Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

20 Aralık '09

 
Kategori
Müzik
 

Flütte bir virtüoz; Gülşen Tatu

Flütte bir virtüoz; Gülşen Tatu
 

Uluslararası alanda ülkemizi başarıyla temsil eden bir flüt virtüozünü, bir flüt hocasını konuk etti Antalya Devlet Senfoni Orkestrası; Flütist Gülşen Tatu'yu.

Aslında bu blog da, gecikmiş bir konser yazısı.

Konser, hem ADSO'nın değerli flüt sanatçımız Gülşen Tatu'yu konuk etmesi , hem de Türkiye Cumhuriyeti'nin 2. Cumhurbaşkanı İsmet İnönü'yü anma açısından önemliydi.

Antalya Devlet Senfoni Orkestrası, İsmet İnönü'yü Anma Konseri'ne W.A. Mozart'ın Don Giovanni Operası Uvertürü ile başladı.

Daha sonra Devlet Sanatçısı Gülşen Tatu'ya eşlik etti orkestramız. W.A. Mozart'ın az sayıdaki flüt konçertolarından birisini, Re Majör Flüt Konçertosu'nu seslendirdi konuk sanatçımız.

Mozart'ın bu 2 Numaralı Flüt Konçertosu, kayıtlara, K.271 Do Majör Obua Konçertosu'nun flüt için düzenlenmiş versiyonu diye geçmiş. Salzburg Katedrali'nin obuacısı Giuseppe Ferlandis için yazılmış bu yaratı, 1920 yılında Bernhard Paumgartner tarafından bulunmuş. Canlı, yumuşak, hafif atmosferiyle dönemin Fransız müziğine özgü bir karakter taşıdığını yazmış Üner Birkan.

Flüt sanatçımız Gülşen Tatu, Mozart'ın bu eserini virtüozitesine uygun seslendirdi. Tatu'yu, Ankara'dan gelen Bilkent Üniversitesi'nden öğrencisi Hazar Birkan da dinledi. Bir sonraki gün de Tatu, Hazar Birkan'ı dinledi, öğrenci-hoca ilişkisi içinde.

Konserin ikinci yarısında, L.van Beethoven 6. Senfoni(Pastoral) seslendirildi. Bu senfoniyi birçok kez dinleme şansım oldu ADSO'ından ama bu kez bir başka güzel geldi tınılar bana. Özellikle nefesliler; obua, flüt, fagot, klarinet sololarda çok başarılıydılar.

Konser akşamında ADSO'nı konuk şef Claude Villaret yönetti.

Bir de not; Değerli flütistimiz Gülşen Tatu, konser afişlerinde Devlet Sanatçısı olarak yazılı. Vikipedi'nde, bu ünvanın verildiği tarihlerde 'devlet sanatçılığı' ünvanlarının tartışmalı hale gelmesinden duyduğu rahatsızlıkla reddettiği yazılı. http://tr.wikipedia.org/wiki/G%C3%BCl%C5%9Fen_Tatu

***

Önümüzdeki hafta Yeni Yıl Konseri var. Solist olarak Piyanist Burçin Büke ve Şef, Antalya Opera ve Balesi Korosu Şefi Krastin Nastev. Yeni Yıl Konseri duyuruları program olarak beni hayal kırıklığına uğrattı. Konsere gideceğim. Umuyorum ki, şaşırtan bir performans yazısıyla övgüler ileteyim sizlere.

Yararlanılan kaynak: Dinleyicinin Kitabı, Üner Birkan

 
Toplam blog
: 355
: 1099
Kayıt tarihi
: 16.05.07
 
 

1960 Ankara doğumlu bir Çankırılıyım. İşimin burada olması nedeniyle, Antalya'da yaşamaktayım. Ti..