Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

09 Haziran '16

 
Kategori
Yemek - Mutfak
 

Fırında Yoğurt Yapımı

Fırında Yoğurt Yapımı
 

Merhaba,
 
Çocuklar küçükken yoğurdu hep evde mayalardım. Sayelerinde ailece mis gibi içimize sinerek yerdik. Bir kaç gün kullanamadınız mı da ekşirdi.O da ayran ya da cacık olarak tüketilirdi.
Şimdi hazır yoğurtlar o kadar uzun süre dayanıyor ki, içindeki nasıl bir katkı maddesi diye düşünmeden edemiyorsunuz. 
Ekşime yok, bekleyince küfleniyor. Zaman zaman daha sonraları evde yaptığım oldu, ama şimdi kararlıyım ev yoğurduna.
Hele geçenlerde mini videoda fırında yapmak fikrini izleyince yapmamak kaçınılmazdı. Üstelik bir seferde bir çok kap sığdırabiliyorsunuz fırınınıza.
 
MALZEMELER:
 
Süt
Maya
Tuz
 
YAPILIŞI;
 
Ben mini fırında yaklaşık 1 aydır yapıyorum. 2 şişe pastörize sütü kaynatıp, küçük parmağınızın 7 ye kadar sayıp dayanması  sıcaklık derecesi oluyor. Yani sütün parmağınızı birazcık yakması gerekiyor dikkat edin çok aşırı sıcak olmasın,  yoksa yoğurdunuz maya tutmaz, çok ılık olursa da krema kıvamında olur.
 
Bu arada fırınınızı 50 dereceye ayarlayın. Aslında ben gece mayalayıp sabah fırından çıkartıyorum.
Yoğurdu sütle biraz karıştırıp (2 tatlı kaşığı mayaya yarım fincan süt) bir çimdik tuz ekleyip sütümüze bir kenarından fazla karıştırmadan ilave ediyoruz. 
Mayalanmış yoğurdu sarsmadan fırına koyun, kapların ya da kavanozların üzerini kapatmayın veya sarmayın, fırının kapağını kapatın ve sakın açmayın 6-7 saat sonra yoğurdunuzu fırından çıkarıp, fırınınızı kapatın. Bir süre dışarda oda ısısına gelmesini bekleyip, kapaklarını kapatıp buzdolabına kaldırın.
Yoğurdunuzun tam olması için yaklaşık 6 saat kadar da buzdolabında bekletin. Yoğurdunuzu sütünüzü kaynattığınız tencerede yapacağınız gibi, fırına sığabildiği kadar minik kaplarda,kavanozlarda, çömleklerde de yapabilirsiniz.
 
Afiyet olsun.