağını düşünüyorum) o zaman da şampiyonuz.

Sivasspor Trabzonspor’dan sonra Anadolu’ya şampiyonluk kazandıracak konumda sıcak kalabilmek için özelikle kendi sahasında oynayacakları Beşiktaş ve Galatasaray’ı yenmek ve onların puan kaybetmesi için oynayacaklardır. Bunları gerçekleştirdikleri takdirde Sivasspor’un ikinci olarak ligi bitireceğini ve de seneye Şampiyonlar ligini Türkiye’de temsil edeceğini söyleyebilirim.

Galatasaray ise düşüşe devam edecek. Onların önlerin de Fenerbahçe ve arkasında zorlu Sivasspor deplasmanı bulunmakta.

Beşiktaş ise bir tek zorlu Sivasspor maçı bulunuyor. Tüm maçları kazanmaları halde toplayacakları puan 76 eder ki Fenerbahçe ve Sivasspor’u geçerler mi bilemem. Onlar için ilk önce bu hafta Sivasspor’u yenmeleri gerekiyor. Bakalım görelim.

Bana göre lig sonunun da sırlamanın şu şekilde olacağını tahmin ediyorum.

    Fenerbahçe Sivasspor Galatasaray Beşiktaş.

Herhalde yanılmam.

Şampiyonlar liginde de Fenerbahçe kendi sahasında ki zorlu Chelsea maçını 2-1 yenmesi bizleri mutlu etti. Elbette bu arenada mücadele etmek zordur. Üst düzeyde ki futbolcularla mücadele etmek gerekiyor. Bana kalırsa bu kadar yüksek düzey de futbolcularla mücadele edebilmek için de senin de o denli yüksek kalite de futbolcu barındırman gerekiyor kadronda. Fenerbahçe’de zaten bu var. Hepsi birbirinden kaliteli. Bu sene şampiyon olabilir miyiz ve o büyük kupayı Türkiye’ye getirebilir miyiz? Olmayabilir de. Ama seneye için de bir tecrübe kazanılmış olunuyor.

Özelikle İtalya, İngiltere, İspanya ve Almanya’da yabancı futbolcu serbestliği var. Ne kadar da bu gibi turnuvalar da takımlarımızın üst turlarda yer alması ülkemizin daha yakından tanınmasına ve diğer ünlü futbolcuların da ülkemizde oynamak istemelerini isteyeceklerdir. Bu da kalkınmamızı sağlayacaktır. Üst düzey de yıldız futbolcuların transferlerini serbest bırakılması futbolumuzu daha da güzelleştirecektir. Bu üst düzeyde futbolcu transfer edemeyen takımlarımız Afrika’dan futbolcu getireceklerine Türk futbolcularına yönelsinler.

Galatasaray’ın doksanlı yıllarda ki yükselişi 1996, 2000, 2008 Avrupa Şampiyonasına ve 2002’de ki Dünya Kupasına katılmamızı sağlamış ve bir kere’de Dünya üçüncülüğüne yükselmişiz.

Futbol Federasyonun bir an önce diğer ülkeler de olduğu gibi yabancı transferde kaliteli futbolcu transferi için serbest bırakırsa bunda Türk futbolu kazançlı çıkacaktır.

Bir de Mehmet Aurelio gibi Türkiye’de uzun sürede kalan yabancı tabiiyeti olup da Türk tabiiyetine geçen futbolcuların milli takımlarımız da oynamalarında bir sakınca görmüyorum. Onların tecrübeleriyle ve dünyaya bakış açılarıyla Türk futboluna büyük katkıda sağlayacaklardır. Bu bir kültür seviyesidir.

Avrupa’da ki futbola yetişmek ve oralardan kupalar kazanmak istiyorsak eğer Ronaldino, Ronaldo, Kaka gibi yüksek kaliteli futbolcuların da Türkiye’de oynamalarını sağlamamız gerekir bir yerde.

Her şey Türk futbolun gelişmesi için çalışmalıyız. Yabancılar da olduğu gibi.

Fenerbahçe’nin önünü kesmekle değil ondan örnek alarak diğer takımların da kendilerini geliştirebilirler. Akılcı olmak lazım.

Şampiyonlar ligini alamayabiliriz de. Sonuç da bunun bir oyun olduğunu unutmamak lazım. Kültürümüze de bunu eklediğimiz zaman öyle zannediyorum ki Türk futbolu artık Avrupa ile rahatlıkla boy ölçüşebilir.

Ve ben bir Fenerbahçeli olarak diyorum ki durmak yok. Fenerbahçe aşkına her şeye yapmaya hazır kıta gibi. İşte bu Fenerbahçe yani bizim takım Lig de şampiyon olur, Avrupa'da ise kupayı alamazsak bile bir final oynarız.

Burada bir not ekleyeyim. Kupayı alırsak herkes şaşırmasın sakın.

 
Toplam blog
: 540
: 3176
Kayıt tarihi
: 02.01.07
 
 

Hiç bir motorlu araca binmeyi sevemedim. Daha doğrusu sevdiremediler. Onun yerine iki tekerlekli ..