Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

03 Ekim '17

 
Kategori
Oyunlar
 

Fifa 18 ( Tam Sürüm İnceleme , Oyun Modları, Yenilikler, İKON sürüm, FUT)

Fifa 18 ( Tam Sürüm İnceleme , Oyun Modları, Yenilikler, İKON sürüm, FUT)
 

Oyun otoriteleri her sene piyasaya sürülen oyunlar için şunu tartışır, bu sene neler değişmiş, yenilik getirmiş mi? Buna göre puan verir, yorumlar v.s. İyi olanın köklü biçimde değişmesi gerekir mi? diye soruyor ve Fifa 18 tam sürüm incelemesine başlıyorum…

İyi olanı tamamen değiştirmek zaruri değildir ama sıkıntılı alanlara dokunuşlar yapmak gerekir ki Fifa bunu her sene yapıyor, alışkanlıkları bozmadan, fark ettirmeden de başarıyor. İsteyen Fifa 17 veya Fifa 18 den oynadıktan sonra imkânı varsa Fifa 14-15 ‘e hatta Fifa 16’ya bakarak aradaki uçurumu görebilir. Ayrıca puanlama yaparken her oyuna 100-10 veyahut 5 gibi tavan puana göre mi değerlendirme yapmak gerekir diye düşünüyorum. Her oyunun aynı tavan puanı olmaması lazım, türüne göre değişebilir ama bu konuyu başka bir nokta da değerlendirmek gerekir.

Fifa 18 değişmiş mi, evet, 17’ye benziyor mu, evet. Her ikisini de yapmasa yine bir şikâyet alacak keza şöyle düşünmek lazım, ya oyuncunun ilk alacağı futbol oyunu buysa ne olacak, rakibine bakmak ona göre karşılaştırmak lazım ama zirvedeki futbol Fifa 17 ise hangisine göre mukayese etmek daha doğru olur. En iyisi Fifa 18’i Fifa 18 gibi değerlendirelim, oynanıştaki ve oyun modlarındaki değişim ve gelişmeleri bölüm bölüm kaleme alalım…

Öncelikle oynanışta fiziksel modellemeler biraz daha oturmuş, topun ve oyuncuların ağırlaştığı hissediliyor. Dönüşler biraz daha zor, top hâkimiyeti çok kolay değil fakat eski oyunun temeli tümden bozulmamış, gerçeğe yaklaştırılmış. Oyuncunuzun yeteneklerini hissedebiliyorsunuz. Dönüş yeteneği iyiyse de pas ve şut özellikleri iyiyse de savunma, ve fiziksel özellikleri iyiyse de anlaşılıyor. Meziyetlerini kullanabileceğiniz oyuncularla kadrolar kurmak akıllıca olacak. Estetik hareketler yapabilen ve şutu iyi bir oyuncuya güvenip defans arasına dalınca omuzu yiyip oturmanız muhtemel. Her şeyi hesap etmek lazım, her oyuncunun farklı güçleri var ve işe yarıyor gerçekten.

Gelişen animasyonlarla seyretmesi bile keyifli maçlar göreceğiz bu sene. Fifa 17 oyuncuları zorlanmadan Fifa 18’e geçecektir. Defans yöntemlerinde ve zamanlamalarında birkaç ilave fark ettim. Şut tuşuyla adamın ayağından topu alırken tuş bırakıldığında müdahalenin yapılması, zamanlaması gibi farklılıklar var ki zaten eski oyuncular anlayacaktır. Atak yapmak ve özellikle gol atmak bariz biçimde kolaylaşmış. Şutlar kaleyi buluyor ve gol oluyor beklenmedik anlarda bile. Orta sistemindeki gelişim dikkat çekici, elden geçirilmiş, daha isabetli daha belirli ortalar yapmak mümkün. Fifa 17’deki gibi biraz fazla tuşa bastığınızda taca çıkmıyor top. Özellikle fazla deneyimi olmayan oyuncuların işine yarayacaktır. Deneyimli oyuncular zaten çift basarak orta yapma, oyuncunun durumunu ayarlama gibi özelliklere hâkimdirler ama kolaylaştırılması atak yönünden oyunu çeşitlendirmemize katkı sağlıyor.

Grafiksel olarak bir devrim niteliği taşımamasına rağmen bir hayli gelişmiş göründü oyun bana. Grafik motoru geçen sene değişmesine rağmen sanki bu sene yenilenmiş gibi. Fifa 17’de Frostbite motoru yakın çekimlerde kendisini belli ediyorken Fifa 18’de oynanış halinde dahi değişimi hissettiriyor. Menüler aynı kalmış, sarı yerine mor renkler hâkim o kadar. Eski oyuncular zorlanmayacaktır, bazı kısa yollarda kolaylıklar yapılmış. Oyunla ilgili en çok kullanacağımız değişiklik ise otomatik oyuncu değiştirme veya değişecek oyuncuyu önceden belirleme seçeneğinin eklenmesi olmuş. Her maçta karşımıza çıkacaktır. Maç öncesi PS4’e göre R2 tuşuyla değiştirmeyi düşündüğümüz oyuncuları aktarıyoruz veya maç esnasında alt köşede bize sunulan tavsiyeyi onaylayıp menülere girmeden hızlıca değişikliği gerçekleştirebiliyoruz. Bir hayli ısrarcı oyun bu konuda, maçın özellikle ikinci yarısı boyunca sürekli öneri sunduğunu göreceksiniz.

Oyun modlarına gelirsek, başarılı olanlar devam ediyor, anlatmak için sabırsızlandığım rekabetçi yeni modlar eklenmiş. Oyun ana menüsünde oyna ve çok oyunculu diye iki ana kısımdan oyunlara giriş sağlansa da kendi içerisinde ayrıldığı da oluyor. Klasik istenilen takımlarla maç yapabilme, arkadaşlarla veya herhangi bir oyuncuyla online yapılan maçlar dışındı üç oyun moduna sarılacak gibime geliyor Fifaseverler.

Bunlardan bir tanesi geçen sene merhaba diyen Yolculuk modu. Güzel kardeşimiz Alex Hunter’la yaşadığımız macera devam ediyor. İstersek kaldığımız yerden istersen 71 ortalama puanla baştan başlamamız mümkün. Ayrıca oyuna girerken geçen sene seçtiğimiz oyuncu pozisyonun değiştirilebilir olması sevindirici zira sol kanattan verim alamıyordum gol ve asist olarak, ofansif ortasaha oyuncusu olarak daha rahatladım diyebilirim. Güzel Brezilya manzaraları ve çocuklarla yaptığımız maçla birlikte başlıyoruz maceraya.  Ardından da takımımızla antrenman maçına çıkıyoruz ve hikâye de dallanıp budaklanıyor. Deneyim puanlarımızı kullandığımız sistem ağaç benzeri bir yapıya dönüştürülmüş, bazı özellikleri açmadan diğerine geçilmiyor. Oyuncumuz üzerinde bu sene kozmetik değişiklikler yapabilmemiz mümkün. Giysileri, ayakkabıları, saçı, dövmeleri v.s gibi özellikler ekliyoruz, yenileri de puan kazandıkça açılıyor. Geçen sene olduğu gibi oyuna yeni bir soluk getirmiş, diğer AAA oyunlara harcanan zamanın fazlasını bu tek kişilik mod ile harcayabiliyoruz, Ultimate Team için hediyeler alıyoruz bölüm geçtike ve senenin kalan kısmında idare edebileceğimiz diğer oyun türlerine geçebiliyoruz.

Gerçekten de Fifa oyunu NBA 2K incelemesinde de bahsettiğim gibi tüm seneye rahatlıkla yayılabilecek bir oyun. Tek bir oyun moduyla dahi bunu başarabilmesi mümkünken oyun pek çok seçenek sunuyor değerli zamanımızı zapt etmek adına. Bu vakit kasaplarından bir tanesi de Kariyer Modu. Bu sene tek oyuncuyu geliştirebildiğimiz seçenek yeniden eklenmiş, Yolculuk moduna alternatif oluşturmuş. Benim oynamasını sevdiğim Menejerlik modunda ise bilindiği üzere dilediğimiz takımı seçerek sezonlar boyunca yükselmeye çalışabilir, belki kovulabilir, başarılar kazanabiliriz. Genel anlamıyla eskisi gibi kalmış ama her sene olduğu gibi yeniliklere de kapısını kapatmamış. Fifa 17’de eklenen beklentiler kısmı benzer şekilde korunurken transfer görüşmelerinde sinematik yenilikler getirildiği görülüyor. Artık görüşmelerimizi dilersek doğrudan yetki vererek dilersek de görüşmelere şahsımızı dâhil ederek gerçekleştirebiliyoruz. Diyalog sistemi eklenerek transferin her hamlesi isteğimize ve yeteneklerimize bırakılmış. Sevenleri için uzun uzun zamanlar geçirmek kaçınılmaz olacaktır. Diğer özellikleri genel anlamda değiştirilmeden korunmuş.

Oyun paketlerinde etki eden ve en sevilen modlardan birisine geçmek istiyorum izninizle.

Fifa Ultimate Team: Bu mod başlı başına oyun bile olabiliri ki zaten birkaç sene öncesinde mod üstüne kurulu Fifa World oyununu ücretsiz olarak sunmuş fakat geri çekmişti EA Sports firması. Oysa gayet başarılıydı, bilgisayarları yormuyordu ama beklenen getiriyi sanırım alamamışlardı. Bir de kadroların sürekli güncellenmesi halinde ana oyunun önüne geçebilirdi. EA tabii ki paranın tarafını seçti ve Ultimate Team’den yana oyunculara ekstra ödemeler istemeye devam etti. Bilmeyenler için kısaca açıklayayım. Oyunun verdiği rastgele kartlarla güçsüz bir takımdan başlayıp, çekilen kartlar, hediyeler, transferler ve sanal parayla alınan paketlerle takımımızı geliştirmeye, kimyasını düzenlemeye ve puanlar kazanmaya çalışıyoruz. Bu sene güçsüz kadromuza seçeceğimiz lige göre bir tane kiralık oyuncu hediyesi verilmiş. Ayrıca eski oyuncular için eğer puanınız varsa çok sayıda kiralık oyuncu mevcut. PS4’te R3 tuşuyla bu menüye erişilebilir, bir süre idare edilebilir. Sahip olduğum İKON sürümü iki efsane Ronaldo’yu 5 maçlığına deneme imkanı sunuyordu, gerçekten özellikle lakabı fenomen olan Ronaldo’ya sahip olan oyuncular çok avantajlı olacaktır.

Tek kişilik ve çoklu sezonların mevcut olduğu oyuna haftanın takımıyla maç yaparak hediyeler kazanma özelliği de eklenmişti. Bu seneki sürprizi ise Squad Battles… Öncelikle söylemeliyim ki bu moda bayıldım çünkü çok güzel paketler veriyor ve oyuncuyu canlı tutuyor. Para harcamadan meblağ tutan ödüllere ulaşmak mümkün ama biraz çabalamak lazım tabii. Dünya üzerinden kurulu kadrolarlar kendi takımımızı kullanarak maç yapıyoruz. İstediğimiz zorluk seviyesini seçerek o seviyeye göre maç başına puanlar kazanılıyor ve haftalık puanımıza ekleniyor. Oynayan her oyuncunun puanına göre yüzdelik dilimlere ayrılıyor ve hafta sonlandığında ödüller kazanıyoruz. İkon sürüm 3 gün erken başlamamı sağladığı için hızlı ilerliyordum ama Cuma günü sonrası aradaki puanlar açıldı. Örneğin maçlarda 1500 civarı ortalamayla ilerlemiştim, birkaç gün evde olmadığımdan oyuna bakamadım, ben o ödülleri artık kazandığımı farz ederken ortalamalar yükselmiş ve bir önceki ödüle düşmüşüm.

Birkaç maç daha yaparak ödülümü yükselttim. Bu arada sınırsızca maç yapılmıyor. 4 rakip saatler sonra güncelleniyor ve her rakiple bir kez maç yapılabiliyor. Olmadı bir daha oynamak mümkün değil. Berabere kalınmıyor, maç uzatmaya gidiyor. Eğer 4 takımla da maç yaptıysanız yeni güncellemeyi beklemeniz gerekiyor. Ödüller hayli doyurucu, şansınıza göre yüksek kartlar kazanmanız mümkün oluyor. Bu yarış her hafta tekrarlanacağından kazanımlar artacaktır oynandığı takdirde. Kadro kurma görevleri bu sene de var. Çöp diyebileceğimiz oyuncuları buralarda değerlendirip ödüller kazanılabiliyor, hatta detaylandırılmış. Ayrıca mobil uygulaması aşırı derecede kullanılır hale getirilmiş. Oyunu açmadan da bazı görevleri ve transferleri cep telefonundan idare edebilme imkânı sunuluyor.  Diğer taraftan Ultimate Team modunun eski etkinlikleri de hazırda bulunuyor, oyuncu isteğine göre yine bir sonraki Fifa oyununa kadar vaktini harcayabilir.

            

İlk başta söylediğimi sonda da söyleyeceğim. Her oyun eleştirmeni fazla değişmemiş, aynı kalmış diye yorum yapıyor ama Fifa aynı kalmıyor gelişiyor, güncelleniyor, daha büyük kitlelere hitap eder halde geliyor ve daha uzun süreli oynanışa kavuşuyor. Tamam, eskisi gibi 98’den 99’a geçerken, 2000’e geçerken, 2001’e geçişte yaşanılan köklü değişiklikleri içermiyor lakin unutulmamalıdır ki bu değişiklikler seriyi uçuruma sürüklemişti. İyi olanın üstüne koyma sistemi daha mantıklı ve oyuncu dostu tabii geliştirilmek koşuluyla ve Fifa 18 bu değişimleri nokta atışı şeklince eklemiş, oyuncuları dinlemiş Fifa 17’ye nazaran çok daha iyi bir oyun sunmuş. İtiraf edeyim bir senelik PES kaçamağından sonra çok iyi geldi Fifa 18. Herkese iyi eğlenceler diliyorum…

Yazan: Emrah SUBAŞI 

 
Toplam blog
: 16
: 2219
Kayıt tarihi
: 07.07.17
 
 

Tüm oyunseverlere merhabalar… Bir roman yazarı olarak en sevdiğim hobim hakkında yazılarımı payla..