Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

04 Eylül '11

 
Kategori
Kitap
 

Folklorcu İlhan Yardımcı ve Eserleri

Folklorcu İlhan Yardımcı ve Eserleri
 

İlhan yardımcı bir öğretmen, bir yazar ve aynı zamanda bir şairdir. Kendisiyle 04 –18 Temmuz 1974 tarihleri arasında Başbakanlık Kültür Müsteşarlığı Milli Folklor Araştırma Dairesi Türkiye genelinde bir “Folklor Araştırma Semineri düzenlemişlerdi. Bu araştırmacı kursuna ben de katılanlar arasında idim. Zaman ne kadar çabuk geçiyor... Bu Folklor araştırmacısı yetiştirme kursunda Ankara’da İlhan Yardımcıyla tanışmıştım. O günden bu yana dostluğumuz devam ediyor. Adı geçen folklor araştırma kursunda bizimle birlikte olan bazı arkadaşlarımızı burada anmak istiyorum: 

Kadir Ak, Ahmet Akcan, İsmail Hakkı Acar, Gülali Aydın, Hanefi Alişan, Nezihe Araz, Türker Bekát, Ziynet Bayhan, Bilgül Bender, Bektaş Celep, Cafer Çil, Mehmet Emin Ergin, Çetin Eldem, Abdülkadir Güler, Şahver Karasüleymanoğlu, Mustafa Kutaş, Haşim Karpuz, M. Sabri Koz, Mehmet Kelkit, Mehmet Koçan, Ahmet Meşe, Aydın Oy. Kamuran Oktay, Yaşar Örslü, Nabey Önder, Faize Öcal, Murat Polat, Bekir Soydaş, Aydın Şanal, Hasan Temiz, Bilge Türkiçin, Mustafa Turan, Abdurrahim Töre, Mehmet Yağmur, İlhan Yardımcı ve Sadiye Yeda Bu arkadaşlar bu folklor Araştırma ve derleme kurslarına katılmıştık. Aradan 37 yıl geçti. Ben bu arkadaşlarımı hiç unutmadım. Birde bize ders veren saygıdeğer hocalarımız vardı. Nail Tan, Kamil Toygar, Prof. Dr. Orhan Acıpayamlı, Prof. Dr. Nermin Erdentuğ, İsmail Öztürk, Osman Siyanuç, Özcan Seyhanlı, Gönül Tizer, Osman Nahya, Zümrüt Erk, Enver Keskin, Dr.Umay Güney akla hemen gelenlerden. Bunlardan vefat edenler vardır. Onları da rahmetle anmadan geçemeyeceğim… 

Ancak o günden bu yana folklor ( halk bilimi ) konusunda eser veren kitaplarıyla tanıdığımız bazı arkadaşlarımız dikkat çektiler. Mehmet Sabri Koz, İsmail Hakkı Acar, Mehmet Emin Ergin, Haşim Karpuz, Aydın Oy, bu satırların yazarı Abdülkadir Güler, Mustafa Turan, Şahver Karasüleymanoğlu ve İlhan yardımcı gibi isimler derli toplu eserler verdiler. Bunlar arasında sık sık haberleştiğim arkadaşlarımız ve saygın hocalarımızda vardır. 

Şimdi İlhan Yardımcı’ya dönüyorum. Onu burada sizlere tanıtmak istiyorum. İlhan Yarımcı, âşıkların ve ozanların harman olduğu Bayburt’tan geliyor. 1941 yılında Bayburt doğumlu olan İlhan Yardımcı, Erzurum Yavuz Selim İlköğretmen Okulu mezunu( 1954 ). Van, Bayburt, Bursa ve İstanbul’da öğretmen ve idarecilik yaptı. Özel Televizyonlarda programlar hazırladı. Yazıları Bayburt Postası, Demokrat Gümüşhane, Bursa Hâkimiyet, Doğru Hâkimiyet, Bursa Marmara, Medeniyet, Sabah, gazeteleriyle, Sur, Milli Kültür, Yeşilay ve Gözyaşı gibi dergilerde yazıları ve şiirleri, araştırmaları yayımlandı. 

İlhan Yardımcı evli olup, halen Bursa’da ikamet ediyor. Türkiye Yazarlar Birliği ve Osman Gazi ilim ve Kültür Vakfı Başkanıdır. Eserlerinden bazıları şunlardır: 

Acı Memleket Gerçekleri ( 1964 ), Şifalı Otlar ve Halk İlaçları ( 1968), Büyük Halk Şairi Bayburtlu Hicrani ve Şiirleri ( 1968 ), Sağlık Folklorumuzda Lokman Hekim ( 1970 ), Lokman Hekim İlaveli ikinci baskı ( 1970 ), Orta Asya’dan Bugüne Şanlı Tarihimiz ( 1970 ), Şifalı Bitkiler ve Halk İlaçları ikinci baskı ( 1970 ), Seçilmiş Resimli Hikâyeler (1971 ), Halk Aşığı Üftade ve Menkıbeleri / 1980 ) , Bursa Tarihinde Çizgiler ( 1976 ), Bayburtlu İrşadı Divanı( 1983 ), Ağlar İrşadı Baba’nın tasavvufi Görüşleri( 1988), Tarihe Mührünü Vuran Osmanlı Sultanları ve Bursa Bibliyografyası ( 1987 ), Sen Kimsin Biliyor musun Kardeşim ( 1988 ), Bursa Sultanlarından Geyikli Baba ( 1990), Şenol Bayburt ve Bayburt Folkloru ( 1992 ), Evliyadan İnciler ( 1994 ) , Âşık Reyhanî ve Eserleri ( 2000 ), Türkiye Şahlanıyor ve İstiklal Marşı ( 2006 ), Dağ Gülü Şiirler ( 2007 ), Yaşayan Aşıklar / Güldeste ( 2007 ), Âşık Summani ve Şiirleri ( 2008 ) gibi eserleri yayımlanmıştır. Basılmaya hazır birçok eseri daha vardır. 

Şimdi elimde İlhan Yardımcının “ Kültür Köklerimiz “ adını taşıyan ( Nisan 2005 ) tarihinde yayımlanan devasa bir kitabı bulunuyor. Kitap devasa dedim de tam 880 sayfadan ibarettir… İlhan Yardımcı bize ait olan tüm türlerimizden birer makale ile bu kitabını zenginleştirmiştir. Neler yok ki bu kitapta. Ben sadece bazı konuları başlıklarıyla bir aya almak vermek istiyorum: 

Kültürlerimiz ( şiir ) ( s. 4 ), Adı güzel kendi güzel Muhammed ( 11 ), Folklor Derleme Yöntemleri( 12), Köy İncelemeleri (41), Halk Hekimliği (73), Osmanlı Şehirleri ( 85 ), Kağnı Arabası ve Anadolu Kadını ( 121), Ana Üzerine ( 122), Ecdat Miraslarımızdan Kuş Evleri ( 127) Edebiyatımızda Göz (133 ) , Gönül Çağlayanı Ahmet Yesevi ve Alevilik ( 138 ), Mezar ve Mezarlıklar ( 162 ), Çarıklı Erkanı Harb’ten Ölçülü Sözler ( 191), Hayatın Ana Maddesi Su ( 227 ), Yörük ( yürük ) Sözlüğü ( 394 ), Bayburt Destanı ve İkinci Plevne‘dir ( 449 ), Dede Korkut Mezarından Bilinmeyenler ( 517 ), Deve Deyip Geçmeyin ( 540 ), Mübarek Bir Böcek Arı ve Bal ( 568 ) Aşık ve Ozanlarımız ( 593 ), Tarih ve Folklor( 604), Çınar Ağacı Üzerine ( 625 ), Doğu Karadeniz Bölgesinde Atma Türkü Geleneği ( 629), Yaylada Yayık ve Analar ( 633 ), Edebiyatımızda Gül ve Bülbül Hikayeleri ( 660 ), Folklor Köşesi ( 701 ), Geleneğimizde Sünnet ve Kirve ( 718 ), Edirne’den Ardahan’a Yedi Çiçek ( 747), Türk Dünyasında Horyat ( Hoyrat ) ve Maniler ( 750 ), Kurban Üzerine( 759 ), İlk Uçan Türk Hazerfen Ahmet Çelebi ( 771 ), Kaynana ve Bohça / Çıkın Üzerine Maniler ( 779 ), Davul ve Zurna ( 820 ), İstiklâl Marşı ve Milletimiz ( 840 ) gibi konuları işlemektedir. 

Araştırmacı Yazar ve öğretmen İlhan Yardımcı Kültürümüz konusunda şunları vurguluyor: " Her türlü fikir, sanat ve adet ( gelenek ve göreneklerimiz) varlıklarının hepsine kültür diyoruz. Bir ağacın çiçek ve meyvelerine ise, bir toplumun kültürü de odur. Kültürünü olgunlaştıramamış veya kaybetmiş milletler; meyve vermemiş veya meyvelerini dökülmüş ağaçlana benzer. Bu ağaçların; bugün olmasa da, yarın kesilip odun olarak kullanmaları mukadderdir. Bir milletin kültür kökleri, yaşma ve yükseltme yollarını açar ve aydınlatır. Geçmişle geleceği bir bağlamayan kültür kökleri, her gün değişik bir kültür yerle bir eder.”… 

İlhan Yardımcı kültürümüz için öyle söylüyor. Söyledikleri öyle ezberden değildir. Yetmiş yaşına merdiven dayamış bir emekli öğretmen olarak yazmaya, üretmeye devam ediyor. Öğretmenliğin emeklisi olmaz diyerek, var gücüyle çaba harcıyor. Tüm varlığıyla Türk kültürüne, Türk Edebiyatına yaklaşık 70’ten fazla kitap kazandırıyor. Bu dille kolaydır, ama yazmaya geylince bu bir ömürdür. Yurdunu, memleketini seven bir insandır. Durmaktan çok yeni yeni eserler vermeye çalışıyor. 

Sevgili meslektaşım araştırmacı yazar İlhan Yardımcıya bu özgün çalışmalarından dolmayı tebrik ediyor, sağlıklı bir ömür dileğiyle başarılar diliyor, gönülden selam ve sevgiler buradan gönderiyorum... 

 
Toplam blog
: 2227
: 832
Kayıt tarihi
: 27.06.09
 
 

1946 Mardin ili, Kızıltepe ilçesi'nin Esenli köyünde doğmuştur. İlk ve ortaokulu Kızıltepe'de bit..