Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

10 Mart '09

 
Kategori
Yurtiçi Tatil
 

Fethiye / Ölüdeniz

Fethiye / Ölüdeniz
 

ÖLÜDENİZ


2007 Yılı yaz tatilimi bu şirin mi şirin, güzel mi güzel, tertemiz denizi ile herkesi büyüleyen doğa cennetinde geçirdim...

Ölüdeniz; adının hakkını fazlası ile veriyor.. Hareketsiz, dingin ve bir o kadar sakin bir deniz... Ne kadar derine giderseniz gidin ayak parmaklarınızı çok rahatlıkla görebiliyorsunuz...

Havası çevre ilçelere göre daha sıcak olsada insanı bunaltmıyor. Alış veriş yerleri biraz daha turiste hitap ettiği için pahalı maalesef. Ancak Herşey Dahil sistemde bir otelde kalıyorsanız sorun yok.

İlçe merkezi Marmaris gibi çok hareketli değil. Daha sessiz. Ancak akşam insanlar dolaşmaya çıktığından kalabalıklaşıyor ve herkes ya bir dükkanın önünde yada bir seyyar satıcının yanında bulunuyor. En çok ilgi çekense Ölüdeniz ressamı.. 10 ytl gibi bir rakama resminizi hemencecik çizebiliyor ve oldukçada başarılı...

Gündüz Ölüdeniz ve Ege denizi'nin tadı çıkarabilirsiniz. 2 ayrı Denize'e girmiş oluyorsunuz. Ayrıca yamaç paraşütü burda çok ünlü bununda maliyeti ortalama 80-100 ytl civarında...

Burda özellikle safari turu ve deniz turu inanılmaz güzel.. Deniz turu biraz uzun sürdüğünden canınız sıkılabilir ama safari çok eğlenceliydi.. Yol boyunca jeeplerden herkes birbirine su atıyor ve çamur banyosu yapılıyor.

Hayatınız boyunca görmeniz gereken yerlerden biri burası, mutlaka ama mutlaka gitmelisiniz derim ben..

Son olarak sizleri Ölüdeniz Belcekız efsanesi ile başbaşa bırakıyorum:

Belcekız Efsanesi

Buradaki koya adını veren Belcekız bir efsaneye dayanıyor. Eski çağlarda buralardan geçen gemiler açıkta demirler ve içme suyu almak üzere kıyıya sandalla çıkarlarmış.

Bir gün yaşlı bir kaptanın genç, yakışıklı oğlu su almak için koya çıktığında güzel Belcekız'ı görmüş. Görür görmez de birbirlerine aşık olmuşlar. Ama delikanlı suyu alıp dönmek zorundaymış. Gemi uzaklaşıp gitmiş. Belcekız hep kıyıya bakmış, sevgilisinin yolunu gözlemiş. Delikanlı da geminin buralardan her geçişinde su almaya gelir, görüşürlermiş. Bir gün buradan geçerken fırtına patlamış. Delikanlı, babasına burada korunaklı bir koy olduğunu söylemiş. Babası ise delikanlının sevgilisini görmek için gemiyi parçalamayı göze aldığını düşünmüş. Fırtınayla birlikte kavga da büyümüş baba-oğul arasında. Gemi tam kayalara çarpacakken baba bir kürek darbesiyle oğlunu denize atmış ve dümene yapışmış. Ve tam o sırada durumu kavramış. Deniz dönerek çarşaf gibi bir koya girmekteymiş. Oğlan orada ölmüş. Kayaların üzerinde sevdiğini bekleyen Belcekız da kayalara atlayıp ölmüş. İşte o günden beri kızın öldüğü yere Belcekız, delikanlının öldüğü yere de Ölüdeniz denmiş.

Ölüdeniz’de 950 hektarlık alan Kıdrak Tabiat Parkı ilan edildi ve koruma altına alındı. Ölüdeniz Lagünü ve Kıdrak Plajını kapsayan bu alan aynı zamanda SIT bölgesi ve özel çevre koruma alanı içinde kalıyor.

Alanın içindeki Kumburnu Günübirlik Dinlenme Tesisleri Muğla Valiliğine bağlı MELSA Ltd. Şti. eliyle işletiliyor. Yılda 400.000’ e yakın kişi giriş yapıyor alana. Giriş ücretli. Bir büyük iki küçük kafeterya hizmet veriliyor. Fast food türü yiyecek ve içecek satışı yanında Şark köşesinde saçta gözleme yapılıyor. Piknik yapmak isteyenler için düzenlenmiş bir piknik alanı da var.

Ama mangal yakmak Mayıs – Ekim ayları arasında yasak. Şezlong ve şemsiye kiralamak mümkün. Otopark duş-WC hizmetleri ücretsiz. 650 araç kapasiteli otopark güvenlik kameraları ve görevliler ile denetim altına alınmış.
Plajda su sporları (kano, parasailing, su kayağı, banana) işletmesi de var. Meraklıları için not edelim.

MELSA’ya ait bir de el sanatları satış yeri de var. Muğla yöresinin el işi ürünleri satılıyor.

Bu olağan üstü doğa parçasının temizliği ve korunması için titizleniliyor.
Kurulan laboratuar ile Belcekız Plajının tamamında günlük olarak deniz suyuna ilişkin ölçümler yapılıyor.

Plaja ISO 14001 belgesi alınması çalışması başlatıldı. Türkiye’de ilk kez Kıdrak plajı bu belgeye sahip olmuş olacak.

BARIŞ MANÇO ROCK DERNEĞİ
http://www.barismancorock.org

 
Toplam blog
: 175
: 1323
Kayıt tarihi
: 21.01.09
 
 

Serkan Hacıömeroğlu 1 Kasım'da  Trabzon'da doğdum. Yüksek öğrenimi 2000 yılında tamamladım. Çeşit..