Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

08 Kasım '08

 
Kategori
Basın Yayın / Medya
 

Finalsiz bitiveren diziler ve seyirciye saygı konusunda bir yazı

Finalsiz bitiveren diziler ve seyirciye saygı konusunda bir yazı
 

Televizyonda bir dizi başlar, kimi zaman çok ilgi çeker, ilginin karşılığını yüksek izleme oranları olarak ölçerler, bol bol reklam alırlar ve dizi sürer gider. Hatta bazen bitmesi gereken yerde bile bitmez uzattıkça uzatırlar. O kadar çok uzatırlar ki, tutkuyla izleyenler bile bıkar ve bitirmekten başka çareleri kalmaz.

Televizyonda bir dizi başlar, konusu, kadrosu çok iddialıdır. Biz bu diziyle başka kanalların dizilerini batırırız diye, en çok izlenen bir dizinin aynı saatine koyarlar. Ancak diğer çok izlenen dizinin tutkunlarını vazgeçirmedikleri için istedikleri izlenme oranına ulaşamazlar ve yayından kaldırıverirler. Oysa o dizi başka kanalın çok izlenen dizisini öldürmek için değil de aklı başında bir saatte yayımlanmış olsa bir süre sonra en çok izlenecek dizi olacaktı ama televizyon yöneticilerinin hırslarına kurban gider.

Televizyonda bir dizi başlar, oldukça ilgi görür ama her dizi bir numara olacak diye bir kural yok ya, bir türlü bir numara olamaz. Ve televizyon yöneticileri nasıl olurda bizim kanalın dizisi bir numara değil diye yayından kaldırıverirler.

Bir ekonomik kriz gelir, reklamla ayakta duran birçok dizi sessiz sedasız ve de habersiz veda eder seyircilerine...

Bu diziler kimi zaman iyi kurgulanmış bir finalle, kimi zaman uyduruktan bir finalle, kimi zaman da hiç final olmadan yayından kalkar.

Her romanın, her öykünün, her filmin, her dizinin bir başlangıcı vardır, kahramanlarla, mekanlarla tanıştığımız. Her romanın, her öykünün, her filmin, her dizinin bir finali vardır, kahramanlarla vedalaştığımız, mekanları terkettiğimiz.

Siz son 10 sayfası yırtılmış bir romanı okumaya başlar mısınız? Başlamazsınız elbette... Ama televizyonların saygısız yöneticileri seyircilerine sonu olmama olasılığı olan dizileri seyrettirebiliyorlar.

Aylarca bir dizi yayımlamışsınız, ister yüzde 10 izlensin, isterse binde bir izlenme payı olsun, insanlar bu diziyi seyretmiş. Onlar oradaki konuyu izlemişler, kimi zaman ne olacağını merak etmişler, kimi zaman saçma bulmuşlar ama seyretmişler. Diziyi izleyenler az diye bu diziyi bir finali olmadan bitirme hakkınız olmamalıdır.

Bir diziyi finalsiz, hem de adam gibi bir finali olmadan yayından kaldırmak herkese saygısızlıktır.

- Yazarlara
- Senaristlere
- Yönetmenlere
- Oyunculara
- Diziye emek veren herkese
- Diziyi yayımlayan kanala
- Ve en önemlisi o diziyi seyretmiş olan seyircilere

Televizyon kanallarının yöneticileri buna bir çare bulmalıdırlar. Diziler bitecek ancak doğru düzgün bir finalle bitecek. İşte bunun için bir çare bulmalıdırlar.

Ankara, 8 Kasım 2008

 
Toplam blog
: 1735
: 2429
Kayıt tarihi
: 22.09.06
 
 

27 Mart 1959'da İnebolu Yeşilöz Köyünde doğdum. Yeşilöz Köyü İlkokulu, Yeniyol İlkokulu, İnebolu ..