Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

07 Mart '18

 
Kategori
İthalat / İhracat
 

FOB Teslim Şekli Nedir?

Dış ticarette farklı teslim şekilleri olduğu hepimizce malum. Bu teslim şekilleri Uluslararası Ticaret Odası (ICC) tarafından belirlenmekte. En son 2010 yılında revize edilen bu teslim şekilleri kısaca INCOTERMS olarak adlandırılıyor.

Teslim şekilleri 2010 yılında yapılan düzenleme ile 13 adetten 11 adede düştü. Kaldırılan teslim şekillerinin yerine farklı teslim şekilleri geldi. Tümü 3 harfli olan teslim şekilleri, mutlaka bir yer adı ile birlikte anılır. Yani EXW Denizli, FOB İzmir, CFR Hamburg gibi. İhracatta fiyat verirken teslim şekillerine hakim olmak ve masrafları dikkatli şekilde hesaplamak büyük önem taşır.

İhracatçı firmaların birçoğunun kullandığı teslim şekilleri sınırlı. FOB, CIF en sık kullanılan teslim şekilleri. Birçok firma teslim şekillerinin detaylarını bilmiyor ve maalesef hatalı şekilde kullanıyor. Bu durumla, verdiğim eğitimlerde ve danışmanlık hizmeti verdiğim firmalarda sıkça karşılaşıyorum maalesef.

Bu hafta en sık kullanılan teslim şekillerinden olan FOB teslim şeklini açıklayacağım. Diğer teslim şekilleri ile karşılaştırmalı olarak anlatılması durumunda çok daha net anlaşılacaktır ama takdir edersiniz ki her teslim şekli için yazı yazma imkanı yok. Ayrıca yazı yerine eğitim şeklinde anlatmak çok daha sağlıklı oluyor öğrenen taraf açısından.

FOB Teslim Şekli
FOB teslim şekli sadece deniz yolu taşımacılığında kullanılan bir teslim şeklidir. Yükleme yapılacak limanın adı ile birlikte anılır. Yani İzmir’den bir yükleme yapacaksanız teslim şekliniz FOB İzmir olarak geçer.

FOB kelimesinin açılımı Free on Board şeklindedir. Türkçe’ye küpeştede teslim olarak çevrilebilir. Bu teslim şeklinde, ihracatçının sorumluluğu mallarının geminin küpeştesine teslim edilmesi ile birlikte sona erer. Ürünlerin gemiye yüklenmesine kadar olan tüm sorumluluk ve masraflar ihracatçıya aittir.

Denizli merkezli bir firma olarak FOB İzmir fiyat verdiğinizde; Denizli-İzmir arası iç nakliye, limandaki elleçleme ve yükleme masrafları size aittir. Bu nedenle fiyat teklifinizi verirken bu maliyet kalemlerini detay şekilde hesaplamalı ve ona göre fiyat vermelisiniz. Aksi takdirde daha düşük miktarda kâr elde etmeniz ve hatta zarar etmeniz söz konusu olabilir.

Teslim şekilleri; masrafların hesaplanmasının yanı sıra nakliye/yükleme sürecinde bir sorun olduğunda da büyük önem arz eder. Yaşanan sorunun çözümü için her iki tarafın da sorumluluklarını bilmesi gerekir. Siz sorumluluklarınızı net olarak bilmiyorsanız hakkınızı gerektiği şekilde savunamazsınız.

Unutmayın:

Bilgi güçtür

Saygı ve sevgilerimle,

Ümit Osman YILMAZ

ihracateksperi.com

 

 

 
Toplam blog
: 13
: 968
Kayıt tarihi
: 04.01.17
 
 

1999 yılına kadar Denizli'de ikamet ettim ve Denizli'de okudum. Denizli Anadolu Lisesi mezunuyum...