Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

28 Ağustos '20

 
Kategori
Siyaset
 

Feraset

Geleceği öngörmek, geleceğe yönelik kestirimlerde bulunmak, aklı ön plana çıkarmayı gerektirir.

Türkiye Cumhuriyeti Devleti olarak, her devlet gibi, çıkarlarımız için, vatandaşlarımızın refahı ve gönenci için, egemenlik haklarımızdan vaz geçmeden olması gereken yükümlülüklerimizi ifa etmek durumundayız.

Türkiye olarak geçmişte pekâlâ bazı hatalı ve yanlış davranışlarda bulunduk. Bunu kabul etmemiz gerekiyor. Ortadoğu’nun ağabeyliğine soyunduk. Mazlum devletlerin ve halkların sözcülüğünü kendimize iş bildik. Oynak eksenli siyaset üzerinden dış politika aksımızı belirledik. Pro-aktif siyaset düsturuyla dünyada ve bölgemizde olası siyaset aksiyonlarında ön almaya çabaladık.

Komşularımızla dostluğa dayalı bir politika sürdürmeye çabaladık. Çok boyutlu bir siyasete angaje olduk. İçimize kapanmadan, kendi hakkımızı çiğnetmeden ve diğer devletlerin özgürlüklerine saldırmadan bir politika izleme gayreti içinde olduk. Tabii bu değişimlerde tabiri caizse çuvalladığımız da oldu, geçmişe göre olumlu kazanımlar elde ettiğimiz de oldu.

Gelmek istediğim husus, ilişkilerimizde olsun, tepkilerimizde olsun, iyice tartıp ölçmeden geribildirimde bulunmamız gerektiğidir. Doğu Akdeniz’de halihazırda uluslararası bir cereyan gerçekleşmekte. Ortadoğu, kendi hâline bırakılmıyor. Devletler, kendi menfaatleri doğrultusunda, ortaklık ve ittifak arayışına yönelirken, öte yandan, müzakere gibi, diplomasi gibi, istişare gibi iletişim yollarından da faydalanmaktalar.

Türkiye olarak, şu sıralar Yunanistan ile bir gerilim içindeyiz. Avrupa Birliği’nden olsun, Birleşmiş Milletlerden olsun, yine Kıta Avrupa’sının ağır abileri Almanya’dan olsun; Doğu Akdeniz’deki faaliyetlere yönelik “itidal” çağrıları yükselmekte. Devlet adamlığı veya diplomasi işte böyle zamanlarda devreye girmekte. Geçmişte yaşanan tarihî deneyimlerden yola çıkarak, denize dökeriz, fena yaparız ağzı ancak yeni yetme klavye delikanlılarının ağzıdır. Bize düşen, devlet olmanın ağırlığı içinde, milletimizin çıkarlarını ezdirmemektir.

 

 
Toplam blog
: 706
: 83
Kayıt tarihi
: 18.05.16
 
 

Ben, Uludağ Üniversitesi Çalışma Ekonomisi ve Endüstri İlişkileri Bölümü mezunuyum. Şuan için öze..