Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

22 Ağustos '13

 
Kategori
Mizah
 

Fişlemişler!

Fişlemişler!
 

Son gazete haberlerine bakacak olursanız, Cumhuriyetin başından beri , azınlıklar hep nüfus defterlerinde özel kod numaralarıyla fişlenmişler. Rumlara 1, Ermenilere 2, Yahudiler 3….  Koduyla anılagelmişler . Ama biz daha yeni uyanmışız. Ne iş!

Sonradan bir açıklanma yapılmış: ”Bunlar soy kodudur, fişlenme değildir…”  denmiş. Meğer bunlar “Anasır Kod’u” imiş… “Anasır”  anladık, anladık . Ve biz de Amenna  inandık!

Ama diğer bir yandan, “Soy kodu uygulamasının 1983 ve 2001 tarihli iki genelgeyle kararlı biçimde sürdürülen bir uygulamayla devam edildiği belirtilmiş..” Buyurun iki resmi açıklama..

Bence bu “Fişleme” veya onların deyimiyle “Kodlama” eksik olmuş. Çünkü bizde daha kimler var kimler : Zaman zaman Sayın RTE sayıp duruyor ya! Ona göre şu gruplara da birer kod vermeliler …
Aleviler :    4
Süryaniler : 5
Yezidiler   : 6
Asuriler     : 7
Çerkesler   : 8
Gürcüler    : 9
Lazlar        : 10

Vallahi bunlar bile yetmez ; çünkü devri azamda yeni yeni gruplar ortaya çıktı ki , onların bile fişlenmesi gerekir. Hem de acilen…

Atatürkçüler : 11
Gezi’ciler      : 12
Çok konuşanlar:13
Çok fazla yazanlar : 14
CHP’liler : 15
MHP’liler : 16
Mursi’ci futbolcular : 17
Sisi’ci futbolcular    : 18  (var mıdır?)

Yani artık bunlar da vatan millet için tehlikeli olmaya başladı.  Ama bazıları da diyor ki öyleyse daha başka gruplar da var ; onları niye kodlamıyorsunuz? Mesela…

Tarikatçılar  : 19
Cemaatçılar  : 20
Şeriatçılar     :21
Hizbül tahrirciler :22
Talibancılar  : 23
Darbeciler    :24  (nerdeyse bunları unutacaktık!)
Laikler        : 25 (en tehlikeli gruptur , çok yakından izlenmeli . O bakımdan bunları kodlamak yetmez;  yanlarına bir de yıldız koymalı ve çiplenmeli  ve de ceplerine böcek koymalı…!)

Hani bunları saydık ya, bir grup daha var ki, saymazsak , fişlemezsek Vallahi hatırları kalır. Romanlar… Hemen hemen Edirne halkının dörtte biri nüfus cüzdanında “Kıpti” diye geçer. Niye? Çünkü Osmanlı Devletinde Çingene milleti askere alınmazmış; aklı evvel aileler de kendi çocuklarnın da askere gitmemesi için , nüfusa “Kıpti” diye kaydettirirlermiş. Halbuki alakası yok. Onun için Edirne’nin nüfus işi biraz karışıktır. Kıptilere de bir “Kod” numarası verelim . Mesela kaç olsun, 26… Beğenirler mi? Onlar bunu hiç kabul etmezler. Çevreme bakıyorum da şimdi askere en gönüllü giden, en anlı şanlı giden grup : Romanlar… Şanlı ordumuzun şanlı erleri… sağolsunlar.

Gördünüz mü işler nerelere kadar gidiyor. Yetkililer şu kodlama işini yapacaklarsa doğru dürüst yapsınlar; beceremiyorlarsa yetkin ellere devretsinler. Bunu bazıları çok iyi beceriyor ve herkesi gayet iyi izlediği gibi, kimin ne olduğunu da çok iyi biliyor.

O bakımdan herkesin gönlünü rahat tutması gerekir. Bu kodlama işi  Lozan’dan beri yapılagelen alelade bir iştir. Böyle de sürüp gidecektir. Vatandaşların bundan muztarip olmasına hiç gerek yoktur. Belki de zamanla daha da geliştirilecektir. Unutmayın : “Bu bir fişleme değildir!”

Fişleme değil de nedir? Aslında biz öteden beri bazı vatandaşlarımızı vatandaş kabul etmemişiz. Onlara “öteki”  gözüyle bakmışız. Tarihte bir biz varız; bir de ötekiler. Ötekiler “Yabancı” ötekiler  “Reaya”… Cumhuriyet de olsa durum pek fazla değişmiyor. Ne kötü.

 
Toplam blog
: 2579
: 848
Kayıt tarihi
: 24.10.10
 
 

Mesleğim eğitimcilik… Şimdi artık emekli bir vatandaşım… biraz şairlik, biraz hayalcilik, biraz s..