Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

16 Kasım '12

 
Kategori
Dünya
 

Filistin davasında bir Avrupa perspektifi ve Hamas-Akp benzerliği

Filistin davasında bir Avrupa perspektifi ve Hamas-Akp benzerliği
 

Hollanda dışişleri bakanı bay Timmermans, Filistin otoritelerinin Birleşmiş Milletler kuruluna şu anki statüleri "var olan gözlemci" yerine Vatikanın da sahip olduğu "üye olmayan gözlemci" statüsü başvurusu hakkında beyanatlarda bulundu. Her ülke bakanının haber veriş şeklinde şovenizmin ve devletçiliğin etkileri vardır. Türkiyede ek olarak din ve particilik etkileride vardır. 

Hollanda dışişler bakanı Timmermans

"Böyle bir başvuru elverişli değildir. Her ne kadar prensip olarak yeni bir statüye karşı olmasakta."

"Eğer statü değişikliği barış sürecine katkı yapacaksa destekleriz ancak Amerikadan aldığım sinyallerde Abd nin israil ile Filistinliler arasında ki barış görüşmelerinde daha aktif rol alacak olacağıdır.  Bizde bu görüşmelere negatif etki etmemek için Filistinlilerin yeni statisü başvurusunu kabul etmeyeceğiz."

"Ab ülkeleri arasında Filistinlilerin statü yükselmesine karşı tutum için ortak bir antlaşma  olmadığı için Ab nin bu başvurunun kabulünden kaçınması en mantıklı olanıdır."

Aynı gün bir mektupla meclisi bilgilendiren Bakan Statü değişikliğine hükümet olarak destek vermiyeceklerini belirtti.  Her ne kadar tüzel olarak bir  itirazı olmasada ve Bm genel kurulunda çoğunluk olarak destek alacağını bilmesine rağmen, bu değişikliğin Filistin davasına zarar vereceğinden ret edeceklerini belirtiyor bakan mektubunda.

Bu başvuruyu kendi ayaklarına kurşun sıkmakla yorumluyan bakan  düşüncelerini Filistinli meslekdaşı Riad Al-Malkiye iletirken Abd nin parasal desteği bloke edebileceğini hatırlatıyor.

Filistin in "Var olan gözlemci " stasünden "Üye olmayan gözlemci " statüsüne geçmesi durumunda Genel kurulda alınan uluslararası antlaşmalarda  katılabilecek. Ayrıca İsrail ile olan görüşmelere daha güclü çıkabilecekler.

İltidarda ki sosyalist işçi ve liberaller sistem partisidir. Yani devlet politikasını sürdürmek sistem partisi yapar.. Muhalefette yer alan esas sosyalist SP ve liberallar D66 Filistinlilerin Bm deki başvurusuna Hollanda olarak olumlu cevap vermek için bir önerge verseler de Hollanda meclisinde kabul görmedi.  

Hollandanın devlet politikasını dev dünya şirketleri belirler. Nitekim Ab içinde ve Abd de bir ekonomik güç olan Hollanda bu gücünü siyasi alana taşıyabiliyor. Ülke gelirinin yüzde 70 lerini dış ticaret ile sağlayan bu ülke Dünyada faaliyet gösteren 10 dev multı-nasyonel şirkete sahip. Dev olmayan nice multı-nasyonel şirketleri var. Hollanda başbakanının Türkiye ziyaretinde bu on dev şirket vardı. Basında bu ziyaretin içeriği hakkında herhangi bir haber yer almadı. Sadece hediyeler,latifeler ve çelenk koymalar haber oldu. 

Almanlar Yahudilere karşı olan günahlarından Filistin davasına tam destek veremiyorlar. İngizler çıkarlarına ne uyarsa onun peşindeler. Fransa da aynı İngililer gibi menfaat sağlamadan yaraya bile işemiyorlar.  Suriyede tavır alan Rusya ve Çin yine Filistin davasına daha yakın duruyorlar Avrupadan.

Suriyede ki katlaımcıları özgürlük savaşcısı olarak destekleyenler neden Filstin halkına aynı önemi vermiyorlar?

Peki Türkiye nerede duruyor? Hamasa yakın durmak ile ne başardık?! Haması nasıl ikna ettik?!!

Hamas hale aynı hamas. İsrail in Filistin davasına engel olması için hep neden verdi. İsrail Haması Filistinlileri bölmek ve Abbası oyalamak için kullanırken bizimkilerde Haması demokrat yapacaklarına kendilerini Hamas gibi anti-demokratik yaptılar. Gazzede hamas muhalefeti yapmak Yahudiler ile bir olmak gibi. HAlbuki Hamas seçim ile gelmiş Başbakanımız onu kucaklamıştı. Hamas Gazze halkına baskıdan ve eziyetten başka ne getirdi. Hele Filistin davasına verdikleri bölünmüşlük aslında Akp nin Türkiye vizyonuna uygun düşüyor. Sonuç itabırıyla ikiside Siyonizm tarafından kullanılıyor.  

 
Toplam blog
: 82
: 437
Kayıt tarihi
: 11.08.09
 
 

İlgi alanlarım muzik. İlk kez Milliyet Blog'da yazı yazmayı deniyorum, daha doğrusu düşüncelerimi..