Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

07 Şubat '19

 
Kategori
Egzersiz
 

Fitness Maymunu Olmayın!

Fitness sektörünün gelişmesi, spor salonlarına artan talep ve bunların sonucunda oluşan rekabet ortamı ortaya çok ilginç yöntemler çıkardı. Zayıflama ve kaslı bir görünüm arzusu ve beklentisi ile spor salonlarına üyelik yapan insanlar, içinde bulundukları eğlence ortamının büyüsüne kapılıp amaca giden yoldan sapmaktalar. 

Tartışılması gereken çok fazla fitness trendi var ama ben bu yazımda sadece "animal flow" çalışmaları ve oluşabilecek yaralanmalardan(halk diliyle sakatlanmalar) bahsetmek istiyorum. 

Animal Flow Nedir?

Bireyin kendi vücut ağırlığını kullanarak elleri ve ayakları üzerinde akıcı ve çok düzlemli hareketlerden oluşan bir fitness çalışmasıdır. Dayanıklılık, kuvvet ve hareket yeteniğini geliştirmek için kullanılan bu metot, 2015 yılında Amerikan Spor Hekimliği koleji tarafından 1 numaralı fitness trendi seçilmiştir.

Ne tip tehlikeler içerir?

Özellikle el bileği üzerine uzun süre binen yükler dolayısıyla el bileği eklem stabilitesinin ve kemiklerin anatomik bütünlüğünün bozulması sonucu karpal instabiliteler oluşur. Bunlar travmatik ve aşırı kuıllanım şeklinde gerçekleşir. 

Skafolunat yaralanmalar

Herkesin bildiği şınav egzersizinde ellerimizi yere koyduğumuzda, el bileğimiz ekstansiyon (dorsifleksiyon) pozisyonundadır. El bileğinin bu pozisyonda aşırı kullanılması ve üzerine yük bindirilmesi skafolunat bağ yaralanmalarına neden olur. Skafolunat bağ iki kemiği birbirine bağlayan, eklem çeperlerini çevreleyen dairesel bir bağdır. 

Lunotrikuetral yaralanmalar

Lunotrikuetral yaralanmalar el bileğinin şınav egzersizindeki gibi ekstansiyon ve radial deviasyona(el baş parmağı yönüne dönmesi) aşırı zorlanması ile oluşur. Bu bağ, skafolunat bağa nazaran daha ince bir yapıdadır. Bu yüzden lunotrikuetral bağ yaralanmasına oldukça sık karşılaşılır.

Bunların yanında: Skafolunat ve lunotrikuetral yaralanmaların yanında midkarpal, distal radioulnar instabilite, TFCC(triangular fibrocartilage complex) yaralanmaları ve perilunat çıkıklardır. 

Sonuç olarak: Zayıflamak veya daha sağlıklı bir vücut için egzersiz seçimi yaparken bilinçli hareket etmemiz ve sağlığımızı düşünmemiz gerekir. Bu yazımda sadece animal flow çalışmasını tartıştık ama bunun gibi daha bir çok sağlıksız fitness uygulamasını da ele alacağız.

Tüm okurlara sağlıklı, mutlu ve bilinçli günler dilerim.

 

 
Toplam blog
: 10
: 162
Kayıt tarihi
: 21.12.18
 
 

Spor fizyolojisi anabilim dalı mezuniyetim sonrası yerel bir belediyeye bağlı sağlık müdürlüğünde..