Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

01 Şubat '08

 
Kategori
Kültürler
 

Film gibi

Film gibi
 

İstanbul Çamlıca’ yı ilk defa siyah-beyaz bir Yeşilçam filminin; iki sevgilinin buluşma adresinde görmüştüm, çocukluk dönemlerimin Yaman Sinemasında.

Yeşilçam filmleri o zamanlar, boğaz manzarası ile başlar; çam ağaçları, vapurlar, küçük çay bahçeleri, tahta masa ve sandalyeler görüntüsünde devam ederdi. Film koptuğunda ise perde yanıyor zannederdik şekillerinden ve anlardık ki film koptu.

Hep bir ağızdan..

“Makinist uyuma”

Ardından “Çamlıca’nın büyülü rüzgarından ve mutluluktan uçarken başörtüsünü çıkarıp, elinde sallayarak çevresinde dönen genç kız (Belgin Doruk) ve ona iki elinde birer kağıt helva ile yaklaşan genç erkek.” ( Ayhan Işık)

İşte o Çamlıca’ya gençlik yıllarımdaki ilk ziyaretimde; karpuz çekirdeklerini sağa sola tüküren, mısır koçanlarını çöp kutusu yerine çimenlere atan uzun entarili Arap erkeklerini, ve siyah çarşaflı kadınlarını görünce tüm Çamlıca hayallerim ve yeşilçam filmlerim dağılıvermişti.

Bu çirkin manzara karşısında İstanbul’un bu güzide mesire yeri üzerinden büyük bir hayal kırıklığı yaşadığımı ve utanç duyduğumu hatırlıyorum.

Arapların, o beyaz ile kırmızı arası tırnakları uzantısındaki elleri bana ne kadar ilginç görünür idi ise; yaptıklarını da bir o kadar rezil ve seviyesiz bulmuştum.Aynı duyguları Sudan Cumhurbaşkanı Ö.H.A.El Beşir’in, Basın Danışmanı M. F. Badry’in Anıtkabir Özel Defteri’ne, E.Beşir adına mesajlarını, başında kapüşonuyla Ankara protokolünü bekleterek yazmasıyla tekrar yaşadım.

Anıtkabir özel defterine yazan ve imza atan; beyaz ile kırmızı arası tırnakları uzantısındaki, Çamlıca’da gördüğüm o karpuz tutan/atan eller gibi ince ve zarif görünse de; başındaki kapüşon saygısızlığına içim acıdı, aşağılandığım hükmüne vardım.

Ülkemin kurtarıcısı ve kurucusu Cumhuriyet Devrimcisi Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ün manevi huzurunda başındaki kapüşonuyla mesaj yazan, bu devlet adamı danışmanının kültürü, eğitimi ve yaptığı bu vurdum duymazlık nedir. Nerede protokol kuralları, nerede centilmenlik, nerede faniye saygı, adab-ı muaşeret…

Bunlar mı ülkelerinde devrim yapmışlar; İslam Devrimi dedikleri anlayış, lider ve devlet adamlığı bu mu dur?. Bir Devrim Liderinin manevi huzurundaki bu saygısızlık bu sakil görüntü fotoğrafı neden veriliyor acaba.

Bu Sudan denilen ülke; araştırdım, öğrendim ki İslam Devriminden öncede sonra da fazlasıyla karmaşık, fazlasıyla bedevi, fazlasıyla yoksul, fazlasıyla kabileci, fazlasıyla geri bir ülkeymiş. Bu kafa ve bu kaba fotoğraf onların bundan sonra da bir adım dahi ileriye gidemeyeceklerinin kesin kanıtıdır, emin olunuz.

Üstelik, 1517'de Osmanlı Devleti'nin Mısır’ı fethetmesinden yılar sonra Mısır valisi Kavalalı Mehmed Ali Paşa 1821'de Funj İmparatorluğu’nun üzerine ordu göndererek Sudan topraklarını dahi ele geçirmişiz.

Uluslararası Af Örgütü “UAÖ” Sudan’ ın Darfur’ unda yaşananlar üzerine, bu ülke için “savaş silahı tecavüz” adlı basın açıklamalarında “sekiz yaşındaki çocuklara tecavüz ediliyor, çocuklar ve kadınlar seks kölesi olarak kullanılıyor, ” demiş,

“Bu kadınların yaşamak zorunda kaldıkları zulüm ve ihlaller, tecavüzün çok ötesinde. Tecavüzün kadın ve kız çocukları üzerinde yıkıcı ve süre giden etkisi var ve mağdurlar şimdi de hayatları boyunca damgalanacak ve kendi aileleri ve toplumları tarafından dışlanacaklar.” denilmekte.

“Yüzlerce tanıklığa dayanan rapor, kadın ve kız çocuklarının Janjavidler tarafından nasıl tecavüze uğradığını, kaçırıldığını ve cinsel köleliğe zorlandığını ortaya çıkarıyor. Uluslararası Af Örgütü’nün kaydettiği köy baskınlarının neredeyse tamamında devletin ordusu ya doğrudan işin içindeydi ya da doğrudan olayın tanığıydı.” deniliyor.

Ve bu ülkenin bir danışmanı başında kapüşonla Anıtkabir’de Cumhuriyet Devrimcisi Mustafa Kemal Atatürk’ün huzurunda, az sonra liderinin imzalayacağı metni deftere yazıyor.

Belki de şu sıralar, Sudan’lı film prodüktörleri, İstanbul Çamlıça’da yıllar önce seyrettiğim o filmi kendi senaryolarında çoktan bir sinemada gösterime sundular, kimbilir.

Ve motor..

” Ardından, “Çamlıca’nın büyülü rüzgarından ve mutluluktan uçan türbanlı genç kız ve iki elinde birer dilim karpuz ile yaklaşan kapüşonlu genç erkek”.

El makinist uyuma… ..

 
Toplam blog
: 62
: 690
Kayıt tarihi
: 04.01.07
 
 

Aşçıları ile ünlü Mengen doğumluyum. Beden Eğitimi Öğretmeni, güzel sanatlara ilgili, sporu mesle..