Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

04 Ağustos '15

 
Kategori
Ekonomi - Finans
 

Fiyatların arz talep durumuna göre belirlenmesi doğru değil; çünkü bu, müdahale edilebilir bir yapı

Fiyatların arz talep durumuna göre belirlenmesi doğru değil; çünkü bu, müdahale edilebilir bir yapı
 

Bilimsel bir literatüre bağladınız mı tamam. Bir de üzerine Keynes böyle dedi dersiniz hepten inanır bu insancıklar. Oysa dışarıdan müdahale edilebiliniyorsa orada bilimsellik olmaz.

Üretim miktarını(yani piyasaya sunulan/arz edilen) ayarlayabilir misiniz? Elbette. Peki, talebi artırıp azaltabilir misiniz? Niyetiniz kötüyse yaparsınız.

Arzı ayarla, piyasaya çok mal sür fiyatlar düşsün üretici perişan olsun. Ya da üretilen ne kadar olursa olsun piyasaya kontrollü sür, pazara az mal çıkar fiyat yükselsin. Hangisi işine geliyorsa, oh ne ala!

Tabii ki buna bağlı olarak talep de değişecek. Talep artacak fiyat artacak, talep düşecek fiyat düşecek. Hangisi işine gelirse. Şuna bak şuna ya! Kurmuşlar bir alavere dalavere düzen.

Ben Keynes meynes anlamam arkadaş. Ekonomi bilimini de reddediyorum. Ekonomi bilimi demek hırsızlık demek mi? İnsanlar dürüst olsaydı olurdu; ama değiller. Halk bilinçsiz. Literatür köleleri de zaten satılık kalem.

Piyasada fiyatlar doğal olarak kendiliğinden mi oluşacak sanıyorsunuz? Tarlada ıspanak bol. Ve fiyatı 10 kuruş. Tarlada bol ama adamlar pazara az getiriyorlar. Çiftçilerle de anlaşmışlar. 10 kuruştan on ton satacağına 100 kuruştan bir ton sat diyorlar. Çiftçi üretmiyor, fazlaysa denize döküyor.

Çiftçi üretebileceği kadar üretse, çakal monopollere inanmasa, ıspanak 10 kuruş olsun yine kar ediyor ve benim insanım 100 kuruşa değil 10 kuruşa ıspanak yiyor. Bütün ürünlerde böyle. Sonra da kalkıp diyorlar ki fiyatı arz talep dengesi belirler. Tabi işinize geliyor çünkü. Allah kanunu mu bu ya! Arza ve talebe müdahale edilmesin kabulüm. Ama sizler de biliyorsunuz ki bu mümkün değil. Daha bu yıl binlerce ton patatesi depolarda sakladılar, piyasaya sürmediler, 1 lira olan patates 5 liraya çıktı. Bunlara Keynes meynes sökmez, hırsızın Keynes’i mi olur ya!

İhtiyaç kadar üretirsin. Geniş bir veri bankasında bilimsel olarak fiyat belirlersin. Mal yoktu, talep fazlaydı monopolcü piyasa çakalları kı… ını yırsın! Yani onlara mama yok! Benim toprağımda ürün kaça mal oluyorsa benim halkım o fiyata ürünü tüketir. Arz şeytanlığı, talep cambazlığı Kerim Korkut’a sökmez!

 
Toplam blog
: 6332
: 653
Kayıt tarihi
: 21.09.08
 
 

Sadece sayfalarda kalan yazılar şaheser olsalar bile önemsiz ve anlamsızdır. İnsanlara ulaşan ve ..