Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

25 Şubat '10

 
Kategori
Eğitim
 

Fizik Öğretmenliği (okul hayatı)

Fizik Öğretmenliği (okul hayatı)
 

alıntı: Wikipedia


Fizik öğretmenliği ile ilgili tercihte sıkıntı yaşayanlara yardımcı olabilmek için yazdığım yazının gelen mesajlardan anladığım kadarıyla birçok kişiye yaradığını anladım. Eksik kalan kısımları tamamlamak ve bu bölüme yerleşmiş fizik öğretmeni adaylarına biraz olsun yardım edebilmek için edindiğim tecrübeleri paylaşmak istiyorum.

Öncelikle üniversite öncesinde bu bölümü tercih etmeyi düşünenler için değişen durumu kısaca belirtmeliyim. Bundan 5-6 sene öncesine kadar bu bölümden devlet okullarına öğretmen ataması yapılırken son senelerde bu bölümden atamalar yok denecek seviyeye indi. Hatta basına yansıyan 2009 KPSS birincisinin Fizik Öğretmeni olarak atanaması bu bölümün önünün tıkanmış gibi olduğunu gösterdi. Bu sebeple tercih edilmeyen bir bölüm olmaya başladı. Sonuç; üniversite taban puanlarının fazlasıyla düşmesi.

Boğaziçi ve ODTÜ'nün fizik öğretmenliği bölümleri haricinde bu bölüme yerleşebilmek için yüzde 35-40'lık dilimlere girmek yeterli hale geldi. 2003 Dokuz Eylül Fizik Öğretmenliği taban yüzdelik dilimi yüzde 12'lik dilim civarında. Üniversiteye giriş sınavının belirleyici olmadığı söylense de bu kadar büyük bir fark, bu bölümde okuyan öğrenci seviyelerinin düştüğünün göstergesidir. Esas önemli olansa şu; fizik günden güne daha da zorlaşan bir bilim dalı. Bu durumda bu seviyelerdeki öğrencilerin öğretim kısmında fazlasıyla zorlanacağıdır.

Üniversiteye bir yerleşeyim, sonrası gelir...

Bölüme yerleşenler bunun böyle gitmeyeceğini farkeder ve fazlasıyla çaba sarfederler. Bazıları bölüm değiştirirken bazılarının ise öğrenim hayatı daha da uzar.

Üniversitedeki öğretim görevlilerinin de şimdiden bu durumdan şikayetçi olduğu söylenmektedir. Genel cümleler kurduğumun ve herkes için bunun böyle olmadığının farkındayım ancak keşkelerle dolu bir yaşamı kimse kaldıramaz.

Karamsar havadan çıkmak istersek, hayatımızın her alanıyla fazlasıyla ilgili olan fizik; günden güne önemi artmakta, fizik içeren kitaplar yazılmakta ve bilim teknoloji dergilerinde fazlasıyla yer almakta. Bir açıdan söylem yanlış da olsa; popülerliği Newton'dan sonra olduğu haldeki gibi. Dünya çapındaki deneyler (çarpıştırma deneyleri, Big-bang, uzay üsleri, uzay bilimleri) ekonomi, siyaset ve din dünyasının da ilgi alanında. Özellikle bu konularda eğitim almak ve araştırma yapmak isteyenleri geniş bir kariyer yelpazesi de beklemektedir.

Kuantum; felsefi açıdan fazlasıyla ilgi çekse de, Einstein'in bıraktığı mirasın büyümesi için en gerekli alt dallardan biri. Atom ve Katı hal fiziği; gelişen ve sınırları bilinmeyen elektronik gelişimin temelini oluşturmakta. Nükleer Fizik; zaten ülkeler arası gerginlikleri biraz takip eden kişiler bu dalın öneminden haberdardır. Ayrıca alternatif enerji üretimin en gözde dallarından birisi, nükleer fizik.

Lise sıralarında görülen fizikten çok daha uzakta olan (yeni fizik programını şimdilik düşünmezsek) üniversite öğrenimi sırasında kendini geliştiren ve birkaç konuya yönelen öğrencilerin bulundukları bölümden zevk almaları ve bu konular üzerinde bir kariyer planlamaları muhtemeldir. Bu durumda bölüme yerleşir yerleşmez içinde fizik geçen yayınların okunmasının yetmeyeceği ve lise sıralarındayken bu tip yayınları takip etmenin gerekliliği söylenebilir.

Kariyerlerinde; fizik öğretmenliğini seçen öğrencilere ise bir de müjde verebilirim. Daha öncesinde sadece Üniversite 1. sınıfta öğrenilen konular lisede anlatılırken artık lise fizik programı çok daha ayrıntılı ve çok daha eğitsel bir hal almıştır. Bu programı özellikle yeni mezunların çok daha iyi uygulayacağını ve bundan zevk alacağını içtenlikle söyleyebilirim. Tabi ki bu kariyer planında da 'fizik' alanında kendini geliştirmek fazlasıyla önemli. Ancak bunun yanında eğitim-öğretim alanında da kendilerini geliştirmeleri iş hayatındaki başarıyı ve iç motivasyonu arttıracaktır.

Öyleyse nacizane önerileri sıralarsam;

1. Üniversite hayatı boyunca 'fizik'le içiçe olunmalı

2. Bilimsel tez ve makaleleri okumalı

3. Fizik ile ilgili yayınları takip etmeli

4. Eğitim-öğretim konularından uzak kalınmamalı

5. Çevrenizdeki öğretmenler iyi gözlenmeli ve modeller oluşturulmalı

6. En azından fiziğin bir alt dalını uzmanlık alanıymış gibi benimsenmeli

İyi Fizikler...

 
Toplam blog
: 70
: 1093
Kayıt tarihi
: 27.01.08
 
 

Çok da eskilerde olmayan bir tarihte doğdu. Kulağına ismini fısıldadılar: İsmail. İsmini büyüyünc..