Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

05 Aralık '10

 
Kategori
Edebiyat
 

Feyzi Halıcı ve Çağrı Dergisi

Feyzi Halıcı ve Çağrı Dergisi
 

Bu yazımda eski Konya Senatörlerimizden şair, araştırmacı yazar, halk bilimci ( folklorcu ) ve gönül adamı Sayın Feyzi HALICI ve onun 55 yıldır kendi imkânlarıyla çıkardığı ÇAĞRI Kültür Sanat Folklor Dergisi’nden söz etmek istiyorum.

Çağrı Dergisi, 1956 yılından beri yayın hayatına devam eden Varlık Dergisi ve Türk Dili Dergilerinden sonra Türkiye’nin en uzun soluklu ve en uzun ömürlü dergilerinden biridir. Çağrı’nın isim babası ünlü şair Fazıl Hüsnü DAĞLARCA'dır. Dağlarca’yı da saygıyla, rahmet anmak istiyorum.

Değerli fikir ve düşünce adamlarımızdan rahmetli Cemil Meriç bir yazısında, sanat, kültür dergilerinden söz ederken; bu dergilerin sanatçılar ve edebiyatçılar arasında bir köprü görevini yaptığını, bu konudaki düşüncelerini şöylece ifade eder:

" Şöhreti fethe koşan bir aydınlar ordusu. Kimi, yarı yolda kalacak, kimi yol değiştirecektir bu akıncılardın. Belki hiçbiri varamayacaktır hedefe. Genç düşünce, dergilerde kanat çırpar.Yasak bölge tanımayan bir tecessüs; tanımayan, daha doğrusu tanımak istemeyen. En çatık kaşlarında bile insanı gülümseten bir itimat-ı nefs. (…) Dergiler bir şehrin iç sıcakları gibi mahrem ve samimidirler.

Devrin çehresini makyajsız olarak onlarda bulursunuz.Müzeden çok antikacı dükkânı. Kitap istikbale yollanan mektup. Gazete okununca biter. Fazla kitap ciddi, ..Gazete fazla sorumsuz. Dergi hür tefekkürün kalesi. Belki serseri ama taze ve sıcak. Bizde hazin bir kaderi var dergilerin; çoğu bir mevsim yaşar, çiçekler gibi. En talihlileri bir nesle seslenir. Eski dergiler, ziyaretçisi kalmayan bir mezarlıktır. Anahtarı kaybolmuş bir çekmece. Sayfalarında hangi hatırlar girmiş, sinmiş, hangi ümitler, hangi heyecanlar gizlenmiş, merak eden yok”... (1).

Ancak yıllardır zevkle okuduğum, benimde bazen şiir ve yazılarımın da yer aldığı, takip ettiğim ÇAĞRI sanat, kültür Dergisi 55 yıldır yayımına kesintisiz olarak devam ediyor. Cemil Meriç’in deyimiyle şair ve yazarlar arasında dik duran bir köprü gibidir dergiler. Bir sanat ve kültür hazinesi olarak yoluna devam ediyor. Belki Çağrı ile birlikte çıkan, yayın hayatına giren dergilerin birçoğu mevsiminde çiçek açmadan yarı yolda sönüp gitmişlerdir. İsmi, esamisi okunmayan dergiler olmuşlardır.Çağrı Dergisi öyle olmamıştır. 55 yıldır Konya bozkırından çıkıp Anadolu'ya çiçek açmaya devam ediyor...

Yarım asırdan fazla her mevsim çiçeklerini açıyor, binlerce okuyucusu ve ziyaretçisiyle sanat ve kültür yolunda yoluna devam ediyor. Bunu bizlere ulaştıran sanat ve kültür adamı Sayın Şair Feyzi Halıcıdır. Bu kutlanmaya değer bir çabadır, Aslında Sayın Feyzi Halıcının sadece Çağrı Dergisi’yle Türk kültürüne ve Türk edebiyatına hizmet etmesinin yanı sıra yaklaşık 40 yıldan bu yana Konya’da Âşıklar bayramını düzenliyor, Anadolu halk Şairlerini ve halk aşıklarını bir araya getiriyor, çeşitli yarışmalarla onları eserler vermeğe teşvik ediyor.

Anadolu'da Aşıklık geleneğini yıllardır yaşatıyor.Bir başka deyişle halk aşyıklarını koruyor ve onların babası sayılıyor.Âşıklık geleneğini yaşatıyor. İlk Âşıklar Bayramını 1966’da Konya’da gerçekleştiriyor. Bu âşıklar Bayramı'nda Anadolu’nun Kars’tan, Ardahan’dan, Erzurum’dan, Sivas’tan, Adana ve Antalya’dan, Artvin ve Anadolu’nun başka illerinden gelen Halk Ozanlarıyla Karşılıklı şiir ve sazla Atışma, En güzel Memleket şiiri ve en güzel memleket türküsü gibi dallarda âşıklar bayramını yapıyor.

Bu âşıklar arasında Posoflu Müdami, Aşık Dursun Cevlani, Aşık Efkari, Aşık Murat Çobanoğlu, Aşık Abdülvahap Kocaman, Aşık Sefil Selimi, Şemsi Yastıman, gibi halk ozanlarının iştirakiyle Aşıklar bayramını gerçekleştiriyor. At yarışları, Güvercin Yarışları, Yurt içinde ve yurtdışında yemek konusunda ve Konuyla mutfağı konusunda düzenlediği sempozyumlar bunlar birer açık örneğidir.

Bunlardan başka Feyzi Halıcı’ nın yaşından fazla sanat ve kültürümüze ışık tutan ve aydınlatan yüzden fazla eseri yayımlanmıştır.

Ben bunların adını yazarsam koca bir sayfayı geçer. Ben sadece örnek olsun diye bir kaçının adını buraya almakla yetineceğim: Bir Aşkın Şiirleri, ‘ 1947), Masmavi, ( 1952), İstanbul, Caddesi ( 1957), Günaydın ( 1960), Dinle Neyden ( 4.Baskı. 1984), Selçukya’da Aşk( 1967), Yaşama Sevinci ( 1983 ), Genin Bir Yerinde de iki Ceylan ( 1966 ), Mesnevi İlk Bin Beyit ( 1982), Feyzi Halıcı’ nın İtalyanca Şiirleri Çeviri Ord. Prof. Dr. Anna Masala ( 1987), Yaylaya Bir Gelin Geldi ( 1998), Dörtlemeler (1995), Hünkâr Hacı Bektaşi Veli’den Özdeyişler ( 1997), Seçme Şiirler ( 2000),

Selçukya Güzellemesi ( 1998), Uluslar arası Folklor ve Halk Bilim Edebiyatı Semineri ( Bildiriler (1976 ). Türkiye Turizmi ve Kültürü Üzerine Düşenceler (1977), Milletler arası Birinci Yemek Kongresi ( 1998), Âşıklar Geleneği ve Günümüz Halk Şairleri (1992), Ankara Gönül Sohbetleri Güldestesi ( 1996), Pera Palas Gönül Sohbetleri Güldestesi ( 1998), Mevlana Celaleddin-İ Rumi Hayatı ve Düşünceleri ( 1986), Ana Şiirleri Güldestesi (2002), gibi yayımlanmış birçok eseri vardır.Hepsini buraya almadım. (2).

Bunca eserlerinin yanı sıra Sayın Feyzi Halıcı Yurt içinde ve Yurtdışında düzenlenen birçok bilimsel konferans ve sempozyumlara katılıyor. Bunları daha sonra derleyerek kitap halinde okuyucularına sunuyor. Öyle zannediyorum ki Feyzi Halıcı’ ya zaman dayanmıyor. Çok üretken, çok çalışkan, araştıran, yazan ve Türk edebiyatına büyük eserler kazandıran bir kültür adamıdır. Sayın Halıcı'nın özel ve Tüzel kuruluşlardan da birçok ödülü vardır.

Örneğin 2008 Yılında TBMM‘den Üstün Hizmet Ödülü’ne de layık görülmüştür. Feyzi HALICI ‘nın Halk ozanlarına karşı göstermiş olduğu yakın ilgi ve hizmetlerinden dolayı Celal Bayar Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Semra ÖNCÜ tarafından kendisine bir BERAT ONUR Plaketi verilmiştir, Aynen aşağıya alıyorum:

<ı>"<ı>Türk Kültürünün vazgeçilmeyen Unsurlarından Halk Şairliği Ve Aşıklık Geleneğinin yaşatılması için maddi, manevi bütün varlığıyla yetmiş yılını bunun için vermiş olan, Sayın Feyzi HALICI’ ya Aşıkların Babası ve Şeyhül Aşıkan unvanı verilmesi yaşaya halk şairleri ve tarafımdan uygun görülmüştür. <ı>Kendisini tebrik eder, bu unvanın hayırlı olması dileğiyle saygılarımı sunarım. ( 2 )

Şu anda masamın üzerinde bulunan ÇAĞRI Dergisi'nin Aralık 2010 , 613.Sayısında şu şair ve yazarları görüyoruz: Bu sayıda: Feyzi HALICI, Prof. Dr.Gülhan SLEM, Abdullah SATOĞLU, M. Halistin KUKUL, Ali Rıdvan BÜLBÜL, Harumi KASHİBA, Nevin HALICI, Ümit Yaşar OĞUZCAN, Mualla AY( Cemal Süreyya) Faika SARP, Rüştü ŞARDAĞ, Cineçun TANRIKORUR, Zeki ATKOŞAR, Silleli Aşık MaHSURİ, AŞIK VEYSEL, Üçüncü Selim ( İLHAMİ ), Hüseyin YURDABAK, Mehmet Nuri PARMAKSIZ, Coşkun ERTEPINAR, Ord.Prof.Dr. Anna MASALA, Kazım POYRAZ, Halise ÖZTÜRKMEN, Neriman Saryal DURANOĞLU, A.Necmettin ÇANGA, Marif BALCI, Fatma Bahar HALICI ( Gökfiliz ), Tamilla ABBASHANLI ve feride LEMAN.

Bunların çoğunu yakından tanıdığım değerli imzalardır. Aramızdan olmayan Rüştü ŞARDAĞ, Coşkun ERTEPINAR, Âşık VEYSEL, Ümit Yaşar OĞUZCAN, Hüseyin YURDABAK ve Üçüncü Selim ( İlhami)'yi rahmetle anıyorum. Diğer şair ve yazarlarımıza da Allah’tan sağlıklı günler ve uzun ömürler diliyorum.

Yarım asırdan fazla Çağrı Dergisi'ni çıkaran ve yaklaşık 70 yıldır Türk kültürüne hizmet eden değerli fikir ve düşünce adamı şair ve yazar Feyzi HALICI'YA, Çağrı'nın Sahibi ve Yazı İşleri Müdürü Milletvekilimiz Sayın M.Emrehan HALICI'YA ve tüm emeği geçenlere sağlık ve uzun ömürler diliyorum.

Sanatımıza ve kültürümüze ışık tutan ÇAĞRI Dergsini tüm sanatseverlere tavsiye ediyorum. Çağrı Dergisi Türk sanatına ve Türk halk edebiyatına ışık tutuyor. Sözlerimi Feyzi HALICI’NIN “ <ı>ZAMANI ÇAĞRIŞTIRAN GÜZEL” adını taşıyan şiirinden birkaç dörtlükle bağlamak istiyorum. Sayın Feyzi HALICI Üstadımıza buradan selam ve saygılar sunuyorum.

Zamanı çağrıştıran güzel

Sular bitmez akmağınan

Güzelliğin mi eksilir

Bir göz ile bakmağınan

***

Sevgidir bedene düşer

Ataşsız yemek mi pişer

Gönül ziyade mi yaşar

Gam yükümü çekmeğinin

***

Dostlar durmaz gel ederler

Bir kapıya kul ederler

Mutluluğu bal ederler

Acı soğan, ekmeğinen

***

Dumanlı olmaz yüceler

Geçer bu yoldan niceler

Güne erişir geceler

Bir çırayı yakmağınan

****

Donatır gönül burcunu

Akça sevda güvercini

Sevenler vurur harcını

Zaman adlı tokmağınan,

Feyzi HALICI

<ı>1-Cemil Meriç Bu Ülke, İletişim yayınları, 1994-İstanbul.

<ı>2-Çağrı Dergisi. Sayı:608.Temmuz 2010- Ankara

<ı>3-Çağrı Dergisi Sayı: 613. Aralık 2010.Ankara.

 
Toplam blog
: 2227
: 832
Kayıt tarihi
: 27.06.09
 
 

1946 Mardin ili, Kızıltepe ilçesi'nin Esenli köyünde doğmuştur. İlk ve ortaokulu Kızıltepe'de bit..