Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

03 Ağustos '17

 
Kategori
Ekonomi - Finans
 

Fiyatların piyasa koşullarına göre oluşması koşulların sağlanması için hile yapılmasının yolunu açar

Fiyatların piyasa koşullarına göre belirlenmesi demek ki oldukça ikna edici, kimse bu durumdan şikâyet etmiyor; öyle ki serbest piyasa adeta dünyada altın standart.

Ancak halk/insanlar bir konuda uyutuluyor; piyasayı serbest bırakırken hileyi üçkâğıdı da serbest bırakıyorsun. Örneğin satıcıların fiyatların kendi istedikleri gibi oluşmasını sağlamak için piyasaya az mal sürmesini nasıl önleyeceksin?

Piyasayı satıcı kontrol ettiği sürece fiyatları istediği gibi oluşturur. Biz doğal, olması gereken fiyattan değil, satıcının uygun gördüğü fiyattan ürün alıyoruz; yani serbest piyasa ekonomisinde fiyatları piyasa belirlemiyor, satıcı belirliyor.

Bazen pazar mal ile dolar, fiyatlar ucuzdur; bu, piyasa normal işliyormuş görüntüsü vermek için bilinçli yapılmış göz boyama. Bir ürünün fiyatı onları (satıcıları) zarar ettirecek şekilde düşmüşse pazara az mal sürerler ve fiyat yükselir.

Yani piyasadaki arz-talep dengesi Keynes’in dengesi değildir, piyasa koşullarına göre oluşacak doğal bir arz-talep dengesine can kurban; ancak işte bu denge satıcıların kendi beklentilerine göre yaptıkları ayarlamalar sonucu oluşturdukları dengedir. Kendi kar marjlarını öncelikle dikkate alarak, insanların durumuna göre, pazara getirilecek malları azaltıp çoğaltarak arz ve taleple istedikleri gibi oynarlar. Sen de sanırsın ki patlıcanın fiyatı düştü, bu satıcının belirlediği fiyattır, kim bilir neden düşürdüler.

Belki başka hileler de yapılıyordur. Sen malını istediğin gibi satarsın demişsin. Satıcı daha fazla kar etmeyi düşünür. Ve piyasa satıcının kontrolünde. Adı üzerinde serbest piyasa, ne devletin ne de tüketicinin müdahale şansı yok.

Biz ürünleri satıcının istediği fiyattan almak zorundayız. Serbest piyasacıların insanları kandırmak için kullandıkları slogan “ Orada pahalıysa başka yerden alırsın, gerekirse o ürünü almazsın” Bu hakkı var ya tüketici sanıyor ki iş bende bitiyor. Tekelleşme ya da aralarında anlaşma varsa (ki mutlaka olur) hiçbir şey yapamazsın ürün burada beş liraysa orada da beş liradır. Zaten daha aşağı fiyata sattırmazlar. Hani ben de almam, satamasın desen aç mı duracaksın.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 
Toplam blog
: 6332
: 653
Kayıt tarihi
: 21.09.08
 
 

Sadece sayfalarda kalan yazılar şaheser olsalar bile önemsiz ve anlamsızdır. İnsanlara ulaşan ve ..