Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

01 Temmuz '08

 
Kategori
Eğitim
 

Fizik Öğretmenliği seçmeli miyim? Neden?

Fizik Öğretmenliği seçmeli miyim? Neden?
 

alıntı: Wikipedia


Einstein olunur mu, Einstein mi doğulur? Nedir bu insanın fizik üzerine çalışmasını sağlayan? Yetenekleri, ilgileri, zeka düzeyi(!?)? Onu buraya yönelten neydi, gizil güçlerimi, gizil güçler mi?

ÖSS sınavının da bittiği şu günlerde, kimi öğrencilerde hüzün varken kimisinde umut var. Bazısı beklenmedik sorulara dert yanarken, bazıları da puanların düşmesini umuyor. Kimisi bekledikleri puanı üç aşağı-beş yukarı hesaplamış tercih edebileceği bölümleri araştırıyor. Arıyor, tarıyor, soruyor. İş olanaklarını düşünüyor.

Bu durumda bize (yeni mezunlar) düşecek görev nedir? Birinci elden edindiğimiz yaşantıları, bu yolda yürümek isteyecek kişilere aktarmak, elimizden geldiğince. Kariyer yönetimi uzmanı olmadığım için, pek de profesyonel olmayan yazımla sizleri bilgilenirmek isterim ve umarım bunu izleyenler devam eder de, öğrencilerimiz için bir farkındalık ortamı yaratmış oluruz.

Fizik öğretmenliği bölümüne bilindiği üzere 'SAY-2' ÖSS puanıyla tercihler yapılabilmektedir. Sayısal yeteneği yüksek, mantıksal zekasına güvenen, üç-boyutlu düşünebilen, elektronik araçlara ilgi duyan, araştıran, soran... Bütün bu bilgilere her türlü internet sayfasından ulaşılabilmektedir. Arama motorundan tek tık yeterli.

'Fizikçiler hem fizik bilir hem de matematik, ama matematikçiler fizik bilmez.' diye bir laf fizikçiler arasında yaygındır. Bir rekabet etme isteğinden midir bilinmez ama şu gerçektir ki, fizik ile ilgili herhangi bir bilgi içinde illa ki matematik olmalıdır. Hem de birçok çözümünün mantığını bile anlayamadan öğrenmeniz gerekecek problemler çıkar karşınıza. Bunun için ilk olarak söylemeliyim ki, önünüzdeki beş yıllık eğitim programı çerçevesinde gerçekten önemli bir matematik yığını içinde yüzmeye hazır olmalısınız. Bu tabi ki dezavantaj olarak da düşünülmemelidir.

Karşınıza hangi dersler çıkacağı sorusunun cevabı yine bir tık uzağınızdadır. İlk sene Temel Fizik dersi dışında Türkçe, İnkilap Tarihi, Yabancı Dil gibi zorunlu dersler müfredatta bulunmaktadır. Temel Fizik dersi adından da anlaşılacağı üzere bir öğretmen için en önemli derstir. Lise Fizik müfredatında bulunan derslerin büyük bir çoğunluğunu kapsar bu ders. Matematik dersi ise, türev, integral, limit, karmaşık sayılar, diferansiyel gibi alt başlıkları çok da derine inmeden öğrenirsiniz. 2. ve 3. sınıfta şu temel fizik ve matematik derslerine bir kez daha girsem keşke dememek için bu dersleri iyice öğrenmelisiniz.

İkinci sene artık fiziğin derin dünyasına girmek, bazen içinde kaybolmak zorunda kalırsınız. 'Fizikçi Zeka'sı diye söylediğimiz, esasında bir 'bakış açısı' olan bu kavramın zihninize, yaşam stilinize yerleşmeye başladığı bu dönemler kendinizi fiziği sevmek ya da sevmemek seçimine zorlar. Ama her zaman fiziği sevme düşüncesi öne çıkar diyemeyiz. Kopmalar, ayrılmalar, fizikten soğumalarla karşılaşabilirsiniz.

Modern Fizik dersi ile bundan sonraki senelerde göreceğiniz derslerin temelini atarsınız. Modern Fizik dersi size şunu söyler: ‘Şimdilik önceden öğrendiğiniz fiziği unutun.’ Çünkü Temel Fizik’te gördüğünüz Klasik Fizik kuramlarında illaki bir varsayım vardır. İşte bu varsayımların açığını doldurmak için Modern Fizik’le başlayın bir dizi dersle karşılaşırsınız ve 3, 5 sene bittiğinde ‘fizikopat’ olur çıkarsınız.

İlerleyen derslerde Kuantum Fiziği, Katıhal Fiziği, Atom Fiziği, Elektronik, Optik, Termodinamik, Nükleer Fizik, Çekirdek Fiziği gibi fiziğin temel dersleriyle başınız ağrıyacaktır. Yanında da Elektromanyetik Teori, Fizikte Matematik Yöntemleri gibi yardımcı dersler ile laboratuar dersleri de sizi meşgul edecektir. Bazı okullarda ‘matematik’ içerikli dersler de bulunabilmektedir. Ayrıca mesleki İngilizce dersi ve bilgisayar dersleri de not ortalamanızı yükseltebileceğiniz yan dersler olacaktır.

Tamam buraya kadar anladık, peki ileride ne olacağız, ne gibi yerlerde iş bulabiliriz bir de onu anlatsan çok iyi olur.

Fizik Öğretmenliği bölümü son 5 yılda 1800 civarında öğrenci kabul etse de devletimizin Fizik Öğretmeni kadroları açık olmadığı ve ihtiyacın olmadığı için 100 civarında atama yapılabilmiştir. Bu bakımdan lise öğretmeni olmak şimdilik zordur fakat imkansız değildir. Bunun için KPSS’den 90 puandan fazla puan almanız gereklidir. Son 4 yıldır bu sınava giren Fizik Öğretmen adayı 1200-1300 civarındadır.

Bunun dışında öğrencilik hayatınız boyunca kendinizi ve bilgilerinizi sıcak tutar ve güncellerseniz, malumunuz ülkemiz sınavlarıyla ünlüdür. Bu açıdan en azından eğitiminizin son 3 senesinde özel ders verme ihtimaliniz öne çıkar. Veliler de sizin güveninizi kısa zamanda kazanacaktır, ayrıca siz daha ekonomik olduğunuz için tercih sebebi olmanız mümkündür. Bunun için el ilanları, konu komşu yardım ve reklamı, internet ilanları yararlı olacaktır.

Dershanelere 4 veya 5. sınıftayken stajyer olarak başvurup cüzi miktarlarda çalışabilir ve mezun olduğunuz zaman tecrübeli bir stajyer olursunuz. Ardından 1 sene içinde 600YTL civarında bir gelirle dershane öğretmeni olabilirsiniz. Tabi ki bunun yanında özel ders verme ihtimaliniz vardır ancak, dershanelerde 10-12 saat çalışmak zorunda kalabileceğinizi unutmamalısınız.

Son yıllarda sayıları artan özel okullar da öğretmen alabilmektedir ancak bunun için bazı özellikler istenmektedir. Yabancı dil illa ki aranan özellikken, sınıf yönetimi ve eğitim bilimleri yeterlilikleri önemli özelliklerdendir. Bilgisayarı oldukça iyi kullanmak gerekli olduğu gibi eğitiminiz sırasında katıldığınız öğrenci aktiviteleri tercih edilmenize yararlı olacaktır.

Üniversitede kalmak ve öğreniminizi devam ettirmek de elinizdedir. Bazı üniversiteler yüksek lisans öğrencilerine ücret verebilmektedir. 2 yıllık yüksek lisans programı ardından 4 yıllık doktora programıyla üniversitede öğretim görevlisi olabilirsiniz. Daha sonrası ise sizin sürekli çalışmanıza bağlı olarak profesör unvanına ulaşmanız kırklı yaşlarınızı bulabilmektedir.

Son olarak da, ne zaman ev geçindirebilecek duruma gelebilirim bir de onu açıklasanız yetecek.

Lise öğretmeni olmadığınız sürece diğer bütün seçeneklerde ev geçindirebilecek düzeye ulaşmanız en az iki yılınız alacaktır. Dershane ve özel okullarda geçirdiğiniz 4-5 senenin sonunda eğer kendinizi geliştirmişseniz hatırı sayılır miktarlarda para kazanmanız söz konusudur.

Daha başka sorularınız olursa her daim yardımcı olmaya çalışırım. Bu arada hocam ben fizik öğretmenliği okuyorum birkaç tavsiyeniz var mı derseniz güzel önerilerim de var, ben yapamamış olsam da.

 
Toplam blog
: 70
: 1093
Kayıt tarihi
: 27.01.08
 
 

Çok da eskilerde olmayan bir tarihte doğdu. Kulağına ismini fısıldadılar: İsmail. İsmini büyüyünc..