Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

28 Ocak '13

 
Kategori
Magazin
 

Ferdi Özbeğen Yoğun Bakımda

Ferdi Özbeğen Yoğun Bakımda
 

Gözümde canlanır koskoca mazi*Sevgilim nerede ben neredeyim*Suçumuz neydi ki ayrıldık böyle*Kaybolmuş benliğim bak ne haldeyim*Efkarım birikmiş sığmaz içime*Bin sitem etsem de azdır kadere*Dilektaşı*


 

Sadece nostalji duygusunu tatmin etmiyor Ferdi Özbeğen…

Arada sırada geçmişe yolculuk için dinlenecek bir yorumcu değil Ferdi Özbeğen...

Belleğimizde Ferdi Özbeğen şarkıları hiç yer etmese de, o şarkıları kendisinden ilk kez dinliyor olsak da yine bir anlamı var.

Ve belki de bu yüzden bu denli ilgi görüyor.

İşin şu yanını da ihmal etmeyelim: ,

"Nankörler", "tıksıranlar", "ucubeler" arasında bunalıp sıkılanlar için çok sağaltıcı bir tarafı var.

"Bir bahar akşamı" rastlananlardan, rastlanıp geçilenlerden değildir Özbeğen; dört mevsimliktir, evladiyeliktir, hatta ötesidir.

Bir piyanisttir O.

Hani beğenilmeyen, burun  bükülen çalgıcılardan.

Piyano çalarken, müzik serüvenini bu topraklara yaymış,

Zaman içinde bizi bize anlatan sanatçılardan.

Ferdi Özbeğen…

“Yılların duayen sanatçısı Ferdi Özbeğen'in beyin fonksiyonları neredeyse durdu. 12 yıldır kanser ile mücadele eden ünlü sanatçı geçtiğimiz hafta son tetkiklerini yaptırdı. Kan sonuçları kemik testi ve diğer sonuçlar endişe verici değildi. Dün sabah nefes alıp vermesinde bir tuhaflık belirdi. Manevi oğlu bu süreçte yaşananları şöyle anlattı:

 "Ferdi Bey solunumu bozulunca acil ambulans aradım. Aspiratör cihazının olduğu bir hastane aradık. Durumu daha da ağırlaşmaya başlayınca Okmeydanı Eğitim ve Araştırma Hastanesi Acil Reanimasyon Servisi'ne kaldırdık. Hemen yaşam ünitesine bağlandı."

Bilgi veren görevli doktorlar ise sanatçının durumunun çok çok ağır olduğunu durumunun stabil tutabilmek için çok uğraştıklarını ancak 12 yıldır kanser ile mücadele eden yaşlı bir bedenin bazı dirençsizliklerinin normal karşılanması gerektiğini söyledi.

Doktorları bugün öğle saatlerinde uyandırmaya çalışacakları Özbeğen için daha sonra ailenin de görüşünü alarak gerekli prosedürleri uygulayacaklarını açıkladı. 

"Yani bir nevi beyin ölümünden mi bahsediyorsunuz? diye sorduğumda doktorlar, "Malesef bu konuda şu anda olumlu konuşamıyoruz. Ama tecrübelerimize göre değerli sanatçımızın geriye dönüşü neredeyse imkansız görülüyor" cevabını verdi.(Alıntı *Savaş Ay)

Kimdir Ferdi Özbeğen?

“Ferdi Özbeğen 1941 yılında İzmir'de doğdu. 11 yaşındayken ortaokulla birlikte özel müzik öğrenimine başladı. 1960 yılında Özel İzmir Koleji'ni bitirdikten sonra İstanbul'da İktisat Fakültesi'ni kazandı fakat 1963 yılında babasının vefat etmesi üzerine eğitimini yarıda kesmek zorunda kaldı. Bu andan itibaren Ferdi Özbeğen, ilgi alanı olan müziğe yöneldi.

1965 yılında düzenlenen Hürriyet Gazetesi Altın Mikrofon yarışmasına Ferdi Özbeğen Orkestrası olarak katıldı; yarışmada Kes Kes ve Sandığımı Açamadım şarkılarını seslendirdi. Yarışmadan sonra orkestra 1967'de Okay Temiz'i, 1968'de de Esin Engin'i bünyesinde bulundurmuştur. 1974 yılına kadar orkestrası ile çeşitli lokal ve eğlence merkezlerinde konserler verdi ama en son çalıştığı Çınar Oteli'nin greve gitmesiyle orkestrası dağıldı, Özbeğen'de Şefik Uyguner'in orkestrasında çalışmaya başladı.

1977 yılında ilk uzunçaları olan Ferdi Özbeğen'le 45 Dakika'yı çıkardı. “Acaba tutar mı” endişesiyle yapılan bu albüm kısa sürede büyük bir satış rakamına ulaştı. 1978 yılında Orhan Gencebay'ın plak şirketi Kervan Plak'a geçerek Ferdi Özbeğen'le Sohbet, 1979 yılında Teşekkürler ve 1980 yılında da Mutluluklar albümlerini hayranlarına sundu. Sohbet albümüyle Altın Plak kazanan Özbeğen, Mutluluklar albümüyle de Platin Plak ve Altın Piyano kazandı.

Bu yıllarda geniş hayran kitlelerine ulaşan Ferdi Özbeğen, kendi yorumuyla orkestralar dönemini, halk yorumuyla da tavernalar dönemini açmış oluyordu.

1980 yılının sonlarına doğru Kervan Plak ile ortaklığını bitiren Yaşar Kekeva, Yaşar Kekeva Plakçılık adında bir şirket kurdu ve milyonları peşinden sürükleyen Ferdi Özbeğen'i şirketine transfer etti; şirketin ilk plağı olan Nice Yıllara albümünü çıkardı. Bunu 1981 yılında Yaşadıkça, 1982 yılında Bir Sır Gibi ve 1983 yılında Seviyorum Delicesine albümleri izledi.

Bu albümlerde Özbeğen, Ülkü Aker'in aranjmanlarından oluşan Rahbani Brothers şarkılarını, dönemin sevilen veya klasikleşmiş parçalarını ve de daha önceden söylenmiş ve unutulmuş şarkıları yeniden düzenleyerek seslendirdi; Eskimeyen Dost, Seni Terkedeceğim, Yok Yok Yalan Deme, Kandil, gibi. 1983 yılında, Şan Tiyatrosu'nda 20. Sanat Yılını Devlet Senfoni Orkestrası ile verdiği müthiş konserler zinciriyle kutlayan Ferdi Özbeğen, 1984 yılında bugün bile aynı kaliteye ulaşılamamış bir tarafı alaturka, bir tarafı pop şarkılarından oluşan Piyanist albümünü çıkardı.

Alaturka balatları Gurbette Sevgilim, Bir Gülü Sevdim, Bir Sevgi İstiyorum gibi parçalardan oluşurken pop balatları Ülkü Aker aranjmanlarından oluşan Elega-Her Gece, La Boheme-Giden Sensin, Cenizas-Özlenen Sevgiliye gibi aşk şarkılarından oluşuyordu. Artık şöhretinin zirvesindedir Ferdi Özbeğen, plakları çok satar, öyle ki 1982 yılının vergi rekortmenidir.

1984 yılında Yaşar Plak'ın düştüğü zor durumdan kurtaran Ferdi Özbeğen oldu. Sizin Seçtiklerinizle albümü kendisinin yorumuyla o zamanın yapılmış ilk best of albümüdür. Dönemin sevilen 11 şarkısını seslendirdiği bu albüm kendisinin en çok satan albümü idi.

Bu albümü 1985'te çıkardığı bir tarafı alaturka diğer tarafı da pop-rock temaları içeren Belki Bir Gün ve 1986'da çıkardığı tamamı Ülkü Aker aranjeleri ve daha önceki 9 albümünün orkestra şefi olan Osman İşmen'in senfonik düzenlemelerinden oluşan Sana İhtiyacım Var albümü izledi; bu albümde Orson Welles'in I Know What Is To Be Young ve Lionel Richie'nin Hello şarkılarının Türkçe uyarlamalarını seslendirdi. 1986 yılının sonlarına doğru çıkardığı Sevdiğiniz Şarkılar albümü Türkiye'de çıkarılan ilk krom kasettir ve dönemin şartlarına göre masraflıdır.

Ferdi Özbeğen, 80'lerin sonu ile 90'ların başına kadar çıkarttığı albümlerde gene alaturka ve taverna tarzı şarkılar söyledi. 90'lar yeni müzik türleriyle tanışırken kendisi de yavaş yavaş inzivaya çekildi. 1991 yılında piyasaya sunduğu nostalji albümü Şarkılarım, Türkiye'de pek duyulmayan unplugged yani elektronik müzik kullanmadan canlı performansla hazırlandı. 1998'de Kiss Müzik Firmasından Kandil albümünü çıkarır, bu albüm kendisini tanımayan yeni kuşak ve hayranları için büyük bir prestij albümü oldu. Bu albümü 2001'de Ayrılmayalım albümü izledi.

2006 yılına geldiğimizde Yaşar Plak, Ferdi Özbeğen'in 26 yıl önce okuduğu şarkıları bir re-mastered çalışmasıyla Can Suyum adıyla yayınladı. Büyük ses getiren albüm kendisini özleyen ve yeni tanıyan hayranları için güzel bir albüm oldu. Sanatçı,son zamanlarda yakalandığı kanser hastalığı ile mücadele etmektedir.(wikipedia)

Türk müzik  tarihi içinde önemli bir yere sahiptir Ferdi Özbeğen.

Dilerim tüm acıları şifa bulur.

Mevla yardımcısı olsun..

 

 

 
Toplam blog
: 432
: 6177
Kayıt tarihi
: 08.10.06
 
 

Med cezir içinde kafasına estiği gibi yaşayan bir havva kızı birazcık kağıt kalem aşinalığı olmas..