Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

18 Şubat '20

 
Kategori
TV Programları
 

Film oyuncusu nasıl olunur ?

Ülkenin ekonomik zorlukları, hayat pahalılığı işsizlik özellikle gençlerin kolay yoldan para kazanmak için rahat  görünen mesleklere yönelmesine sebep oluyor.

Bu aralar en gözde meslek futbolcu olmak, oyuncu olmak olarak algılanıyor. Futbol için çok fazla antrenman gerektirdiği için zor, biraz anatomik yapısı farklı olanlar oyunculuk mesleğinin kolay olduğunu düşünerek kurslara müracaat ediyor. "Oyunculuk", TV, internet ortamında diziler ve filmlerin bu kadar ilginin artması ve oyuncuların tatlı hayatlarda yaşayan insanlar olarak lanse edilmesi herkesin oyuncu olma isteğini kamçılıyor. Aslında bir oyuncunun o dizide ve filmde rollü karakteri verebilene kadar ne kadar çalıştığı bilinmiyor.

Bursa'da cast ajanslarının karmaşasını ve dolandırıcılıkları başka yazımda yazacağım ama bu yazımda esas konum oyunculuk kursları.

Neyse Bursa'da oyunculuk kursları prensipli gibi görünüyor. Belediye, Devlet Tiyatrosu özel şirketler pek çok kurs var, oyunculuk kursunun tek hatası dizilerde oyunculuk vaat etmeleri. Kimse ne oyunda ne TV dizisinde oyunculuk garantili kurs veremez.

Devlet tiyatrosu sanatçıları, Tayfun Sav ve Kemal Topal,  Bursa’ya Türk Dünyası Kültür Merkezi’nin Heykel binasında yapılan ilk programa katılmak için geldiler. Kemal Topal nefes kullanımı ve etkili konuşma yöntemlerinin önemini anlatırken, Tayfun Sav ise oyunculuk dersine giriş yaptı. 30 yıldan uzun bir süre oyunculuk yapan sanatçılar, benzer eğitimlerin şöhret vaadiyle verilerek insanların kandırıldığını, TKM’deki eğitimlerin amacının önce kursiyerlerin kişisel gelişimini sağlamak olduğunu ifade etti.

Ünlü oyuncu Tayfun Sav daha önce Bursa'da benzer girişimlerin olduğundan ancak bunların bekleneni veremediğinden bahsetti. Başlıca gayelerinin sanatla yaşamayı öğretmek olduğunu söyleyen usta oyuncu; "Bunların dışında kaliteli yaşamak için vazgeçilmezlerden olan doğru nefes almayı, konuşmada yapılan yanlışları bertaraf etmeyi birlikte öğreneceğiz. Bunun üzerinde çalışacağız. Çünkü insan bedenini severse toplumu da sevgi ve saygı ile karşılar, enerjiyi doğru kullanmak lazım" dedi.

Özellikle oyunculuk eğitiminde kameranın da yoğun biçimde kullanılacağını söyleyen Kemal Topal, projenin benzerlerinden ciddi biçimde ayrılacağını söyledi.

Ünlü oyuncu Kemal Topal; "Arkadaşların belli bir eğitimden sonra Bursa'nın güzel ve tarihi yerlerinde ufak planlar çekilerek kendilerini ekrandan izleme imkanı sunacağız" açıklamasında bulundu.

 

Bursa'da çeşitli kurslar var, bazıları oyunculuk kursu düzenleyip, sonra filmler çekip filmde oynayan arkadaşlar filmde oynadıkları için ücret vereceklerine, meşhur olma vaadi ile oynadıkları film karşılığı para alıyorlar hem filmden hem oyuncudan para kazanıyorlar. Filmlerde ücretsiz oynanabilir, ama para vermek ne demek? Anlamadım.

Unutmamak lazım özellikle söylüyorum. Oyunculuk kursları sizi iyi bir oyuncu sinema ve dizi oyuncusu yapmaz. Sahnelerde, ekranlarda seyrettiğiniz o meşhur oyuncular yıllarca az ücrete sahnelerde günlerce oynamışlar birden bire kimse ünlü oyuncu olmaz. Emek harcamadan birdenbire kimse oyuncu olmaz olamaz.

Eğer oyuncu olmak isterseniz yavaş yavaş emek harcaya harcaya olun. Size oyuncu olmak için bir kaç öneride bulunayım: 1. Kitap okuyun, 2. Film seyredin, 3. Asla pes etmeyin, 4. Çalışın ve eğitim alın zaten gerisi gelir. Para kazanmak, ünlü olmak için oyuncu olunmaz. İyi seyirler.

 
Toplam blog
: 136
: 6807
Kayıt tarihi
: 09.05.15
 
 

Kültür ve sanat alanında araştırmalar yapıyorum. Birçok yayına sinema ve tiyatro alanında yazılar..