Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

11 Şubat '08

 
Kategori
Siyaset
 

Fethullahçı'lık sonunda 'izm' oldu

Fethullahçı'lık sonunda 'izm' oldu
 

http://img.mynet.com/ha2/fethullah_gulen.jpg


The Economist dergisinde Fethullah Gülen taraftarlarının faaliyetleri aktarılırken "The Gulenists" ifadesi kullanıldı. Dergide yayınlanan makaleye göre AKP doğu ve güneydoğuda oylarını Fethullahçı’ların çalışmaları sayesinde artırdı.

Siyasallaşsan İslam ve Ortadoğu’da yönetimlerin din etrafında toparlanması sürecinde her ülke kendi din ve mezhebi çerçevesinde yönetimler oluşturmuştu. Bölgenin tek laik ülkesi Türkiye son yıllarda oluşan tablo ile giderek İslamlaşan bir ülkeye dönüştü ve İslamcı bir parti devletin kademelerine yerleşti. İslam’ın siyasallaşması sürecini başlatan Fethullah Gülen’in liberal muhafazakar görüşleri bir ideoloji olarak değerlendirildi. The Economist’te yayınlanan makaleye göre Fethullahçı’lık; “Gulenists" (Gülenizm) ifadesi ile ideolojik bir temele oturtuldu.

Gülen’in faaliyetleri yayınlanan makalede bir akım, ideoloji muamelesi, gördü. Son yıllarda özellikle ABD’nin dayatması sonucu Büyük Ortadoğu Projesi’nin ivme kazanması sonucu giderek etkinliğini artıran İslamcı akımların başını çeken Fethullah Gülen’in düşünce sistemi ‘The Economist’ dergisinde yayınlanan bir makalede ‘gülenizm’ olarak adlandırıldı.

Türkiye’de türban tartışmalarının gündemi oluşturduğu bir dönemde derginin Gülen’i ön plana çıkarması ve AKP’nin de Gülen’in politikalarına göre hareket ettiğini işaret etmesi önemli. Makalenin adının ‘Dini Uyanış’ olması ve AKP’nin Kürt halkın desteğini almak için İslamcı bir politika izlemesi konu ediliyor. Ayrıca İngiliz basını tama da Türkiye’de laiklik tartışmalarının yapıldığı bir dönemde ‘Fethullahçı’ demek yerine ‘The Gulenists’ (Gülenizm) ifadesine yer verme gereği duyoyor.

Makaleye göre Gülen taraftarları ülkenin doğusunda AKP’nin oylarını artırmak için çeşitli faaliyetlerde bulunmuş ve oluşan tablo da gösteriyor ki; azımsanmayacak derecede başarı da kazandılar. Doğu illerinde yürüttükleri yardım kampanyaları ile AKP’nin oylarına yaptıkları katkı şu şekilde veriliyor makalede:

"Türkiye'nin zengin İslami tarikatları, Kürt oylarını kazanmasında AKP'ye yardım ediyor. İsimlerini, ABD'de ikamet eden liberal Müslüman din adamı Fethullah Gülen'den alan Gülenistler (The Gulenists) aralık ayındaki Kurban Bayramı'nda 60 bin aileye et dağıttı.
Birçok Gülenist doktor da Kürt bölgelerinde ücretsiz sağlık kontrolü yaptı. Mesajları, Türklerin ve Kürtlerin İslam dinine göre kardeş olduğu ve Türkçü olsun Kürtçü olsun milliyetçiliğin kötü olduğu. Bu İslamcı tarikatlar, bölgede güçlü köklere sahipler."

Seçimlerde AKP’nin bölgede oylarını ciddi derecede artırması ve Kürt milliyetçilerinin endişeleri, PKK’nın seçimlerin hemen sonrası bölgeyi kaybetme korkusu ile eylemlere girişmesi her şeyi özetliyor. Tarikat desteğini ve siyasallaşan İslam’ı arkasına alan AKP’nin doğu ve güneydoğu da oylarını artırmasının arkasından Fethullahçı’ların çıkması hiç şaşırtıcı değil.

Murat Aydemir

 
Toplam blog
: 127
: 902
Kayıt tarihi
: 06.12.07
 
 

Gazeteciliğe az çok bulaşmış, memleket meselelerini ve dünya gündemini takip eden, okuyan yazan b..