Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

24 Haziran '17

 
Kategori
TV Programları
 

Fi ne demek?

Fi ne demek?
 

Fi'nin karakterleri


"Farkındalığın ne kadar önemli olduğunu, hiç bir şeyin göründüğü gibi olmadığını, asıl değerli olanın bizim için önemsizleştirilmeye çalışıldığını fark  etmiş ya da fark etmeye hazır herkes için yazıldı."

Azra Kohen'in kitabının okuyucu kitlesine seslenişi  çok iddalı, yazarın hayata bakış açısı farklı.                              

İnternet dizisi yayınlanmaya başlayınca arka arkaya seyrettim. Gerçi çok büyük bir hamle yapmış Ay yapım,  sadece  görüşmeler bir  yıl sürmüş. Azra Kohen'in üçlemesinde ilki "Fi"  kitabından, diziye uyarlanan film gerçekten başarılı. Aslında edebiyat uyarlaması filmleri çok beğenirim, ama Kafka'nın dönüşüm kitabı olarak harika bir eser, Almanların çevirdiği filmi benim için tamamen hayal kırıklığı oldu. O yüzden  psikolojik bir kitap olmaması  şartı ile harika edebiyat uyarlaması filmler yapılıyor.                                                                                                                                           Azra Kohen'in "Fi"  kitabını popüler kültür çok besledi. Nasıl mı? Sosyal medya'da, herkes ya meyve kokteyl eşliğinde ya da şezlong kenarında fi,çi,pi kitaplarının resimlerini yayınladı. Bir ara "Olasılıksız" kitabının da resimleri sosyal medyada çok gezdi. Zorla dayatılan Popüler kültüre karşı biri olarak çok direndim, ama filminden sonra kitabını okumaya başladım.                                                                                  

Bir kere film, kitap arasında fark olarak, yumuşatmalar var. Azra Kohen başarılı bir çalışma yapmış. Yazar ve psikolog, Türkiye'de sinema tv okumuş ardından Kanada Ottowa üniversitesi'nde üçüncü dünya ülkelerine yardım ekonomisi okumuş, Liverpool üniversitesinde  davranış bilimleri dalında uzmanlık eğitimi almış. Uluslararası bir çok projede yer alan yazar, dünya vatandaşı bir Türk. Türk edebiyat tarihinde çoğu yazarın kendini temsil eden mahlası olur,  Azra Koheninde  mahlası "Akilah".                  

Biraz fi den bahsedelim.2013 yılında yazar akilah mahlası ile okuyucu ile buluştu, ardından diğer baskıları , pi ve çi yayınladı.

Fi 600 sayfalık bir kitap ama alan elinden bırakamadı, ta ki ay yapım'ın eline geçene kadar artık dizi film çekilerek herkese ulaştı. Hikayedeki her karakter, kahramanlar  fi özelliğine sahip, Eski yunan ve mısırlılar tarafından keşfedilen fi. Kabaca, bir bütünün parçaları arasında gözlemlenen, uyum açısından en yetkin boyutları verdiği düşünülen geometrik ve sayısal bir orantı bağıntısıdır. Mimari ve sanatta kullanılır. Göze güzel gelen orantıyı temsil eder.

Fi nin yaşandığı bölgede bir karmaşa hakimdir, Bu karmaşanın başında ana karakter Can manay adında tv programcısı, sunucu, showman vardır. Can'ın acımasız ve takıntılı,  işin traji komik yanı herkese psikolojik yardım yapan eskiden ruhsal bozuklukları yüzünden hastenede yatmış bir karakterdir. Hikaye canın ev  arayışı ve, satın alacağı evin bahçesinden komşusu duruyu görüp daha doğrusu vurulup evi alması ile başlar. Duru evlilik arifesinde olmasına rağmen canın mücadelesi ile uğraşır. Karakterlerin gerçeğe yakınlığı  ve mantıksal bir kurgu oluşması azra kohen'in başarısı.Hikaye'nin diğer ana karakteri özge'dir. Can ile savaşı resmen bir kedi fare oyununu tasvir eder, bazen kedi iken bazen yem olur. Can manay'ın diğer yüzünü gören ve buna karşı duran bir karakterdir. Asla yenilgiyi kabul etmez ve savaşa devam eder.

Can manay kafasına taktığı şeyi elde etmek için tüm kirli oyunları oynar. Özge ise her kaybedişi ve umutsuzluğu yeni bir kıvılcım ile savaşa tekrar devam eder. Duru sevgiyi arayan arada bir bocalayan bir karakterdir. Durunun nişanlısı dans hocası denizin kendi ile mücadelesi vardır. Bilge ise can'ın asistanlığını yapan, bir looserdir. Tüm hikaye bu karakterler arasında geçer diğer karakterler ise olayları destekleyen tiplerdir.

Kısaca fi'de hayata dair herşey var. Arzular, aldatmalar,hayal kırıklıkları var da var. Bir bakıma modern dünyanın insan mücadelerini abartarak hikayeleştiren yazar. Hikayeyi ince zekası ile herkesin içinde bulunduğu sorunları işlemiş aynı zamanda kişisel gelişim romanı oluşturmuştur.                                                               

Fi nin yapım ekibi çok profesyonel, Yönetmeni amerikada eğitim gören Derya Baykal'ın ilk eşinden oğlu Mert Baykal, dizinin her karesi, her sahnesi sanki bir klip tadında, açılar, kadraj  mükemmel. Görüntü yönetmeni; Mimar Sinan Ünv. mezunu Tayfun Çetindağ, şimdiye kadar on adet filmde görüntü yönetmenliği yapmış. Mesela, yazı tura, alacakaranlık dizileri. Fi nin özellikle ışık yönetmeni ve sanat yönetmenini tebrik eder

im. Her kare'yi sahne sahne işlenmiş bir dizi. Son söz olarak "Fi" aslında internet dizilerinin ilki, hem seyirciye, hem yapımcılara birer mesaj niteliğinde bir yapım. Neden mi ? Tv'lerde,  bir oyuncunun bir odadan öbür odaya gidişini çekip 120 dakikalık dizi yapıp  bunaltacaklarına, Fi gibi hem lezzetli, hem her saniyesi emekle dolu diziler yapsalarda, seyirciyi biraz ciddiye alsalar, hepimiz artık akıllı, zekice dizileri ve filmleri hak ediyoruz.      İyi seyirler.

Kaynaklar:                                                                                                                 "Fi" kitabı Fi (Yazar Muammer Karabıçak)
Fi  Kitap.yazarokur  (Yazar: Akillah Azra Kohen) 

 
Toplam blog
: 136
: 6807
Kayıt tarihi
: 09.05.15
 
 

Kültür ve sanat alanında araştırmalar yapıyorum. Birçok yayına sinema ve tiyatro alanında yazılar..