Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

19 Temmuz '09

 
Kategori
Tarım / Hayvancılık
 

Fındıkta 33 yıldır aynı manzara:"Kahrolsun Ali Garısı"

Fındıkta 33 yıldır aynı manzara:"Kahrolsun Ali Garısı"
 

Önce meydanlar doldu sonra sandıklar.Şimdi "Kahrolsun Ali Garısı"demeye devam...


Yazımıza 1976 yılında Giresun’un Bulancak ilçesinde yapılan bir fındık mitingini “Devrim Bize Yakışırdı”(Zeki Kıdemir,Ozan Yayıncılık)kitabından bir alıntı ile başlayalım isterseniz:” ... Fındık mitingi yapılacak. Bulancak Cumhuriyet Alanı’nda köylüyle omuz omuza haykıracaklar:

- Kahrolsun Oligarşi... Bağımsız Türkiye...

Havada bulut çok, bu ne yağmurdur!

Hava durumu mitinge uygun değil ama, alan yine de boş değil... Zeki Kırdemir kürsüde, bir şeyler anlatacak... Ön saflarda bir amca, kürsüden atılan slogana eşlik etmeye çalışıyor:

- Kahrolsun Ali garısı... Kahrolsun Ali garısı...

Devrimci gençler yağmurun da etkisiyle mitingin istedikleri gibi geçmemesinden üzüntülü, derneğe dönüyor... Az sonra o sloganı atan amca, kasketleri su yüklü içeri girerken soruyor:

- Yahu gençler, neden Ali garısı kahrolsun?

Gençler anlatmaya çalışıyor:

“Amca Ali garısı değil, oligarşi...”

Baktılar olmuyor, yeniden deniyorlar:

“Amca bu memleketin yönetimine musallat olan bir grup sömürücü... Biz onlara oligarşi diyoruz... Onlar kahrolmadıkça senin fındık da para etmez...”

Amca “anladım” diyor, devam ediyor: “Tamam, o sömürenler kahrolsun da, Ali garısı niye kahrolsun?”

.........

Aradan 33 yıl geçmiş,fındık üzerinde oynanan oyunlar her yıl değişerek devam etmiş.AKP hükümetinde yapılanlar ise 33 yıllık yapılanlara bedel şeylere bedel.

Hükümetin 39 ildeki fındık üretimini 13 ille sınırlayan, 642 bin hektarlık ekim alanını yaklaşık yüzde 40 azaltmayı ve üretici sayısını da 240 bine indirmeyi öngören fındık paketi önceki gün jet hızıyla yürürlüğe girdi. Üreticilerden tepki alan düzenleme ile ruhsatsız fındık bahçelerinin teşvik ile sökülmesi planlanıyor. İzinsiz fındık dikenlere bahçelerini sökmeleri için 6 aylık süre verilecek. Bu sürede sökülmeyen bahçeler Tarım Bakanlığı tarafından polis zoruyla sökülecek, masrafı da bahçe sahibinden alınacak. Eğimi yüzde 6'dan az ve 750 metreden yüksek yerlerde fındık dikilmesine kesin olarak izin verilmeyecek. Alternatif ürün kapsamında kivi, elma ve yaban mersini desteklenecek.

Fındık Giresun ve Ordu’ya özgü bir ürünken ,Akçakoca’dan,Adapazarına,oradan Düzce’ye birçok yerde fındık ekimine izin verenler,oralarda alım yapanlar şimdi söktürme gayretindeler.Sökülmezse devreye polis girecekmiş.

“Kahrolsun Ali Garısı”yani.

Bu uygulamayı “Fındık Devrimi”diye de parlatıyorlar.Oysa devrim falan olduğu yok.Hazine her yıl görev zararı yazıyor fındıkta.Fiskobirlik yönetimini AKP den birine teslim etmek için üç kez seçim yapıldı.Fındık alımı TMO’ya(Toprak Mahsulleri Ofisi) geçti.Şimdi yeni yasa,yani “fındık devrimi”.

Tıpkı şekerpancarı,tütünde olduğu gibi.Fabrikalar kapatılsın,G.Amerika’dan şeker ithal edilsin...adı da şeker devrimi olsun...yersen.

Ama bunu fındık üreticisi yedi maalesef.Ordu’da 30 Temmuz 2006’da,100 bin kişinin katıldığı olaylı fındık mitingini hatırlayın.Ordu-Samsun karayolu trafiğe kapatılmış,Zapsu maketleri yakılmıştı,hatırlayın.Bir Karadenizli olarak dedim ki”bu seçimlerde her yerde AKP oy alır ama Ordu ve Giresun’da işi zor”.

Benim gibi düşünenlerin hepsi yanıldı.Giresun’da %51.28,Ordu’da %55,79 oranında AKP oy aldı.Yani bugün fındık için isyan eden üretici isyanını sandığa yansıtmadı,yansıtamadı...

Şimdi “Kahrolsun Ali Garısı” zamanı.

Tıpkı 33 yıldır olduğu gibi.

"Kahrolsun Ali Garısı" diye diye yürüdük bu yollarda,durmak yok,yola devam öyleyse,ey üretici...

Blognot: Ainesi iştir kişinin lafa bakılmaz.Şahsın görünür rütbe-i aklın eserinde.(Ziya Paşa)

 
Toplam blog
: 242
: 1784
Kayıt tarihi
: 24.06.06
 
 

1970 doğumluyum.Karadenizin bir sahil şehrinden, hayatın güler yüzlü tarafına tutunmak için İstan..