Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

04 Temmuz '19

 
Kategori
Gezi - Tatil
 

Fethiye Koyları

Eskiden Fethiye'de yaşamak daha güzeldi.

Doğal Koylar vardı, bunların bazılarında giriş çıkış, temizlik, bakım Orman İşletme idaresinin kontrolü altında idi. Kişi başı makul bir ücret veriliyordu.

Şimdi bu koyların hemen hemen tamamı özel şirketlere verildi.

Dar Gelirli bir ailenin girmesi mümkün değil, mangal da yakamazsınız. 

Fethiyelisiniz, orta gelirlisiniz, ailenizle bir mangal ve deniz keyfi yapabileceğiniz bir koy yok şu anda.

Eskiden olsa, Katrancı Koyu vardı, burada 2 ayrı küçük koy vardı. Her birinde mangal da yakabilirdiniz. Büyük çam ağaçlarının altında çadır kurabileğiniz alan da mevcuttu. Bence eskiden daha bir güzeldi. Şimdi bir şirkete kiralandı, araba başı giriş ücreti alınıyor.

Kıdrak vardı, yanı başında Hotel yapılmadan burayı Orman İşletme çalıştırıyordu. Özal zamanında bu otel kuruldu, buranın tadı kaçtı. Oysa burası göz kamaştırıcı bir kumsal, büyüleyici turkuaz renkte berrak bir denizi olan bir yerdi. Büyük çam ağaçları sayesinde yeşil ile denizin bütünleşmesini görebiliyordunuz eskiden. Şimdi burası da bir şirkete verildi, girerken kişi başı ücret, ayrıca şezlong ve şemsiye parası veriyorsunuz.

Ölüdeniz, herkesin bildiği bir yerdir anlatmaya gerek yok. Dünyaca ünlüdür. Buradaki Lagun tam bir doğa harikasıdır. Fethiye denilince akla ölüdeniz gelir. Burası da eskiden Orman İşletme çalıştırırken, makul bir ücretle girilirdi, daha sonra burası da özele verildi. Birkaç yılda yapılan ihalede silahların konuştuğu, çatışmanın yaşanıp, ölenlerin de olduğu bir yer oldu. Bu sene  bir arabanın giriş ücreti 25 lira, arabada bir kişi, iki kişi, 5 kişi olması farketmiyor.

Çalış Plajı; Fethiye de ilçe merkezine en yakın plajdır. Buradan gün batımını izlemek için gelenler vardır. Çalış denilince akla soyu tükenme riskiyle karşı karşıya kalınan Caretta Caretta cinsi deniz kaplumbağaları gelir. Bu kaplumbağalar yumurtalarını bu plaja bırakırlar. Fethiye de Çalış plajı giriş ücreti verilmeyen tek plajdır. Ama mangal yakmak yasaktır.

 Kuleli Koyu; Burası da güzel bir plajdır, çam ağaçlarının arasındadır. Diğer plajlar gibi burası da özele verildi. Fahiş giriş fiyatları alan şirketin geçen sene battığı söyleniyordu.

 Aksazlar Koyunu da bir şirkete vermişler, giriş ücreti vermeden buraya giremiyorsunuz. Buranın dezavantajı şehir merkezine bakıyor olmasıdır.

Büyük ve küçük Boncuklu koyları, Fethiyelilerin deniz ve mangal ihtiyaçlarını giderdiği, dini bayramlarda ailecek eğlendikleri plajlardı. Gelen aileler çöplerini bırakarak gidince, bu iki plajda da çöp dağları oluşuyordu. Haftalarca çöpün alınmadığı oluyordu. Gece yaban domuzlarının gelip, çöpleri karıştırdığı da söyleniyordu. Belediye “benim işim değil” diyordu. Sonuçta Muğla büyük şehir belediyesi bu iki koyu da özel şirkete verdi. Böylelikle fakir halkın gidebileceği Fethiye de bir plaj kalmadı.

Büyük ve Küçük Samanlık Koyu; Buralarda özele verilenlerden, denizi güzeldir.  Deniz üzerinde atlamak için iskele de bulunuyor. Eski doğallığı yok artık.

Gemiler Koyu, burası da Ölüdeniz’e yakın, Ay Nikola adasının yanında, araçla gidebilirsiniz araç başı 30 lira veriliyor. En son bu Ramazan bayramında gittim buraya içerde ben diyeyim 500 siz deyin 1000 araba vardı. İçerde yer bulamayıp, arabayı dışarda bırakanlardan da kişi başı 10 lira giriş ücreti alınıyordu. Masaya oturmak isterseniz, masa başına 25 lira veriyorsunuz, tabi ki şezlong ve şemsiyelerde paralı.

Fethiye’nin koylarında ne Fethiyeliler ne yerli diğer turistler deniz ve mangal keyfi yapamıyor artık. Normalde Kıyılarımızın tümüyle halka açık olması gerekiyor. Çünkü denizden 150 metre hazinen-in deniyor, hangi mantıkla buraları şahıslara kiralanabiliniyor anlamak zor. Bir de fiyatlar standart değil, her işletmeci istediği fiyatı alıyor.   

 

 
Toplam blog
: 718
: 2690
Kayıt tarihi
: 13.07.06
 
 

Tıp alanında doktor olarak çalışmaktayım, beyin cerrahi uzmanıyım..