Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

31 Ekim '09

 
Kategori
Teknoloji
 

Firefox kullanıcıları dikkat edin!

Firefox kullanıcıları dikkat edin!
 

Firefox kullanıcıları dikkat edin!


Merhaba arkadaşlar,

Firefox ile ilgili olarak paylaşmak istediğim ve firefox kullanıcıları için önemli olabilecek bir haberim var. Bildiğiniz gibi şu aralar tüm hosting firmaları IFrame virüsü nedeniyle sıkıntılı bir dönem yaşıyor. Peki IFrame virüsü ne yapıyor? Bu virüs sizin sunucudaki dosyalarınıza ulaştığı zaman dosyalarınız içerisine başka bir web sitesine yönlendirme yapabilecek reklam amaçlı, zararlı bir içerik enjekte ediyor.

Dolayısıyla bu istenmeyen durum sizin web sitenizdeki bu dosyalara ulaşılabilmesine ya da tanıdık arama motorlarının sizin sitenizi, hiç haketmemiş olmanıza rağmen "tehdit içeren site" olarak kaydetmesine neden oluyor. Erişim olamadığı gibi karizmanız da çiziliyor yani.

Peki IFrame virüsü "genellikle" nasıl yayılıyor. IFrame virüsü genellikle FTP kullanımındaki bazı dikkatsizliklerden kaynaklanıyor. Eğer FTP kullanıcı adı ve şifrenizi piyasada bulunan crackli bazı FTP programlarına giriyorsanız ya da bu programlarda bu önemli verileri kaydediyorsanız sizin kullanıcı adı ve şifreniz ile ftp adresi internet ortamında bir yerlere paslanıyor. Bunun sonucunda da IFrame atakları sizin ftp hesabınızdaki dosyalara güzel güzel geliveriyor.

Konu ile ilgili olarak yaptığım bu genel bilgilendirmeden sonra bu durumun Firefox ile olan alakasını açıklayayım. Firefox bildiğiniz gibi içerisine değişik ve ihtiyacınıza göre eklentiler (plugin) kurup çalıştırabildiğiniz bir tarayıcı. Bu tarayıcının çok tanıdık bir plugini var. FireFTP adı ile bilinen bu plugin adından da anlayabileceğiniz gibi bir Ftp istemci uygulamasıdır. Şu aralar bu pluginin bir versiyonunda böyle bir problem olduğu ve bir kısım ftp bilgilerinin sızdırıldığı bilinen bir problem olarak karşımıza çıkmaya başladı. O nedenle size önerim şimdilik, güvenlik nedeniyle FireFTP pluginini uninstall etmenizdir. Yani kaldırmanızdır. Tabi eğer kullanıyorsanız.

Şimdi de IFrame virüsünden korunmak için genel anlamda neler yapılabilir onu anlatayım.

Makinenize güncel bir antivirüs ve anti spyware yazılımı kurun, güncelleyin ve tarama yapın.
Çıkan tehditleri mutlaka silin.
Crackli ftp programlarını ya da Firefox FireFtp pluginini kesinlikle kullanmayın.
FTP istemcisine ihtiyacınız varsa FileZilla programının son versiyonunu tavsiye ediyorum. Ya da crackli olmayan, parasını ödeyip aldığınız tanınmış bir ftp programı kullanın.
Faydalı bilgiler verdiğimi umuyorum. Umarım işinize yarar...

Sevgiler.

 
Toplam blog
: 142
: 1570
Kayıt tarihi
: 17.03.09
 
 

İnternet ve bilişim teknolojileri konularına ilgi duyan, yenilikleri takip eden ve bu yenilikleri pa..