Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

26 Ocak '17

 
Kategori
Futbol
 

FFP ve Avrupa

UEFA’nın “Finansal Fair Play” (FFP) konusunda ne denli ciddi olduğunu aldığımız cezalardan biliyoruz. Fakat geçenlerde açıklanan finansal tablolar gösterdi ki özellikle Fenerbahçe ve Galatasaray bu alanda hâlâ yeterince dikkatli değil.  

İşin Avrupa bacağında ise durum tamamen farklı. Bu ay açıklanan 2015 yılı kulüpler emsal raporuna göre Avrupa’daki kulüplerin faaliyet kârları son iki sezonda (2015’e göre) 1.5 milyar avroya yükseldi ki bu rakam FFP’nin olmadığı son iki yılda -700 milyon avroydu.

Sadece bu bilgi dahi UEFA’nın ekonomik sopasının kulüpleri nasıl düzene soktuğunu gösteriyor ama aşağıdaki maddelere bakarak bu etkiyi daha iyi görmek mümkün.

  • Kulüplerin gelirleri arttı ve Avrupa’nın üst düzey liglerindeki kulüplerin gelirleri 17 milyar avroya ulaştı.
  • Premier Lig’deki 20 kulübün 14’ü 2015 yılı sonunda kâr açıkladı (bir önceki sezon 197 milyon sterlin zarar eden Manchester Siti dâhil).   
  • Toplam zarar rakamları son dört yıl içinde %81 azaldı.
  • Borcun gelire oranı %65’ten %40’a geriledi.
  • 2011’de tam 11 kulüp 45 milyon avro ve üzerinde zarar ederken bu sayı 2015’te 4’e indi. 
  • 2014-2017 arasında 58 kulüp stadyumlarını yenilemek yoluyla yatırımlarını artırdı.

Futbola ilgi duyarken bir yandan da muhasebecilik yapmak hoş değil ama unutmamak gerek ki bu durum bir “Fair Play” gereği. Bu nedenle yeni gelen yabancı futbolcu için hemen heyecanlanmadan önce bu işin “duygusal” boyutunu da düşünmek gerek. Yoksa uzun vadede bu transferlerin astarı yüzünden pahalıya gelebilir.  

Bizim kulüplerin bu alandaki durumundan hafta başında bahsetmiştim: 

http://www.milliyet.com.tr/a--can-nizamoglu-finansal-fair-play-raporu---16-17-ilk-6-ay-2383552-skorer-yazar-yazisi/

Fenerbahçe’nin UEFA ile bu alanda yaptığı anlaşma oldukça net Galatasaray zaten geçen seneden cezalı ve UEFA’nın gözü sarı kırmızılıların üzerinde. Bu koşullar altında yöneticilerin bir kere biçmeden önce kırk kere ölçmesi, bunu onlar yapmıyorsa taraftarların bu bilinçte olması gerek. Aksi takdirde kulüp başkanları her zamanki gibi ceketini alıp gider ve işin cezasını yine taraftar görür.   

 
Toplam blog
: 788
: 1417
Kayıt tarihi
: 11.11.07
 
 

Çoğu çocuk gibi ben de futbolcu olmak istedim, olmadı. Bu oyundan kopmamak adına üniversite yılla..