Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

15 Temmuz '07

 
Kategori
Kültür - Sanat
 

Ferhunde Erkin ölmüş!

FERHUNDE ERKİN ÖLMÜŞ! (l909-2007)

Öldüğünü ilk olarak, Doğan Hızlan’ın Hürriyet’teki "Cumhuriyet Kızları’ndan biri daha aramızdan ayrıldı" yazısından öğrendim. Sonra da ünlü piyanistimiz Fazıl Say’ın Cumhuriyet’teki ilanını gördüm.

Araştırınca da Filiz Ali’nin Milliyet Kültür ve Sanat’taki konuya ilişkin yazısına ulaştım...

Sağlığında Ferhunde Erkin’i konser salonlarında canlı olarak dinleme şansı elde edemedim. O’nu özellikle ‘Türk beşleri’nden Ulvi Cemal Erkin’in eşi olarak tanıdım, bir çok müziksever gibi.

11 Temmuz 2007 günü 98 yaşında aramızdan ayrılmış.

Öğrenciisi Müzikolog Fili Ali, Milliyet’te ölümü sonrasında Ferhunde Erkin için şunları yazmış;

"O cin gibi kıvrak zeka, o müthiş hafıza, o on parmağında on marifet olan hocaların hocası, o her yıl orkestra ile yepyeni bir konçerto çalan, her yıl mutlaka yepyeni bir resital programı ile dinleyici karşısına çıkan, bir yandan kocasının eserlerinin ilk çalınışlarını gerçekleştiren, bir yandan da iki çocuk yetiştiren Ferhunde Erkin gibi bir enerjinin bu dünyadan uçup gittiğine inanmak zor."

Sanat dünyasında saygın bir yeri olan Doğan Hızlan bu ölüme ilişkin;

"TÜRKİYE’NİN ilk konser piyanisti, nice iyi piyanistin hocası, Türk Beşleri’nden besteci Ulvi Cemal Erkin’in hayat arkadaşı, meslektaşı, icracısı Ferhunde Erkin, 11 Temmuz günü aramızdan ayrıldı" diye yazmış.

Öğrencisi Filiz Ali "Kimdi Ferhunde Erkin?" sorusunun yanıtını şu satırlarla veriyor (2)

* Türkiye’nin ilk kadın konser piyanisti.

* Yirmi iki piyano konçertosunun Türkiye’deki ilk çalınışını gerçekleştiren piyanist.

* Otuz altı yıl Ankara Devlet Konservatuvarı’nda ve Gazi Eğitim Enstitüsü’nde piyanist yetiştiren öğretmen.

* Elli yıl aralıksız devam eden eşlikçilik kariyeri.

Sonuç: Devlet sanatçılığı ya da Atatürk’ün doğumunun 100. yıl armağanları dağıtılırken bile unutulma.

Filiz Ali, Suna Kan-Ferhunde Erkin ikilisiyle ilgili bir anıyı paylaşmış okurlarla (1)

"Çağdaş müziğe ilgisi ve yatkınlığı ile dikkat çeken bir piyanistti Ferhunde Hanım. Öğrencilerini de bu yönde yüreklendirirdi. 1961 ile 1967 arasında Suna Kan ile bir piyano-keman ikilisi oluşturdular ve hem yurt içinde hem de yurt dışında turnelere çıktılar. Suna Kan 1991’de Ferhunde Erkin için yapılan bir toplantıda 'Yedi senelik beraberliğimizde sizden hocam olarak mı yoksa annem olarak mı söz edeceğim bilmiyorum. Hâlâ yoğun geziler yapıyorum ama hiçbir gezide sizin kadar eğlenceli bir arkadaşım olmadı.

Sizin kadar her ânın zevkini çıkaran, komikliklere komiklik katan, beraberliğinden zevk aldığım bir partnerim gerçekten olmadı' diyordu.
Hayatına giren herkesi kendine hayran bırakan, her konuda sivrilen yeteneği, zekâsı ve nüktedanlığı ile çevresine yaşam sevinci dağıtan, hem öğretmen hem de insan olarak biz öğrencilerinin hayatına büyük zenginlikler katan Ferhunde Hanım’ı hiç unutmayacağız.

" Cumhuriyet Gazetesi de Kültür sayfasında, Erhan Karaesmen imzalı bir yazı yayınlamış:

"Bir büyük leydinin ardından"

Karaesmen’de yazısına: ‘on parmağında on marifet’ diye girmiş ve eğtimciliğini ön plana çıkarmış. "Çok uzun on yıllar yabancı eğiticilerin sultası altında yürümüş Türk müzik eğitimi dünyasında Ankara Konservatuvarı yenilikçi ve ulusalcı bir havanın başlatıcılığını ve yürütücülüğünü yükümlenmişti. Ferhunde Erkin-Mithat Fenmen ikilisinin başlattığı çağdaş eğitimcilik sonraki kuşaktan kendilerinden de feyz almış diğer eğiticilerin büyük gayretleriyle devam etti....Ankara’da hala bir piyano eğitim odaklaşması mevcutsa bunda çok büyük payı ve varlığı Ferhunde hanım taşımıştı."....

Aynı yazıdan "...Çağdaş müziğe doğru yönelmeve oradaki devrimci arayışlar Cumhuriyet dönemi kültür hareketleri içinde belki en başarılısı olmadı; olamadı, ama en azından Ferhunde Erkin gibi bir efsane kadın sanatçının filizlenip yeşermesine müsaade etti...."

Trafik kazası geçirdiği gün adını ve varlığını öğrendiğim! Barış Akarsu adlı oyuncu ve şarkıcı ile varını yoğunu sanata adamış; Müzik Tarihi’ne adını kazımış Ferhunde Erkin’e tanrıdan rahmet dilerim. Işıklar içinde yatın.

(1): http://sanat.milliyet.com.tr/detay.asp?id=6299

(2): hürriyet gazetesi

 
Toplam blog
: 355
: 1099
Kayıt tarihi
: 16.05.07
 
 

1960 Ankara doğumlu bir Çankırılıyım. İşimin burada olması nedeniyle, Antalya'da yaşamaktayım. Ti..