Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

25 Kasım '12

 
Kategori
Hamilelik Öncesi
 

Fertil günlerin takibi için Servikal Sıvı Kontrolü

Fertil günlerin takibi için Servikal Sıvı Kontrolü
 

Fertilitenizi kendi ellerinize almak ve hamile kalma olasılığınızın yüksek olduğu günleri takip edebilmek için kullanabileceğiniz en etkili yöntemlerden biridir servikal sıvı kontolü...

Servikal sıvı (mukus) rahim ağzındaki servikal kript adı verilen küçük bezler tarafından üretilen sulandırılmış jöle kıvamında bir sıvıdır. Bakterilerin rahme ulaşmasını engelleyen koruyucu bir işlevi vardır. Bu sıvının kıvamı ve şekli adet döngüsü içerisinde tahmin edilebilen zamanlarda değişir. Mesela Yumurtlamadan önce, yani döngünün ilk yarısında servikal mukus bol ve sulu olur. O kadar ki çamaşırınızda izlerini görebilirsiniz. Bazı durumlarda ince bir ped kullanmanızı bile gerektirebilir. Servikal sıvının döngünün bu dönemindeki kıvamı spermin içinde hareket etmesini çok kolaylaştırır çünkü bu sıvının yapısı spermin yapısıyla çok benzeşir. Bu zamanda ilişki yaşamanız durumunda spermler kolaylıkla bu sıvıdan geçerek rahme ulaşabilir. Oysa ki döngünün ikinci yarısında servikal mukus bu kalitesini kaybeder ve spermler bu sıvıya karıştıklarında kolay hareket edemez hale gelırler, yani engellenirler. Bu zamanda servikal mukus artık progesteron hormonunun etkisi altındadır; koyu ve yapışkan bir kıvam almış hem de miktar olarak azalmıştır.

Ortalamada her 2.000 spermden 1i fertil dönemdeki servikal sıvıda hayatta kalır. Bu spermler de servikal sıvıda birkaç gün yaşayabilir. Yumurtlama zamanında ise yumurtaya doğru ilerlerler ve gebelik oluşması muhtemel olur. Servikal mukusta hayatta kalamayan spermler ise vajinanın asidik pH ortamı dolayısıyla ölür ve yok olurlar.

Nasıl Kontrol Edilir?
Her ne kadar düşüncesi pek hoş olmayıp can sıkıcı bir yol gibi görünse de, maalesef servikal sıvınızı ellerinizi çok iyi yıkadıktan sonra parmaklarınızla kontrol etmekten başka şansınız yok. Mensturasyonun (adetin) bitiminden itibaren tamamen kuru bir his olacaktır. Kuru hissetmeseniz bile parmaklarınızdaki ıslaklık çok kısa bir sürede uçup gidecektir. Birkaç gün süren kuruluktan sonra yapışkan bir sıvı hissedebilirsiniz. Fakat yine; ıslak olarak tanımlayabileceğiniz bir his olmayacaktır. Bu dönem 2-3 gün sürebilir.

Bundan sonraki aşamada hissedeceğiniz servikal sıvı krem ya da losyon kıvamında olabilir. Islaklık hissi verecektir. Bu ıslaklığı hissetmeye başladığınızda kendinizi fertil dönemi girmiş kabul edebilirsiniz. Bu dönem 2-4 gün sürebilir.



Bundan sonraki ve son aşamada hissedeceğiniz sıvıyı yumurta akı kıvamı olarak tanımlayabilirsiniz. Aşırı kaygan bir yapısı vardır ve iki parmağınız arasında sündürdüğünüzde sakız gibi kopmadan uzayacaktır.  Aşağıdaki fotoğrafta bir örneğini görebilirsiniz.



En fertil günleriniz yumurta akı kıvamındaki sıvıyı farkettiğiniz günlerdir. Bazı durumlarda bu sıvı o kadar sulu olabilir ki pek bir şey göremezsiniz ama kayganlığın farkına varırsınız. Bu aşırı ıslaklık bazı durumlarda çamaşırınızda simetrik yuvarlak bir iz bırakabilir. 20 li yaşlardaki kadınlar ortalama 5 gün bu kalitedeki sıvıya tanıklık ederler. 30lu yaşlara  gelindiğinde ise 1 ya da 2 gün sürebilir.

Netice itibariyle bizim istediğimiz; aşırı ıslak ve kayganlık hissi veren sıvıyı farketmektir. Çünkü bu günler en fertil sayılacağınız günler olacaktır.


Yukarıdaki resimde fertil sayılan servikal sıvıda hareket eden spermleri görüyoruz. Bu sıvıda spermler rahatça hareket edebiliyor ve ilk fırsatta yumurtayı döllemek üzere hayatta kalabiliyor.



Bu resimde ise fertil sayılmayan servikal sıvıdaki sperm hareketlerini görüyoruz. Bu sıvı spermlere engel olarak daha fazla ilerlemelerine izin vermiyor.

Fertil dönemdeki servikal sıvı kalitesinin oluşması bir hafta sürebilecekken, bu dönemin son bulması sadece 1 gün belki de daha az sürer. Bu ani kuruluk östrojenin azaldığı ve progesteronun yükselmeye başladığının habercisi sayılabilir. Yani artık yumurtlama gerçekleşmiştir ve fertil dönem bitmiştir.

Servikal sıvının kalitesini takip ederken dikkat edilmesi gereken birkaç nokta var:
 
- Eğer vajinal bir enfeksyon sözkonusu ise bu nedenle oluşan sıvı servikal sıvınızı tanımanıza engel olabilir.

Eger cinsel bir birliktelik olmuşsa spermayla servikal sıvınızı karıştırabilirsiniz.
- Tahrik olduğunuzda oluşan sıvıyla servikal sıvıyı karıştırabilirsiniz. Bu sıvının servikal sıvıdan en büyük farkı elinizde çabuk kurumasıdır. Servikal sıvı ise uzun süreler (bazı durumlarda siz yıkayana kadar) elinizde kalacaktır.
- azı ilaçlar (örneğin klomen) kuruluk yaratabilir.
- ayganlaştırıcı kullanıyorsanız bu madde de servikal sıvının kalitesini anlamanızı zorlaştırabilir.
- Doğum kontrol haplarını yeni bıraktıysanız bu da normal işleyişte servikal sıvının oluşmasını önleyebilir. Bunun için birkaç ay bekleyip sıvı takibine öyle başlamanız mantıklı olabilir.
- Düşük östrojen seviyeleri de kuruluk yaratabilir.

Servikal sıvının yokluğu infertil (kısır) olduğunuz anlamına gelmez. O ay yumurtlama gerçekleşmemiş olduğundan servikal sıvıya rastlamamış olabilirsiniz. Ama sürekli olarak servikal sıvıyı takip ettiğiniz halde asla görmediyseniz ovulasyonun gerçekleşip gerçekleşmediğine emin olmanızda fayda var. Bunun için ateş ölçme yöntemini uygulayabilirsiniz. Bu yöntem ovulasyonun gerçekleşip gerçekleşmediğini kesin olarak öğrenmenize yardımcı olacaktır.

Servikal sıvınızın kalitesini arttırmak için bazı doğal yöntemler mevcuttur. Ama herşeyden önce kafeine ve sigaraya son vermeniz gerekir çünkü bu maddeler başka pek çok şeyin olduğu gibi kaliteli servikal sıvının da düşmanıdırlar. Yukarıda bahsettiğim yöntemleri doğal yollarla gebe kalma ve bebek sahibi olmaya hazırım. Şimdi ne olacak? başlıklı yazılarmda okuyabilirsiniz.

 

Eren Kaya

http://bebekyapimbakimonarim.blogspot.com

 

 
Toplam blog
: 66
: 6042
Kayıt tarihi
: 24.04.12
 
 

Bir Mart ayında doğdum ve cocukluğumun ilk yıllarını Türkiye'de geçirdim. Sonra biraz Almanya, bi..