Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

28 Nisan '19

 
Kategori
Tarım / Hayvancılık
 

Fiyatı Yüksekse Rekor Bekle

Hangi ürünün fiyatı yüksekse gelecek yıl o üründe rekor bekle; tarlada kalacak, depoda çürüyecek; çünkü Türkiye’de tarım üretimi daha fazla kazanmak için yapılıyor. Hatta para birilerinin gözünü o kadar karartmış ki daha iyisini üreteyim bile diyen yok.

Soğan 10 lira mı gelecek yıl da 10 lira olacak, Hoçanlı’nın düzünü soğan tarlası yap. Bu yıl yok ondan pahalı diyorlar gelecek yıl bol olacak ama 10 liradan 1 liraya düşecek hali yok ya 5 lirayla da kazanırız.

Pahalı sebze ve meyvelerin dışsal bir neden olmazsa gelecek yıl çok üretileceğini düşünüyorum. Fakat insanların bilmedikleri bir şey var. Üreticimiz ve esnafımız hesapçı. Nasıl yaparsam daha fazla kazanırım diyor. Dolaysıyla bir ürünün üretiminin fazla olması ucuz olacağı anlamına gelmiyor. Üretim çok ama fiyatı yüksek olsun diye pazara az getiriyorlar.

Pahalı bulduğumuz ürünlerin deyim yerindeyse malı götürmek için fazla üretilmesi bu ürünlerde rekor getirebilir ve böyle böyle hesapçıların hesabı tutmasa da(daha fazla kar) tarımsal ürün üretimi artar. Böylece şikayet ettiğimiz pahalılık üretimi artırır, yani bir işe yarar.

Ama bu hesapçılar olduğu sürece Türkiye’de biz ucuz meyve sebze yiyemeyiz ama hiç değilse yok demeyiz.

 

 
Toplam blog
: 6332
: 653
Kayıt tarihi
: 21.09.08
 
 

Sadece sayfalarda kalan yazılar şaheser olsalar bile önemsiz ve anlamsızdır. İnsanlara ulaşan ve ..