Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

16 Temmuz '19

 
Kategori
TV Programları
 

Flash TV Neden Kapandı ?

Günümüzde Anadolu'nun en uzak köylerinde bile televizyon yayınları izlenmekte, internet ve uydu sistemleri, onlarca yerli ve yabancı TV yayınları var. Bu evreye gelene kadar büyük yatırımlar birçok emekler harcandı.

Türklerin sosyal hayatını "televizyon öncesi" ve "televizyon sonrası" olarak değerlendirebiliriz. TV öncesi Bursa'da gazino, kahvehaneler, eğlence mekanları ve yazlık sinemalar vardı, daha mı sosyaldik?  Şimdi mi sosyaliz bilemedim.

İlk TV yayınını 9 Temmuz 1952'de İstanbul Teknik Üniversitesi (İTÜ) stüdyolarında yapıldı. O zamanlar yayınlar belli saatler de sadece eğitim amaçlı idi. 1965 yılında çıkarılan bir yasa ile İTÜ TV yayınlarını TRT kurumuna devretti.

Uzun yıllar TRT tek kanal olarak yayınlar yapıldı.  Özel televizyonların kurulması kanunlarda belirtilmemişti ta ki 1990 yılına kadar dönemin başbakanı Turgut Özal Amerikadaki dr. ziyareti sırasında gazetelere ilginç bir açıklama yaptı. "Yurtdışından Türkçe televizyon yapılmasını engelleyen bir kural yok. Anayasa'da özel televizyonlarla ilgili düzenleme yapılana kadar dış memleketler de bir kanal kiralayan, Türkiye'ye yayın yapabilir."

Cumhuriyet gazetesi yazarı Ayşe Sayın o günlerde köşesinde söyle yazıyordu ; "Federal Almanya'dan Türkiye'ye yayın yapacak Magic Box'un iki ay içinde yayınlara başlayacağı öğrenildi. Yayınların yurtdışı kaynaklı olması Türkiye'de herhangi bir yasal yaptırıma olanak tanımıyor." (Cumhuriyet gazetesi 9 Şubat 1990)

TRT ve telsiz yasasını delmek sureti ile yayına başlayan ikinci kanal Bursa çıkışlı ama İstanbul'dan yayın yapan Flash TV oldu. İstanbul'da eski TV müdürü Atalay Akçalı'nın müdürlüğünü üstlendiği Flash TV ilk yayına başlama tarihi 1 Kasım 1992.

Flash tv böylece hayatımıza girdi o günden bu güne bayağı uzun yollardan geçti.  9 Ocak 1992 yılında Cumhuriyet gazetesine yaptıkları açıklama şöyle idi ; "Flash TV'nin uydurma habercilik, maksatlı yorumculuk, cinsel istismarcılığa izin vermeyecek gerçek bir halk kanalı olacağını, eleman konusunda da başka kuruluşlardan transfer yerine, eğitim vererek kendi personelini kendisinin yetiştireceğini " söylüyorlardı.

Flash TV, 1992'de test yayınına ve 1993 yılında ise normal yayına başladı. Yerel yayın yapan kanalın aynı zamanda İstanbul'da stüdyoları vardı. O zamanın meşhur dizisi Flash TV ile beraber efsaneleşen "Gerçek Kesit"  vardı, Bursa'da çekiliyordu. Programda gerçek hayattan olaylar ekrana taşınmakta idi. Dizide Cahit Kaşıkçılar (Sarı Bıyık), Mehmet Vanlıoğlu (Beyaz Çorap), Nevzat Çiftçi, Cevat Dinçer (Kaleci Saçlı Adam), Zeki Bıçakçı, Mesut Hakyemez, Berat Demireğer gibi Bursalı oyuncular rol alıyor idi. Bunun dışında "Tap On" isimli bir müzik programı yayınlamıştır. Bu program ise 90'lı yıllarda meşhur olan Türkçe şarkılara yeniden söz yazılarak komik şarkılar yapılmıştır. Daha sonra 2000 yılında, kanalın yayın merkezi ve stüdyoları İstanbul'a taşındı. Bir dönem kanalın haberlerini gazeteci Savaş Ay sundu. Flash TV, 2000'li yılların başında bir dönem müzik kanalına dönüşmüş, Kral TV ile birlikte ulusal müzik yayını yapan iki kanaldan biri olmuştur. Ancak sonraki yıllarda müzik kanalından tekrar genel içerikli eğlence kanalına dönüştü. Flash TV, Türkiye'de evlilik programlarının başlamasında öncü olmuştur. İlk olarak Esra Erol'un sunduğu "Desti İzdivaç" programını yayınlamıştır. Bunun yanında şarkıcı Latif Doğan'ın sunduğu "Küstüm Show" programı vardı. Flash Haber'i hafta içi Yalçın Çakır, hafta sonu ise İlker Akkurt sunmaktaydı. Gece haberlerini ise yıllarca Flash TV'de haberleri sunan Gökhan Taşkın sunuyordu.

Bursa'nın ilk yüksek katlı AVM binası olan Tower Plaza, Flash TV'ye ait idi.  20 yıllık Tower Plaza'nın yıkım kararı ile Mart 2019 tarihinde kanalı karartma kararı verdi.

Beni ilgilendiren taraf ise şu, Türkiye'nin ikinci özel kanalı ve birçok konuda öncülük yapmış yerel bir kanalın kapanması beni üzdü. İşin siyasi ayağını bilmiyorum, beni de ilgilendirmiyor. Türk sosyal hayatına girmiş pek çok güzel yayın yapmış bir kanalın kapanması beni üzüyor, umarım Göktuğ bu karartmadan aydınlığa çıkar. Sanatta politika ve siyasetten bahsedilmesi normaldir. Ama taraf olunacaksa halkın tarafı olunur. Halk derken siyasi bir tanımlama yok, bu topraklarda yaşayan her bireyden bahsediyorum. İyi seyirler

 

 
Toplam blog
: 136
: 6807
Kayıt tarihi
: 09.05.15
 
 

Kültür ve sanat alanında araştırmalar yapıyorum. Birçok yayına sinema ve tiyatro alanında yazılar..