Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

03 Kasım '06

 
Kategori
Resim
 

Fırtınalı Deniz ve Aivazovski

Fırtınalı Deniz ve Aivazovski
 

Resmettiği günbatımı ve fırtınalı deniz tablolarıyla bilinen Ivan Aivazovski, değeri 3.2 milyon dolara varan 6000'den daha fazla büyük boy, 1000den fazla küçük boy eser bırakmıştır. Bunun yanısıra hemen hemen her koleksiyoncunun evinde ve müzayedelerde mutlaka bir Ayvazovski resmi bulunur. Çok kısa sürede resim üretmesiyle bilinen Aivazovski en çok deniz ve donanma resimleriyle tanınmakta.

1817 yılında Çarlık Rusya'sının Kırım bölgesindeki Feodosya kentinde, Ayvazyan soyadlı Polonya göçmeni Ermeni bir ailenin oğlu olarak dünyaya gelir. Birçok resminde Ermenice harflerle "Hovhannes Ayvazyan" şeklinde imza atan Ayvazovski, Yunan bağımsızlık savaşı kahramanlarının resimlerinin ucuz baskılarından kopyalar ile ilerlettiği resim yeteneğini, komşusunun duvarına kömürden resimler çizmek için kullanır ve böylece St. Petersburg şehrindeki İmparatorluk Akademisinde, 16 yaşında, 6 yıllık burs kazanmaya layık görülür. 1842 senesinde gitmiş olduğu Paris'deki sergisinde madalya almasıyla beraber o, 25 yaşında çağının önemli ressamların arasına girer.

En yakın dostları besteci Galinka ve şair Puşkin olan Ayvazovski bir süre Paris ve Roma'da kaldıktan sonra 1844 yılında St. Petersburg'a geri döner. Donanmanın resmi ressamlığına atandıktan sonra, 1845 senesinde Sultan Abdülaziz'in çağrısı üzerine İstanbul'a gelmiştir. İstanbul'a ilerleyen tarihlerde yedi kez daha gelecek olan Aivazovski, bu kentle beraber Sinop, Trabzon vs. illerimizin manzara resmini de yapmıştır.

Karanlık görünümlü resimlerinde kullandığı ışık, tablolarının sergilendiği sergilerde insanlarn tablonun arkasında mum olup olmadığını kontol etmeye itmişve onu çağının en ünlü ressamlar arasına sokmayı başarmıştır. Yaşamış olduğu 1900 senesine kadar oldukça üretken olan Aivazovski, dört Rus İmparatoru görmüş ve beş ayrı Avrupa Akademisi'nin üyeliğine seçilmiştir. Fırtınalı denizlerin romantik ressamı olarak da anılan sanatçının yapıtlarının çoğu doğduğu kent olan Feodosya'daki sanat galerisinde bulunmasıyla beraber, Moskova Traytekov, St. Petersburg ve Erivan devlet galerisinde bulunmaktadır. Bu deniz ressamının ülkemizde bulunduğu yerler ise Topkapı Sarayı, Dolmabahçe Sarayı, Beşiktaş Deniz Müzesi, Ermeni Patrikhanesi'dir.

Ayvazovski; Ermeniler için en yetenekli Ermeni ressam, Ruslar içinse en çok bilinen Rus ressam olarak resimleriyle insanları büyülemeyi hala devam etmektedir.

Blog resim: 9. Dalga, Ivan Kostaninovich Aivazovski


 
Toplam blog
: 112
: 3643
Kayıt tarihi
: 22.07.06
 
 

İstanbul'da doğdum. Metalurji ve Malzeme Mühendisliği mezunuyum. Felsefe, sanat tarihi, müzik özel i..