Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

29 Ağustos '07

 
Kategori
Gündelik Yaşam
 

Fethi Ahmet Paşa Yalısında bir aşk hikayesi

18. yüzyılın sonlarında yapıldığı tahmin edilen Fethi Ahmet Paşa Yalısı, 19. yüzyılda bu şahsın mülkiyetine geçmiştir. 1801 yılında dünyaya gelen Fethi Ahmet Paşa, Enderun da iyi bir eğitim aldıktan sonra devlet kademesinde çeşitli önemli görevlerde bulunur. Tophane müşirliğine kadar yükselen paşa, Aya İrini’de ilk Türk müzesini kurmuştur.

Paşa, sakız dökümünde kalyoncuların getirdiği güzel bir kıza âşık olmuş ve şemsi nur adındaki bu kızı görmeden edemez bir hale gelmiştir. Ne var ki, paşanın annesi kızı kıskanmış ve derhal bu ilişkinin sona erdirilmesini istemiştir. Bunun üzerine paşa, Şemsinur’u Beylerbeyindeki istavroz çayırının bulunduğu yerde bir eve bırakmış ve annesine, onu Tunus Paşasına sattığını söylemiştir. Fethi Ahmet Paşa’nın annesi daha sonra yaptığı işten üzüntü duymuş ve bu kızı himayesi altına almak düşüncesiyle oğluna onun yerini öğrenmek amacıyla sorular sormaya başlamış. Paşa, ilişkisini gizlemek için annesine, kızın boğularak öldüğünü söylemiş. Fakat kadının üzüntü ve kederini görünce ona gerçeği açıklayarak, kızı tekrar yalıya getirmiş.

Aradan bir süre zaman geçtikten sonra Padişah Abdülmecit, kız kardeşi olan Atiye sultanı, Fethi Ahmet Paşa ile evlendirmek istemiş. Paşa karşı çıkamadığı bu talep üzerine zor durumda kalınca Şemsinur’u, Kuzguncuktaki bir yalıya gizlemiş. Atiye Sultan paşa ile evlendikten sonra, onun bu ilişkisinden şüphelenmeye başlamış ve paşanın mesaiye kaldığı zamanlarda Kuzguncuktaki o yalıya adamlarını göndererek, durumu bizzat araştırm

 
Toplam blog
: 177
: 1268
Kayıt tarihi
: 09.03.07
 
 

1965 Almanya doğumluyum. Atatürk üniversitesi İlahiyat fakültesi mezunu olup, öğretmen olarak çalışm..