Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

11 Temmuz '10

 
Kategori
Kültür - Sanat
 

Filistin Diasporası’ndan yapımlar

Filistin Diasporası’ndan yapımlar
 

Uluslararası Kültür ve Sanat Derneği (UKSD), yıllardır insanlığın vicdanını sızlatan Filistin dramıyla ilgili yapımları izleyiciyle buluşturmak ve dikkatleri konuya çekmek için bir etkinlik düzenledi! Amatör imkânlarla hazırlanan ve ticari filmlerin arasından sıyrılıp salonlarda gösterim olanağı bulamayan bu eserler, 9-12 Temmuz tarihleri arasında FİLİSTİN FİLMLERİ ZAMANI etkinliğiyle Türk izleyicisinin duyarlılığına sunuluyor.

Kültür ve Turizm Bakanlığı’nın destekleriyle gerçekleştirilen etkinlikte, 10 film gösterilecek! Yerli ve yabancı kamuoyunun Filistin sorununa dikkatini çekmek için hazırlanan bu filmler, İstanbul Muhsin Ertuğrul Sahnesi’ndeki gala gecesinin ardından 10-12 Temmuz tarihleri arasında Zeytinburnu Belediyesi Kültür ve Sanat Merkezi ile İBB Fatih Ali Emiri Kültür Merkezi salonlarında ücretsiz izlenebilecek.

Filistin asıllı Danimarkalı yönetmen Omar Shargawi’nin otobiyografik özellikler de taşıyan ‘My Father is from Haifa’ (Babam Hayfalı) adlı filminin gösterildiği galada açılış konuşmasını yapan UKSD Başkanı Tuğrul Tuna, derneklerinin ilk etkinliği olduğunu söyledi! Hedeflerinin bu coğrafyadaki kültür ve sanat faaliyetlerini geliştirmek olduğunu belirten Başkan’ın ardından söz alan yönetmen Shargawi de bu filmi yapmayı altı yıl önce planladığını, babasını ikna etmenin beş yılını aldığını anlattı. Başbakanın ve Bakanların mesajlarının okunmasının ardından gösterime geçildi. 2010 Danimarka Sinema Ödülleri’nde ‘En iyi belgesel’ ödülünü kazanan film, Filistin diasporasını dünyaya hatırlatmak amacında! El kamerasıyla çekilen filmde görüntü, sahne perdesinde gösterildiği için oldukça bozuk! Yönetmenin, Filistin’den Danimarka’ya göçen babasıyla Hayfa’ya ziyaretini anlatan filmde, Danimarkalılar kadar dost canlısı bir millet olmadığı da vurgulanıyor. İsraillilerin sevilmeme kompleksine de değinen yapım barış için Filistinli erkeklerin İsrailli kızlarla evlenmesini çözüm olarak öneriyor! Bunu duyunca bizdeki önerinin kaynağını da anlamış oluyoruz. Baba-oğul ilişkisi şeklinde sunulan filmin mesajı, ‘Önce bizi kovdular, şimdi de evlerimizi yok ediyorlar’ cümlesi. Gecenin garipliğiyse, filmi komedi niyetine izleyip kahkaha atan izleyiciler! Boşa dememiş Hoca ‘El elin eşeğini türkü çığırarak arar’ diye…

Anibal Güleroğlu

 
Toplam blog
: 1210
: 1542
Kayıt tarihi
: 10.04.10
 
 

İstanbul'da başlayan yaşamım, eski İstanbullu ailemden edindiğim kültürle gelişti. Birinciliklerl..