Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

05 Haziran '09

 
Kategori
Oyunlar
 

FIFA 09 vs. PES 2009

FIFA 09 vs. PES 2009
 

Bu senede rekabet kizisti


Yillardir suren bu rekabette ben, 14 yillik birlikteligimizin hatirina hep FIFA taraftari oldum. FIFA 96'dan beri her cikan yeni oyunu alip deliler gibi oynadim. Kimi zaman "iste budur" dedim (FIFA 99) kimi zaman hayal kirikligina ugradim. (FIFA 2000)

Play Station modasi basladiktan sonra yeni bir futbol oyunuyla tanistik, Pro Evolution Soccer, ve hayatimiza yeni bir kavram girdi. (PES atmak) Bu oyun EA Sports'un tahtini bayagi bir salladi. Artik genel gorus PES'in FIFA'dan daha iyi oldugu yonundeydi. Play Station'da oynayanlar PES, PC'de oynayanlar FIFA diyordu. EA Sports da Play Station oyunlarini piyasa surmeye baslamis ve PC oyunlari artik uvey evlat olmustu.

Simdi oyunlarin 2009 surumlerini cesitli basliklar altinda kiyaslayalim. (Bu kiyaslamalar PC oyunu kiyaslamasidir. Play Station oyunlarinda farkliliklar gosterebilir.)

Grafik ve Gorunum:
EA Sports yine PC oyununa uvey evlat muamelesi gostermis. Oyunu ustun ozellikleri olan bir bilgisayarda oynasaniz bile ara ara donma, takilma problemleri yasiyorsunuz ve bu problemler bazen oyunu oynanamaz hale getirebiliyor. (Kaleciyle karsi karsiyasiniz, tam topa vurup gol atacaksiniz oyun takiliyor ve bir bakiyorsunuz kaleci topu almis.) Ayrica oyuncularin yuzlerini benzetmek gibi bir endisesi olmamis EA Sports'un ve sadece birkac oyuncunun yuzunu benzetmis. (Cristiano Ronaldo bile benzemiyor)

Konami yine bu konudaki yeteneklerini sergilemis ve bircok oyuncunun yuzunu gercege yakin bir sekilde benzetmis ve oyunu oynarken bazen sanki gercek bir mac izliyor izlenimine kapilabiliyorsunuz. Yani grafik ve gorunum konusunda Konami EA Sports'u adeta yerin dibine gommus.

Oyun Secenekleri:
Bu tur oyunlari oynarken biz bazen kendimizi gercek bir teknik direktor, ya da futbolcu gibi hissederiz ve gercekcilige cok onem veririz. Bunu cozen EA Sports da oyuna "Career" ve "Be a Pro" gibi mode'lari koyup oyunu daha heyecanli hale getirmis. Ozellikle "Career Mode" da oynarken oyuna siradan bir teknik direktor olarak basliyorsunuz, gercekci butcelerle transferler yapabiliyorsunuz ve basariniza ve tecrubenize gore yillar gectikce daha iyi takimlarin basina gecebiliyorsunuz.

Konami bu yil "Be a Pro" modu gibi "Become a Legend" modu cikarmis fakat career konnusunda gercekcilikten uzak kalarak sinifta kalmis. Buna karsilik "UEFA Champions League" modunu oyuna ekleyerek bir guzellik yapmis. Fakat yine de oyun secenekleri konusunda FIFA, PES'i geciyor.

Oynanabilirlik ve Gercekcilik:
Bu konuda cogunluk PES'i ustun bulsa da ben cogunluga karsi cikacagim ve FIFA diyecegim. PES oyuna gercekcilik katmak adina futbolcularin hareketlerini, sutlarini, paslarini tamamen oyuncunun, yani bizlerin kontrolune birakmis. Bu bazi yerlerde gercekcilik saglarken bazi yerlerde sacmalik halini alabiliyor. Ornegin FIFA'da futbolcunun yetenegine ve pozisyonun uygunluguna gore sutlarin kaleyi bulma orani degisiyor. Mesela Fabregas ceza sahasi disindan onu bosken, uygun pozisyonda sut cektiginde top kaleyi buluyor ve ya gol oluyor ya da kaleciyi gercekten zorluyor ve bunu yapmak icin sadece sut tusuna basmaniz yeterli oluyor. PES'te ise iyi bir sut cekmek icin iyi bir PES oyuncusu olmaniz gerekiyor ve hangi tuslara ne kadar sertlikte ve surede basmaniz gerektigini bilip, oyuncunu yonunu dogru ayarlamaniz gerekiyor. Ornegin iyi bir PES oyuncu degilseniz Cristiano Ronaldo bombos pozisyonda ve uygun acida topu kalenin 5 metre yanindan ve 10 metre ustunden disari atabiliyor. Bu ne kadar gercekcidir yorumu size birakiyorum. Ote yandan ara paslar, calimlar ve oyuncularin artistlik hareketleri konusunda PES, FIFA'ya nazaran cok daha iyi bir is cikarmis. Oynanabilirlik ve gercekcilik konusunda bu iki oyun berabere kaliyor.

Sonuc ve tavsiye:
Ben 14 yillik ''Fan" i oldugum FIFA'yi, grafik konusundaki agir cuvallamalarina ragmen bu sene de PES'den cok sevdim. Tavsiye olarak sunu soyleyebilirim ki, eger arkadaslarinizla evde toplanip eglenme amacli oynayacaksaniz PES 2009, kendi basiniza gunlerce ve saatlerce oynayacaksaniz da FIFA 09'u alin derim.

 
Toplam blog
: 10
: 1202
Kayıt tarihi
: 03.09.08
 
 

Gazi Üniversitesi Eczacılık Fakültesi mezunuyum. Futbolla yakından ilgilenirim ve Galatasaray taraft..