Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

14 Ağustos '14

 
Kategori
Türk Mutfağı
Okunma Sayısı
1564
 

Fırında sebzeli kuzu külbastı

Fırında sebzeli kuzu külbastı
 

Bu Yemek Bana Ait ::))


Bu gün size, Türk mutfağına kazandırdığım bir lezzeti tanıtacağım. İçine konulan malzemeden, sofranıza gelene kadar geçen hiçbir aşamada hiçbir kaynaktan yararlanmadım.

Ne ünlü aşçıya, ne hazır tarife ve de yemek programına iltifat etmedim

Sebzeli Kuzu Külbastı tarifinin patenti şahıma  aittir.

Yapılışı kolay, malzemesi her yerde bulunabilen bu lezzet yapılmaya, tadılmaya değer.

Sebzeli kuzu külbastıyı yapmak için ne aşçı olmaya ne de ev hanımı olmaya gerek var!

Eli bıçak tutan, soğan doğramayı, patates soymayı bilen kadın erkek farkı gözetmeksizin her fert ya da birey yapabilir.

Bir kere deneyin, sofraya servis ettiğinizde, parmaklarınızı bir şekilde koruyun. İddia ediyorum parmaklarınızı yiyebilirsiniz.

Arzu ederseniz lafı eveleyip gevelemeden tarifi vereyim sonra, sohbete devam eldim. Ne dersiniz?

İşte Malzemeler:

-750 Gr ya da /1 kg kuzu külbastı

-3 adet kemer patlıcan

-3 adet orta boy patates

-2 adet kabak

-2 baş kuru soğan

-4/5 diş sarımsak

-3 büyük domates

-6 adet köy biberi

-2 adet kıl acı ince biber( isteğe bağlı)

-1 tutam kekik

-1 fincan zeytinyağı

-1çay kaşığı zerdeçal

-1tatlıkaşığı kırmızı pul biber

-1 tutam taze reyhan yaprağı

- biraz tuz

-birazcık karabiber / bunlar benim kullandığım- siz kendi damak zevkinize göre malzemeyi artırabilir veya eksiltebilirsiniz.

Şimdi Sebzeli külbastının yapılışına geçelim…

Önce paşa bahçenin ısıya dayanıklı fırın kabını zeytinyağı ile biraz yağlayalım. Kuzu külbastıyı içine yerleştirip, kekik, pul biber, zerdeçal biraz karabiber, bir tutam kimyon ilave ederek, terbiyeleyelim! Üzerine zeytinyağı dökerek buzdolabında 3-4 saat dinlendirelim.

Sonra: patlıcan, patates, kabak ve biberi 4 parçaya bölerek kuzu külbastının üstüne dizelim.

Sonra kuru soğanı yuvarlak şekilde keserek sebzelerin üstüne yerleştirelim.  Domatesi de yarım ay şeklinde kesip en üste dizdikten sonra sarımsakları aralarına sıkıştıralım.

Reyhan yapraklarını domatesin atkına gizlersek iş tamam. 

Malzemeleri yerleştirdikten sonra biraz tuz biraz sıvı yağ ilave ederek, daha önce 200 derece ısıttığımız fırınımıza, kapağını kapatıp pişmeye bırakalım.

Pişme süresi45/50 dakika

Gözünüz fırının üstünde olsun. Piştiği zaman zaten fırından kuzu külbastının nefis kokusu sizi uyaracak.

Yanında pirin pilavı çoban salata/ ya da semizotu cacık harika olacaktır. Yemeğinizi yenecek sıcaklığa eriştiğinde servis ederseniz, lezzetin doruğuna ulaşacaksınız.

Hatırlatmak isterim ki bu yemeğe hiç su koymadım. Siz de koymayın. Sebzenin suyu yetiyor.

Afiyet olsun!

 

Önerilerine Ekle Beğendiğiniz blogları önerin, herkes okusun.

 
Tıklayın, siz de blog yazarı olun! Aklınızdan geçenleri paylaşın!
Facebook hesabınızla yorum yapın, daha çabuk onaylansın!
 
Toplam blog
: 383
Toplam yorum
: 154
Toplam mesaj
: 19
Ort. okunma sayısı
: 410
Kayıt tarihi
: 27.08.07
 
 

Karanlığın düşmanı Işık! Gecenin zifiri karanlığı, şafak sökerken yerini, ufukta yükselen Gün..

 
 
Yazarı paylaş
  • Tümünü göster