Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

02 Şubat '13

 
Kategori
Futbol
 

Fırat Aydınus faciası. Beklenen oluyor MHK da çanak tutuyor.

Fırat Aydınus faciası. Beklenen oluyor MHK  da çanak tutuyor.
 

Bursaspor- Galatasaray maçına atanan  sırtı dönük olarak arkasını görebilen hakem Fırat Aydınus bu akşam beklenen faciayı Bursaspora yaşattı.

Evet beklenen facia diyoruz çünkü iki ay önce  olmayan bir küfürü yaratıp  kasıtlı olarak Fenerbahçeli  Caner'e kırmızı kartını göstererek oyundan atmıştı. 

Uyduruyor muyum demişti maçtan sonra. Bizde; Evet uyduruyorsun demiştik. 

Çünkü küfürü ne saha kenarındaki hakemler duymuştu ne de saha içindeki oyuncular. Sadece söylenen LAN  sözü vardı. Bu da söyleyen oyuncu tarafından  dile getirilmişti.

Bu akşam ise 2 metre yanındaki Galatasaraylı oyuncunun rakibinin direkt ayağına basmasına göz yuman, faul bile vermeyen Aydınus 3 sezon önce benzer pozisyonda İstabul B.B. maçında Alex e direkt kırmızı kartını çıkarmaktan çekinmemişti.

Yine ilk yarıda hızlı bir atağa çıkan Bursasporlu oyuncu tam orta sahayı geçecektiki rakibini arkadan çekerek durduran Riera nın pozisyonuna sadece faul çalmakla yetiniyordu. Aydınus yine kurallara göre mutlaka gösterilmesi gereken sarı kartını kullanmıyordu. Eğer bu pozisyonda faul veriyorsa sarı kartını da mutlaka kullanmalıydı. Çünkü rakibi arkadan çekme hareketi ne faul verilmişti. Aydınus FİFA  oyun kurallarını keyfi uygulamıştı.

İkinci devre korner atışından gelen topa yükselen Serdar Aziz kalecinin önünde olmasına rağmen ve kaleciye dokunmamasına rağmen  Bursapor alyhine faul vererek  golü geçersiz sayacaktı.

Aslında bu durumu MHK  başkanı Zekeriya ALP açıklamalıdır. MHK iki ay önce basında da yer alan ve Aydınus un yönettiği 32 Fenerbahçe maçında tam 8 kırmızı kart çıkaran bir hakemi  çok önemli bir deplasman maçında en büyük rakibinin maçına atayabiliyor. Eğer Aydınusun dürüst bir hakem olduğuna inanıyor olsaydık bu doğal olabilirdi. Ancak istatistikler ortada iken, yönettiği maçlardaki bariz hataları ortada iken MHK nin bu ataması çok manidar olmuştur.

Bir de pozisyondan sonraki el kol hareketi ile 'sen görmedin, bilmiyorsun, ben biliyorum' dercesine yaptığı hareketlerle pozisyonu anlatması ise tam bir skandal.

Avrupa liglerinde  üst klasman hakemlerinde bu tip tekrarlanan hareketleri görmek mümkün değil. Hakemler kararlı bir biçimde düdüğünü çalıp oyunu durdurarak atışın yapılacağı yönü gösterir. Dakikalarca eliyle koluya pozisyonu oyuncuya anlatmak durumunda hissetmez kendisini. Böyle bir zorunluluk ta yoktur ayrıca.

Fırat Aydınus kararlarına kendisi de inanmadığı için gerek seyircilere ve gerek oyunculara karşı böyle bir ikna yolunu seçerek hakı olduğun anlatmaya çalışıyor. Nafile..

Sen duymadığın küfüre kırmızı kart çıkarırsan  gördüğün çekme hareketine sarı kartını çıkartmazsan, oyuncunun forma rengine göre aynı hareketlere farklı kararlar veririsen düdüğünü bırakacaksın.

Ne spor camiasını ne klüpleri taraftarları şiddete  tahrik etmeye ne Fırat Aydınus'un hakkı var ne de ona bilerek görev veren MHK nin. Ama yanlış yapan ile doğru yapanı aynı kefeye koyarak  yanlış yapanı savunarak bir sonuca ve doğruya varılamayacağını  MHK  bilmek durumundadır. Bilmek ve uygulamak durumundadır.

Tüm spor kamuoyu  hakemlerin hangi hataları bilerek hangilerini kasıtlı yaptıklarını çok iyi bilmektedir. Hakemlerin de insan oldukları gerçeğini elbette hata yapabilecekleri gerçeğini hiçbir futbol sever aklından çıkarmaz. Ancak aynı hakemlerin sadece bir takım lehine yaptıkları hatalar ve verdikleri kararlarda tüm futbolseverler için kesinlikle kayıt edilmekte ve bilinmektedir.

Türk futbolunun Hakem gibi  Hakemlere ihtiyacı var. Fırat Aydınus gibi hakem olduğunu zannedenlere ihtiyacı yok. Çünkü bu eğilen zihniyetin Türk futboluna kazandıracağı hiçbir şey yok. MHK aklını başına toplamalı eşit ,adil ve dürüst karar veren hakemlerden taraf olmalı bariz hata yapan hakemlere ise uzun vadeli cezalar uygulamalıdır. Bu cezalar içinde hakemlikten men cezaları bile olmalıdır. Hakemler kolay yetişmiyor lafü güzafını da bir kenara koymak durumundayız. 

Dürüst hakemler kolay yetişir. Yeter ki onların yeşereceği ortamlar dürüst olsun. Dürüst ve adil hakemler kolay yetişmiyor sözü  ise Türk insanına bir anlamda hakaret sayılmalıdır.

 
Toplam blog
: 96
: 648
Kayıt tarihi
: 12.08.08
 
 

Karadenizliyim. İzmir' de yaşıyorum.  Dünyanın tek bir ülke  olduğuna inanarak  bütün insanların ..