Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

14 Haziran '14

 
Kategori
Kitap
 

Fethiyeli Öğretmen Fahrettin Sazak ve şiirleri

Fethiyeli Öğretmen Fahrettin Sazak ve şiirleri
 

Posta kutum yine dolu dolu olarak açıldı. Gazeteler, dergiler, mektuplar ve kitaplar. Sevgili dostlarıma öncelikle teşekkürler ediyorum. Beni unutmadıkları için. Bunların arasında gül gibi, ıtır gibi kokan Fethiyeli öğretmen Fahrettin Sazak’ın bir tutam şiirlerini bir araya getiren “GÜLOM”  adını taşıyan şiirler kitabı çıktı. Bu isim bana yıllar önce 1970lerde Ankara’da yayımlanan Ahmet Aydın Karasüleymanoğlu’nun “ZEYNO”a adını bir kez daha yaşattı. O yıllarda evire, çevire ZEYNO ‘yu  okuya okuya içime sindirmiştim. Yıllar su gibi akıp gidiyor. Koca 45 yıl geldi, geçti… Ne Zayno’yu ve ne de şair Ahmet Aydın Kara Süymanoğlu’nu unutmadım. Sevgili Ahmet Aydın halen Ankara’da ikamet ediyor. Buradan geçmiş yılların özlemiyle selam ve saygılar, sevgiler gönderiyorum.  

Bu kısa girişten sonra Fethiyeli öğretmen Fahrettin Sazak’tan söz etmek istiyorum.

GÜLOM Şiirler, dizgi ve baskıya Ünal Şöhret Dirlik tarafından hazırlanmış olup, düzeltme Sadettin Yalçın,Ziya Yiuğit ve Recai Şahin Beyler tarafından gözden geçirilmiştir.Kitabın kapak kompozisyonu Hatat Harun ve Grafikler  Kübra Özer tarafından düzenlenmiştir. Özdemir Matbaasında basılmış olup 88 sayfadan ibarettir. Kitabın tertemiz bir mizanpajı ve baskısı vardır.

Kitabın giriş bölümünde Fahrettin  Sazak öğretmenimizi yakından tanıyan meslektaşlarından Ünal Şöhret Dirlik,Y.Ziya Yiğit, Sadettin Yalçın ve Recai Yalçın Beyler tarafından yazılmıştır. Kitabına ad verilen  “GÜLO” başlıklı şiirinde şunları bir aşk diliyle yazıyor:  

Belki bir gün gelirsin    

Güzel şeydir beklemek

Baharın yeşili, güzün sarısı

Ömür biter, kaygılar kalır geride

Bırak üzüntüyü,kaygıyı

Yaşamana bak kardeşim

İnsan oğlunun doğa ile yaptığı yarış

Ölüm vadisinde biter

Geride kalan mı var dersin?

Şair, öğretmen Fahrettin Sazak 1933 yılında Fethiye’nin (Nif)  Arpacık köyünde doğmuş 1948-1954 yılları arasında Aksu Köy Enstitüsü’nden mezun olmuştur. Ünal Şöhret Dirlik’in okul arkadaşıdır. Anadolu’nun değişik il ve ilçelerinde öğretmenlik ve okul müdürlüğü yapan Fahrettin Sazak 1970 yılında Aydın’da İmam Hatip Lisesinde tarih-Coğrafya öğretmeni olarak görev yapmış 1972 yılında İsmet İnönü Ortaokuluna atanmıştır. 1984 yılında kendi isteğiyle emekliye ayrılan öğretmen halen Fethiye’de yaşamını sürdürmektedir. 2008 yılında hayat arkadaşı ÖZEN Hanımı kaybeden Fahrettin Hocamız temeli yalnız kalmıştır.

Sevgili öğretmenimiz, değerli meslektaşımız bir cumhuriyet çocuğudur. Yurdunu, milletini ve Atatürk’ü çok sevmektedir. Bu kitabında acılarını, özlemlerini, sevgilerini, aşklarını,   öğretmen olduğunu, öğrencilerini ağacı, ormanı ve tüm yurt güzelliklerini akıcı ve yalın bir Türkçe ile sergilemeye çalışmaktadır. Hocamız yıllar önce yazdığı şiirlerini bir araya getiriyor ve tozlu raflarda kalmasın diyerek bir kitapta toplamayı başarıyor. Sevgili hocamıza sağlıklı günler diliyor, tebriklerimizi ve 1653’lerde Aksu Köy Enstitüsü okuduğu yıllarda köyden gelen öğrenciler için yazdığı bir şiiriyle sözümü bağlamak istiyorum:

KÖY ÇOCUKLARINA

İZİN DÖNÜŞÜ

Bir güneş gibi dört köşeden fışkıran

Kalbi, fikri, düşüncesi bir olan

  Her şeyi yapmaya azmeden

Azimli ve çalışkan köy çocukları

 

Yurdun yedi ikliminden buraya gelen

Muhitine, ülküsüne, şan-şeref veren

Her işte, her yerde şöhret olan

Dinç, olgun ve zeki köy çocukları

 

Gazetelere, dergilere, objektiflere

Her yerde örnek olur ellere

Hayatları karışıp akan sellere

Yorulmak, yıkılmak bilmeyen köy çocukları

 

On ayda bir kerecik giderler

Vatan için canları feda ederler

Tarumar yerleri gülistan ederler

Yapıcı, yaratıcı köy çocukları  

 

Eğlenirler, koşarlar, dolaşırlar

Dinlenirler, görürler kırlar - yaylalar

Hiç durmadan koşup oynarlar

Bilgili ve karakterli köy çocukları

                              Antalya 1953

Fahrettin Sazak , Gülom / Şiirler - Mart 2014- Fethiye.

---------------------------

 

Abdülkadir GÜLER 

14.05. 2014- SÖKE

 

 
Toplam blog
: 2227
: 832
Kayıt tarihi
: 27.06.09
 
 

1946 Mardin ili, Kızıltepe ilçesi'nin Esenli köyünde doğmuştur. İlk ve ortaokulu Kızıltepe'de bit..