Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

06 Eylül '13

 
Kategori
Gelenekler
 

Fethiye'de sünnet töreni

Fethiye'de sünnet töreni
 

sünnet görseli netten alıntı


FÜlkemizde ve İslam ülkelerinde erkek çocuklarının buluğ çağına girmeden sünnet edilmeleri gerekmektedir. Her ülkede ve o ülkelerdeki şehirlerde sünnet şölenleri farklı yapılır. Sünnet düğünü yapılırken maddi durumu yerinde olanlar, kendi çocukları ile birlikte fakir çocukları da sünnet ettirirler. O çocuklara da sünnet kıyafetleri alırlar, fayton veya arabalarda gezdirirler. Sünnet olacak çocuk birkaç gün önce eşe dosta akrabalara götürülüp el öptürülür, Camiye götürülür. Davetiyeler 15 gün önceden bastırılıp dağıtılır. Sünnet ilk Mürvet olarak kabul edildiği için her aile maddi durumuna göre özen gösterir. Kimisi yemekli düğünle yapar, kimileri sadece mevlit okutur.

Sünnette kirvelik geleneği ön plandadır. Kirve olacak kişi ya ailenin yakınlarından veya babanın yakın arkadaşlarından seçilir. Kirvelik teklifi yapılınca, kirve olacak kişi sünnet çocuğuna çeşitli hediyeler alır. Sünnet yapılmadan hokkabazlar gösteri yapar, müzik ve alkışlar arasında kirve çocuğu kucağında tutar, sünnetçi o hengâmede çocuğu sünnet eder. Ama günümüzde genellikle sünnet doktorlar tarafından hasta hanede yaptırılıyor, en doğrusu da ehil ellerde doktor tarafından yapılmasıdır.

Dün Fethiye’de sünnet düğününe davet edildik. Yakın komşumuzun torunu, davetiye iki gün önce geldi. Sünnet 6 ay önce yapılmış, burada önce sünnet yapılıyor birkaç ay sonra düğün yapılıyor. Çocuk önce araba ile sonra deve üzerinde gezdirildi. Açık havada çok güzel bir restoran gayet güzel süslenmiş. Sünnet çocuğunun oturacağı yer bir taht gibi. Anne ve baba, büyük anne, büyük babalar kapıda misafirleri karşıladılar, süslü masalara oturduk, garsonlar masalara ikramları taşıdılar. Çocuğun fotoğrafları büyük bir ekranda gösterildi. Biraz sonra kına yakılacak dendi. Bizim bildiğimiz kına geline yakılır, ama her yörede bu törenler farklı biçimde kutlanıyor.

Çocuğun omuzlarından beyaz giysisi üzerine simle işli kırmızı bir pelerin geçirildi, başına aynen gelinlere örtülen kırmızı tül örtüldü, ellerine başparmağına kına yakıldı kırmızı ipeklerle bağlandı. Genç kızlar ellerinde mumlar kına şarkıları söyleyerek çocuğun etrafında oynadılar. Bu görüntüler dev ekrandan gösterildi. Kınadan sonra çocuğun üzerindeki pelerin ve başındaki örtü kaldırıldı.

Biraz sonra hoparlörden “Takı merasimi başladı” diye anons edildi. Çocuğu bir sandalyeye oturttular, yanında anne ve babası vardı. Takı için herkes sıraya girdi önce yakın akrabaları sıra ile diğer davetliler. Kimisinin elinde zarf içinde para, kimisi çocuğa altın ve para taktılar. Yemekten sonra otaya büyük 5 katlı pasta getirildi ve kesilip davetlilere ikram edildi. Bu arada herkes dans etti veya yöre oyunları oynadı. Böylece düğün gece yarısına kadar sürdü. “Allah damatlığını da göstersin” diyerek ayrıldılar.

NAHİDE ÇELEBİ

 

 
Toplam blog
: 1977
: 1045
Kayıt tarihi
: 25.11.08
 
 

Erzurum doğumlu, Ankara'da yaşıyor. D.T.C.F mezunu, emekli lise öğretmeni, evli, 2 çocuklu. "İsya..