Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

21 Haziran '07

 
Kategori
Ekonomi - Finans
 

Finansal Başarısızlık

Finansal Başarısızlık
 

Çevrenizde sürekli "param yok, geçinemiyorum" diyen yada "piyasada para yok" diyen esnaf tanıdıklarınız mutlaka vardır. Kazandıkları paralar çok farklı olmakla beraber aynı semtte yada koşullarda yaşayan insanlar görebilirsiniz. Ben finansal olarak akıllı olanların kazandıklarını akıllıca kullanacakları için daha az sıkıntı çekeceklerinden eminim.

Birey yada kurumlar neden finansal olarak başarısız oluyorlar?

Bilgi eksikliği – yada bilmeye duyulan isteksizlik. Özellikle enflasyon, faiz, borsa, kredi vb. çok temel olmakla beraber hayatınızda yer alan finansal kavramları iyice öğrenmeniz gerekir. Bireysel emeklilik sistemi nasıl çalışıyor, kdv iadesi neye istinaden nasıl yapılıyor, yurtdışı harcamalarda kdv nasıl geri alınır vb.

Planlama eksikliği – Yüzdeler değilde bindelerde bile planlama yapan bulmak çok zordur. Eğerbaşarmak istiyorsanız gelecek aylarda yapacağınız harcamaları yada yatırımları planlamalı, kendinize hedefler koymalısınız. Bazıları için bu plansızlığın giderilmesi kredi yoluyla oluyor ve klasik bir klişe söyleniyor “borçlanmadan mal sahibi olunmuyor” diye.

Zamanın kötü kullanımı ve beceriksizlik – Zamanı iyi kullanmamak sizeher halukarda para kaybettirir. Uyanıklık yada kısa yıldan köşeyi dönme fikirleride kaybettirir. Kişisel gelişiminiz ile becerilerinizi ve dolayısıyla zamanı daha iyi kullanmayı öğrenebilirsiniz.

Öngörü eksikliği – Yapılması gerekenbulunulan durumu çok iyi analiz etmek ve geleceğe ilişkin anlamlı öngörülerde bulunabilmektir. Bazen bunlar gerçekleitirmek istediğiniz hayallerde olabilir. Ve siz gerçekten hayalinize doğru gitmeyi isiyorsanız şu andan itibaren finansal kararlarınızı ona göre almalısınız. Sadece parası olanlar için söylemiyorum, paranız yetmiyorsa 2. işte çalışmak yada evden takı yapmak gibi ek işlerde hedefe ulaşmak için yapılabilecek şeylerdir.

Cesaret eksikliği – Hesaplanabilir risklerden korkmayın. Başkalarını aksine onların alamadığı riski alıp kazanan çok örnek var. Yada başkalaının almadığını alanlardan. Farklı ve cesaretli olmak size kazandırır. İnanın birçok zengin fabrika satış mağazalarından vesosyete pazarlarından giyiniyor.

Bilinçsiz borçlanma – Ödeyemeyeceğiniz borcun altına girmeyin. Ekonomik koşulları dikkate alarak döviz-ytl kredisi yada yeni çıkan mortgage’ın risklerini bilerek borçlanın. Eğer borçlanarak alacağınız şeyin değeri zaman içinde düşebilecekse dikkatli olun. Yani piyasası olan araba almak yada deprem bölgesinde olmayan ev almak gibi .

Duruşunuz zayıfsa. Pozitif şeyler beklerseniz pozitif şeyler olur. Finansal durumunuzu iyileştirmek için pozitif olup, pozitif çözümlere yönelmeniz gerekir. Karamsarlık ve panik size bir şey kazandırmaz. İyimserler başarılı, kötümserler ise kaybedenler takımında oynarlar.

Beklenmedik durumlara karşı önlem almamak. Özellikle sigorta deprem, teröri, araba kazası gibi konularda kayıplarınızı karşılaması açısından önemlidir. Bunları fuzuli görmemek ve bunlardan tasarruf etmemek gerekir.

Disiplinsizlik – Hayır demek evet demekten sordur ama gerek kendinize gerekse başkalrına doğru zamanda hayır diyebilmeniz gerekir. Kendi alışverillerinizi frenlemek yada gereksiz harcamalarınızı durudurmak için gayret etmelisiniz.

Kaytarma – Bir an önce geleceğe yönelik güvenceniz olması amacıyla tasarrufa başlamalısınız. Genç yaşlarda başlayacak tasarruf ileriki yaşlarda çok avantajlı olacaktır. Şöyle düşünün 30’lu yaşlarda ekstra çocuğunuzla ilgili harcamalar, 40’lı yaşlarda sağlık harcamalarınız olacak. Geç kalmayın.

 
Toplam blog
: 578
: 5372
Kayıt tarihi
: 23.06.06
 
 

Superonline danışmanlık, İktisat Bankası' nda ilk palm bankacılığı uygulaması, 5 yıl Garanti E-Ticar..