Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

27 Eylül '18

 
Kategori
Gezi - Tatil
 

Foça Gezisi

Foça Gezisi
 

Bodrum’dan Foça’ya giderken ilk molamızı Bafa Gölü kıyısında veriyoruz.  Çevredeki zeytinyağı fabrikalarının atıklarını göle dökmeleri yüzünden,  bu suda balık yaşamadığını üzüntüyle öğreniyoruz.

Milas, Söke gibi Ege bölgesi şehirleri son yıllarda aldıkları göçler yüzünden çok büyümüş; bu gelişme İzmir ve Menemen’de çarpık bir şehirleşmeye dönüşmüş.

Eski Foça yakınlarında M.Ö 6. Yüzyılda Pers dönemine ait bir anıt mezarı gezdik. Geçen yüzyıllara rağmen ayakta kalan esere bakıp “Anadolu’dan kimler gelip geçmiş” diyoruz.

Foça, M.Ö 11.yüzyılda kurulmuş. Liman ve çevresinde çeşitli uygarlıkların izleri var. Kibele kutsal alanını, Athena tapınağı kalıntılarını, Ceneviz kalesinde 5 Kapılar denen yeri ve Osmanlı kitabesini görüyoruz.  Deniz burada kalenin etrafından dolanarak bir kanal gibi eski şehrin içine girmiş. Havada uçuşan martıları, deniz kıyısında kayık, tekne, yelkenlileri ve suyun iki tarafında karada yanyana lokantaları ile Foça küçük, güzel, şirin bir sahil şehri olarak görünüyor.  Limanda her yerden denize giriliyor. İki genç kız önümüzde elbiselerini banka koyup masmavi suya atladılar. Foça’da devamlı estiği söylenen poyraz nedeniyle hava sıcaklığını hissetmedik. Açık denizin yakın oluşu nedeniyle şehrin içine dolan iyotlu deniz kokusunu içimize çekerek, balıkhaneye kadar yürüdük. Deniz kıyısında bir lokantada denizden yeni çıkarılmış balıkları yedik. Daha sonra çarşı ve ara sokaklara daldık. Eski Foça’nın begonvilli taş evlerini beğendik.

Yeni Foça’ya da gittik. Ancak günümüz mimarisi ile yapılmış birbirine benzeyen yazlıkların sıralandığı bu yeni şehri gezme isteğini duymayıp yola devam ettik.

Yolumuzun üzerinde betona teslim olmamış Kozbeyli köyü bize daha ilgi çekici geldi.  Köydeki eski taş evler onarılırsa, Safranbolu, Beypazarı gibi orijinal eski bir Türk yerleşim bölgesi ortaya çıkar.  Kozbeyli’de kahvede oturup köylülerle sohbet ederken, bir kadının büyük taş bir dibek içerisindeki kahve çekirdeklerini tahta tokmakla  döverek elde ettiği kahvemizi içtik. 

Foça gezimiz ile vatanımızın güzel bir köşesini görüp, evimize döndük.

 
Toplam blog
: 100
: 2186
Kayıt tarihi
: 28.01.12
 
 

1945 Bayburt'ta doğdu. Yüksek öğreniminden sonra çeşitli liselerde öğretmen ve yönetici olarak ça..