- Kategori
- Yemek - Mutfak
Fırın Sütlaç ve çiğ Süt
UHT kutu sütü bırakalı çok uzun zaman oldu ama çiğ süt alıp yoğurt mayalama konusunda bir devamlılık sağlayamadk uzun süre. Şişe ya da karton günlük sütlerle idare ettik. Devamlı süt aldığımız bir sütçümüz var ama çiftlikten eve belli günlerde dağıtım şeklinde süt temin ediyor sütçü ablamız. Bu yüzden de evde devamlı bulunamama, gelen sütü apartman içinde kaybetme, ödemelerde problem yaşama gibi sorunlarımız oluyordu. Neyse ki Acıbadem'de sütümüzün dağıtımını yapan bir bakkal bulduk da içimiz rahat etti. Bir gün önceden sipariş veriyoruz,ertesi akşam iş çıkışı alıp geliyoruz sütümüzü.
Dolayısı ile Çarşamba geceleri bizim evde süt kaynatma, yoğurt / tatlı yapma faaliyetleri ile geçiyor. Yoğurdu mecburen sabaha kadar kapalı tuttuğum için mayalama işi gece yarısından önce olmuyor. Dün akşam da oğlum çok istediği için taze sütümüzle sütlaç ve kayınvalidemin klasik tarifi olan etimek tatlısından yaptım. İşten eve geç geldiğim için de mutfaktan çıkmam yine gece yarısını buldu. Gerçekten çok yoruldum ama ortaya güzel şeyler çıktı ve yorgunluğuma değdi. Özellikle oğlumun istediği sütlacı yapabidiğim için çok mutlu oldum.
Sütlaç tarifimiz şu şekilde,
Malzemeler:
5 su bardağı süt
Yarım su bardağı pirinç
1,5 su bardağı şeker ( biraz daha az da olabilir )
1 çorba kaşığı pirinç unu
1 paket vanilya
Yapılışı :
Pirinçler üzerine 1,5 bardak su ilave edilerek suyunu çekene kadar kısık ateşte haşlanır. Diğer tarafta 4,5 bardak süt ve şeker ocağa alınarak kaynatılmaya başlanır. Sütün kaynamasına yakın haşlanmış pirinçler ilave edilerek kaynatılmaya devam edilir. Yarım bardak soğuk süt şle pirinç unu iyice ezilerek kaynamakta olan sütlacın içine yavaş yavaş dökülür. Ara sıra karıştırılarak bir süre daha kaynatılır,vanilya ilave edilerek altı kapatılır. Isıya dayanıklı kaplara alınarak bir süre ılınması için beklenir.
Sütlaçlar içine bir miktar su konulmuş fırın tepsisine dizilerek üzerleri kızarana kadar yaklaşık 150 derece ızgarada tutulur.
Afiyet olsun