Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

12 Nisan '20

 
Kategori
Kültür - Sanat
 

Fethiyeli Ü.Şöhret Dirlik

Ünal Şöhret Dirlik Fethiyeli bir öğretmendir. Fethiye’nin sesini Anadolu’ya taşıyor. Yaşadığı bölgenin Fethiye’nin) folklorunu durmadan yazmaya çalışıyor.  Yaklaşık 60 yıldan daha fazla Türk kültürüne hizmet veriyor. Bugüne kadar 25 ‘e kadar kitaplara imza attı. Bu konuda birçok ödüller aldı. Onun için Fethiye’de bir Halk kütüphanesine adı taçlandırdı. Ben onu ilk olarak İstanbul’da yayımlanan TARLA dergisiyle tandım. T

Tarla dergisi gazeteci şair ve araştırmacı yazar Dr. Tahir Kutsi Makal tarafından çıkarıyordu.( sözü bura ya kadar getirmişken Tahir Kutsi Makal’ı da rahmet analım diyorum 15 Haziran 1999 ‘da aramızdan ayrıldı). Sevgili eğitimci, yazar Ünal Şöhret Dirlik’le bu dergide tanıştık. 1970 yılında ilk göz ağrım olan Dicle Köprüsü  / şiirler kitabımı ilk olarak Tarla dergisinde Ünal Şöhret Dirlik tanıttı.  O günlerden bu yana yaklaşık yarım asırdır dostluğumuz devam ediyor.

 

Onunla birlikte Denizli, Afyon, Kütahya, Isparta,  Fethiye, Aydın, Söke ve Bodrum gibi il ve ilçelerde düzenlenen sanat, kültür, şiir ve kitap etkinliklerine katıldık. Şiirler okuduk, sempozyumlarda bildiriler sunduk. Vatanına milletine bağlı sevecen bir yazın eridir. Aynı zamanda üretken ve çalışkan bir öğretmen ve paylaşmayı d seven bir insandır.  Cebinde akrep bulamazsınız. Türk kültürüne kazandırdığı kitaplarından bazıları:

 

Sen şimdi Güneyde (1965),Bilmeceler (1969), Fethiye Bilmeceleri(1996), Fethiye’de Halk İnanışları(1977), Fethiyeli Gülüyor (1998),İncirliköy İncirliköy (1999),Fethiye Atasözleri ve Deyimleri( 2000),Fethiye’de Maniler (2001), Fethiye’de İlenmeler ve Hayırlı Sözler- Dualar (2002), Fethiye Fethiye ( 2003 ve Fethiye’de Ramazan ve Bayram Manileri ( 2005 ) gibi eserlerinden bazılarıdır.  Ünal Şöhret Dirlik hakkında ayrıca Prof. Dr. Saim Sakaoğlu rehberliğinde Kayseri Erciyes Üniversitesi öğrencileri tarafından Ünal Şöhret Dirlik hakkında bir bitirme tezi hazırlanmıştır.  Ünal Şöhret Dirlik FEKSAD (Fethiye Kültür ve Sanat Derneği, EGAYDER)  Egeli Araştırmacı Yazarlar Derneği ve (HAKAK), Halk Kültürlerini Araştırma derneği üyesidir.

  Şiir ve yazıları  Çağrı, Yeni Defne, Aykırısanat,  Sevgi Yolu,  Gönül Eri,  Bizim Ece, Gülpınar, Fethiye Dergisi gibi dergilerde yer almıştır. Ayrıca Milliyet Blog ve birçok yerel gazetelerde de yazıları yer almıştır. Halen de yazmaya devam ediyor. Ü.Ş. Dirlik’in akıcı ve yalın bir Türkçesi vardır. Onun en çok yazılarında yer verdiği alan halk edebiyatı ve Folklor / Halk Bilimidir.

Sevgili kadim dostum bundan böyle sağlık günler diliyor ve birçok eserlere imza atmasını diliyor ve sözlerimi onun için yazdığım bir şiirimle sözlerimi bağlamak istiyorum.    

 

ÜNAL ŞÖHRET DİRLİK İÇİN

 

Anadolu’m da sağlık, öz yurdumda birlik var

Fethiye’de folklorcu Ünal Şöhret Dirlik var

 

Hem arıyor, soruyor, candan gönül adamı

Yılların kadim dostu, her an gelir selamı

 

Fethiye’den ses verir, o bir kültür pınarı

İncirköy’den boy verir, o bir kültür çınarı

 

Öğretmenim merhaba, bugünün kutlu olsun

Yarınların aydınlık, haneniz mutlu olsun

 

İlim, irfan sahibi yirmi beştir kitabı

Yayında ve basında eksilmiyor hitabı

 

Allah’ın sen sağlık ver böyle güzel insana

Örnek bir öğretmendir hizmet eder vatana

 

Gururla yazıyorum aramızda birlik var

Fethiye, İncirköy’de Ünal Şöhret Dirlik var.

 

                                    Abdülkadir GÜLER

                             

 

 

 

    Abdülkadir  GÜLER

      12.4.2020-  SÖKE 

 

 

  

                                     

 

 

                       

 

 
Toplam blog
: 2227
: 832
Kayıt tarihi
: 27.06.09
 
 

1946 Mardin ili, Kızıltepe ilçesi'nin Esenli köyünde doğmuştur. İlk ve ortaokulu Kızıltepe'de bit..