Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

06 Mayıs '13

 
Kategori
Deneme
 

Fidana umut bağlamak

Fidana umut bağlamak
 

Çiftçinin umududur her fidan. İtinayla, özenle bakar her birine. Toprağı işleyip de fidanları diktiğinde inanılmaz mutlu olur. Her fidan yeni bir umuttur çünkü onun için. Yorucudur tarlada sıcağın bağrında çalışmak. Ama seversin toprakla uğraşmayı, diktiğin her fidan umut aşılar adeta. Emek vermek budur aslında. Canla başla çalışırsın var gücünle. Yorgunluk sarsa da çalışmaya devam edersin. Çünkü bazen hayatın gerektirdiğidir çiftçi olmak bazen de sevda. Sevgiyle, umutla büyütülen her fidan nimetini fazlasıyla verir vakti geldiğinde.

Dikimden on onbeş gün sonra çapalarsın itinayla. Artık daha mutlusundur diktiğin her fidan biraz daha büyümüş, hatta bazıları çiçek açmıştır. Okşarsın sevgiyle onları, mutlu olursun yine. Sularsın vakti geldikçe, haşara böcekler için ilaç atarsın arada. Sık sık tarlaya gidersin acaba fidanlarım nasıl oldu diye merakla koşarsın adeta. Umudundur çünkü bilirsin, bazı günler kavurucu sıcak altında çalıştığında bunalacak gibi hissedersin kendini. Arada bir soluklanır, sonra var gücünle işine devam edersin. Aradan zaman geçer çiçekler artmıştır artık. Hatta bazı bazı domburcaklar görünmeye başlamıştır. Mutluluğun bir kat daha artar. Günler günleri kovalıyordur adeta..

Bir bakmışsın diktiğin o küçücük fidanlar artık sebzelerini vermeye başlamış. Hele o ilk döküm mutluluğun doruğudur. Özenle toplar, pazara hazırlık yaparsın. Artık müşterilerle buluşma vakti gelmiştir onlar için. Kabak , patlıcan, biber , domates vs. Her mevsimin sebzesi farklıdır fakat hepsi ayrı bir özen gerektirir. Sebzenin yetiştirme süresi uzun ve yorucudur. Ama döküme başladı mı, yorgunluk devam eder ama yinede seversin çalışmayı. Pazara götürülen her sebzenin satımı da kolay değildir niye mi? Çünkü bazı müşteriler deli eder insanı. Mesela biber niye kıvrık, patlıcan niye yamuk gibi bir sürü söylenti. Çünkü bilmezler nasıl bir özveriyle o hale geldiğini. Bazıları için hem düzgün hem de iyisi olacaktır herşeyin. Kimisi de ucuz umar, fiyatı düşürmek için çok dil dökenler de olur. Oysa çiftçiler ne çok uğraşmıştır o hale getirebilmek için.

Çiftçi olmak demek fidanlarına umut bağlamak demektir. Sevgiyle büyütüp tezgahlara getiren insanların emeğidir. Alın terinin meyveleridir onların uğraştıkları. İçinde yetişmeyen bilmez belki. Uzaktan bakmakla içinde çalışmak farklıdır çünkü. Ve çiftçilerin umudu hiç bitmez . Farzet bu yıl verim güzel olduğu halde piyasa bozuktu kazanamadı. Seneye daha bir umutla bakar, bu yıl olmadı diye vazgeçmez asla. Belki de hırslı ve kolay kolay vazgeçmeyen birisi olmanda en büyük pay babamındır. Niye mi çünkü o da çiftçi ve fidanlarından, umutlarından vazgeçmeyen biri. Ne de olsa onun kızıyım ve kolay kolay vazgeçemiyorum. Bahçede ve tarlada yaşanan bütün zorlukları biliyorum. İyiki de herşeyi göstermiş ailem bana. Onlarla gurur duyuyorum daima... Verdikleri emekler öyle büyük ki asla yadsınamaz. Umutların bitmediği verimli mahsuller ve hayırlı kazançlar diliyorum herkes için... 

 
Toplam blog
: 20
: 446
Kayıt tarihi
: 04.03.13
 
 

1986 Nazilli doğumluyum. Eskişehir Anadolu Üniversitesi İşletme Bölümü mezunuyum. Mimar Bürosunda..