Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

03 Ekim '12

 
Kategori
Tarım / Hayvancılık
 

Fidan dikimindeki israf

Fidan dikimindeki israf
 

fidan dikimi ve bakımı


Fidan Dikiminde ki İsraf

Her sene başında ve sene sonunda ülke genelinde fidan dikimi kampanyaları başlar. Çeşitli kurum ve kuruluşlar aralarında topladıkları paraları veya kamu kaynakları ile fidan dikimi yapılır. Özelikle Orman Bakanlığının öncülüğünde her yıl milyonlarca fidan toprakla buluşur. Ülke genelindeki bu fidan talebi özellikle İzmir’in bazı ilçelerinde iyi gelir getiren iş kolu oluşturmuş.

Her yıl bu ülkede 20-25 milyona yakın Çalı gurubu dahil fidan dikimi yapılıyor. Bunca fidan dikimi yapılıyor ancak ne hikmetse Şehir merkezlerimiz yeşil etrafı çıplak. Ankara’dan başlayın Van’a kadar, Konya ovasından Erzincan Ovasına kadar bom boş. İç Anadolu’nun, Doğu Anadolu’nun hemen hemen her ili, Güney Anadolu’nun ekser kısmı  yeşile hasret.

Oysa her yıl yüzlerce kurum fidan dikimi yapıyor ancak sonuç yok. Dikim var başarı yok.

Bu Başarsızlığın iki nedeni var. öncelikle büyük debdebe ve şatafatla yaptığımız fidan dikim kampanyasını sadece dikim kısmında kalıyoruz.Yani dikilen fidanların en az 3 yıl bakımını yapamıyoruz. Diğeri ve en büyük neden hangi bölgeye hangi fidan dikilir onu bilmiyoruz. Bu ülkede hangi bölgede hangi bitkini yetişebileceğini, o bölgeye has bitki desenini gösterecek bir çalışma yok. Belediyelerin büyük kaynaklar ayırdığı çevre düzenlemede diktikleri fidanların büyük bir kısmı 3-4 yıl sonra yok oluyor. Sadece gösteriş olsun diye o bölgeye uygun olmayan fidanların getirilmesi ve sonra her kış naylon örtü ile sarıp sarmalayarak korumaya çalışmak ne kadar mantıklı. Yani dikilen fidanlara harcanan paralar boşa gidiyor. Hesabını soracak bir kurum yok.

Bu ülkede 12 adet Orman fakültesi ve buralarda görev yapan yüzlerce öğretim elemanları var. Her bölgeye hatta her ile has bitki desenini gösteren bir çalışma yapılamaz mı? Ülke kaynaklarının fidan dikimine israf edilmesi ne kadar doğru?

Olur olmaz işlere sponsorluk yapan firmalarımız böyle bir çalışma için Orman Fakültelerindeki öğretim üyelerimize destek olarak böyle bir çalışmayı başlatamaz mı?

Her yıl çoluk çocuk öğrencilerin okulları adına emekleri, özel kurumda çalışanların aralarında topladıkları paralarla oluşturdukları hatıra ormanları ve Resmi kurumların harcadıkları milyonlarca liranın fidan için israf olmasına seyirci kalmak ne insafa nede akla sığar. Yarın öleceğini bilsen bile elindeki fidanı dikmeyi tasfiye eden bir dinin mensupları olarak bu israfa dur diyecek bir iş adamımız çıkmayacak mı?

Gecen hafta Orman Fakültesinden bir hocamızla bu konuyu konuştuk. Hocamız çok değil az bir maddi destekle, görevlendirilecek elemanların kalacak ve yemek masraflarını karşılayacak bir destekleyici ile ülke genelinde il-il yetiştirilecek bitki deseninin haritasını çıkartır ve bu ülkeye ölümsüz bir eser kazandırabiliriz dedi.

Konuyu birkaç firmaya açtık ama henüz sahiplenen olmadı. İnşallah böyle bir vatanperver ve yeşili tabiatı seven birileri bizi arar. http://www.bahcesel.net/kose-yazilari/19378-fidan-dikiminde-ki-israf.html

korkmazmert50@gmail.com

 
Toplam blog
: 6
: 1097
Kayıt tarihi
: 07.12.11
 
 

Tarım ve hayvancılık konusunda özellikle Topraksız Tarım ve Hibrit tohumculuk konusu ilgi alanım...