Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

16 Mart '08

 
Kategori
Motor Sporları
 

Formula 1 - Sezonun ilk yarışı start aldı.

Formula 1 - Sezonun ilk yarışı start aldı.
 

Melbourne'un Albert Park pistindeki Avustralya GP'sini McLaren Mercedes pilotu L. Hamilton kazandı.


Sıradışı, olaylı, unutulmayacak bir yarış. Formula 1, sezonun ilk yarışı Avustralya'nın Melbourne kentinde start aldı. Türkiye saati ile 06:30 da başlayan yarışı 22 otomobilden sadece 7 si tamamlayabildi. Kazalar nedeniyle üç kez güvenlik aracı piste girmek zorunda kaldı. Böylece çok geride kalan otomobillerin öndekileri yakalama şansının olması yarışın ilginç geçeceğinin sinyallerini veriyordu.

Cumartesi günü sıralama turlarında en iyi dereceyi yaparak pole position hakkını elde eden McLaren Mercedes pilotu Lewis Hamilton yarışa ilk cepten başladı. BMW pilotu Robert Kubica 2. , McLaren Mercedes'in yeni pilotu Finli Heikki Kovalainen 3. , Ferrari pilotu Felipe Massa 4. diğer BMW pilotu Nick Heidfeld 5. cepten yarışa başladılar. Geçen yılın şampiyonu Kimi Raikkonen 16. , üçüncüsü (yeni Renault pilotu) Fernando Alonso 12.sırayı almışlardı

Daha yarış başlar başlamaz arka sıralarda meydana gelen kaza sonucu Fisichella'nın aracı kazaya uğradı ve yarış dışı kaldı. Böylece güvenlik aracı yarışın başında piste girdi. Kaza nedeniyle daha ilk tur tamamlanmadan Giancarlo Fisichella ile birlikte Super Aguri'den Anthony Davidson, Honda'dan Jenson Button, Red Bull Racing'den Mark Webber ve Scuderia Toro Rosso'dan Sebastian Vettel'de yarış dışı kalmışlardı. Bu arada Ferrari'den Felipe Massa aracındaki sorun nedeniyle zorunlu olarak pit alanına girdi ve yarışı arka sıralarda sürdürmeye başladı.

Bu yarışla yarış hayatında 250. Grand Prix'isini yapan Rubens Barrichello yeni bir rekora imza atmak üzere. En çok Grand Prix'e katılan pilot olarak tarihe geçecek.

Kimi Raikkonen 16. sıradan 8. liğe kadar yükseldi. Ancak önündeki deneyimli pilot Rubens Barichello'yu geçmekte zorlandığı içindir ki önde giden Lewis Hamilton'la aradaka fark her geçen dakika artıyordu. Geçen yılın şampiyonu Kimi, Rubens'i geçtikten sonra öndekilere yetişmeye başladı. Pit stop yapmayan Kimi Raikkonen önündeki otomobillerin pite girmesiyle bir anda McLaren Mercedes pilotları ile aradaki farkı azalttı. On saniye gerilerinde üçüncü sıraya yerleşti. Kimi'nin de muhtemelen pite girme zamanı gelmişti. Ancak yaşanan ilginç gelişme yarışın seyrini değiştirdi. Felipe Massa, David Coulthard'ı geçerken Red Bull Racing pilotu aracını kontrol edemedi, meydana gelen kazada aracı oldukça büyük hasar gördü. Böylece 33. turda güvenlik aracı yeniden piste girmek zorunda kaldı. Aradaki farklar gene azaldı, hatta kapandı. Kimi Raikkonen'de böylece öndeki ikiliye daha da yaklaştı. Her ne kadar pite girmese de Raikkonen'in en gerilerden gelip üçüncü sıraya yerleşmesi yarışı ilginç hale getirebilecekti.

Güvenlik aracının pistten çıkması ile Kimi önündeki memleketlisi :) Heikki'yi sıkıştırmaya başladı ve geçti. Tam geçmişti ki...işte o anda Kimi'nin otomobili çakıl havuzuna uçtu, otomobilini stop ettirmeden çakıllardan çıkarmayı başarıp yarışa devam etse de en geriye düşmüştü. Yarışın 29. turu idi, yani daha yarısı tamamlanmıştı. Ferrari'ciler Kimi'ye üzülürken daha kötü haber diğer Ferrari pilotundan geldi. Felipe Massa'nın otomobili de o esnada "Benden bu kadar" deyip yarış dışı kalıyordu.

Artık yarışın nasıl sonuçlanacağı belliydi sanki. McLaren Mercedes'ler yarışı ilk iki sırada tamamlayabilir, böylece podyumda iki McLaren Mercedes pilotu görebilirdik. Kovalainen liderdi ama 2. kez pite girmesi gerekiyordu. Lewis 2.kez pite girdiği ve Heidfel'den oldukça önde olduğu için bu düşünceleri belki bir mucize değiştirebilirdi. İlk iki sıra değişmez, Heidfeld, Barrichello, Rosberg, Sebastian Bourdais, Alonso üçüncülük için mücadele edecekler gibiydi.

Yarış böyle devam ederken Toyota'nın yeni pilotu Timo Gluck çok ciddi bir kaza sonucu yarış dışı kaldı. Otomobil adeta dağıldı. Böylece bir kez daha güvenlik aracı piste girdi.

Güvenlik aracının pistten ayrılmasıyla farklar bir kez daha kapanmış ve yarış sanki bir daha, yeniden başlıyordu. Kovalainen zorunlu olarak pit stop yapınca podyum şansını da yitirmiş oldu. Son 9 tura girilirken lider Hamilton Heidfeld'in 5 saniye kadar önündeydi. Rosberg - S. Bourdais - Alonso - Kovalainen - Raikkonen - Barrichello - Kazuki Nakajima sırasıyla yarış devam ediyordu.

Üç tur kala Raikkonen, iki tur kala Sebastian Bourdais yarış dışı kaldılar, ancak yarışın % 70 lik bölümünü tamamladıkları için resmi olarak Avusturya GP'sini bitirmiş sayıldılar. Yarışı 7. sırada tamamlayan Rubens Barrichello pitten çıkışında hata yapınca cezalandırıldı. Sebastian Bourdais'in otomobili Raikkonen'den daha sonra arızalandığı için 7. sayıldı ve kariyerinin ilk F1 puanınlarını (2) almış oldu. Geçen yılın şampiyonu Kimi Raikkonen 8. sayılınca 1 puanla yetinmek zorunda kaldı.

Lewis Hamilton (McLaren Mercedes) Avusturya Grand Prix'isini kazanarak sezona iyi bir başlangıç yapıyordu. Podyuma çıkmak mutluluğunu yaşayan Heidfeld (BMW Sauber) 2. , Rosberg (Williams) 3. sırayı alıyordu. Alonso (Renault) 4. , Kovalainen (McLaren Mercedes) 5. , Nakajima 6. (Williams). , S. Bourdais (S.Toro Rosso) 7. Kimi Railkkonen 8. oluyordu.

Yarışı 7. sırada tamamlayan Rubens Barrichello pitten hatalı çıkış yapınca cezalandırıılıp diskalifiye edildiği için sıralama değişti.

Pilotlarda Hamilton 10, Heidfeld 8, Rosberg 7 puan alırken, markalarda McLaren Mercedes 14 , BMW ve Williams 8 er puan aldılar ve işlk üç sırayı paylaştılar.

Yarış dışı kalanlar

R.Barrichello (Honda) Diskalifiye
R. Kubica (BMW Sauber) - 47.tur - Hasar
T. Glock (Toyota) - 43. tur - Kaza
T. Sato (Super Aguri Honda) - 32. tur - Mekanik
N. Piquet Jr (Renault) - 30.tur - Mekanik
F. Massa (Ferrari) - 29.tur - Mekanik
D. Coulthard (Red Bull Renault) - 25.tur - Kaza
J. Trulli (Toyota) - 19. tur - Elektrik
A. Sutil (Force India F1 Ferrari) - 8. tur - Mekanik
M. Webber (Red Bull Renault) - 0. tur - Hasar
J. Button (Honda) - 0. tur - Hasar
A. Davidson (Super Aguri Honda) - 0. tur - Hasar
S. Vettel (S. Toro Rosso Ferrari) - 0. tur - Kaza
G. Fisichella (Force India F1 Ferrari) - 0. tur - Kaza


Bir hafta sonra 23 Mart'ta Malezya'nın Sepang kentinde sezonun ikinci yarışı var. Program, markalar ve sürücülerle ilgili ilk yazım;

http://blog.milliyet.com.tr/Blog.aspx?BlogNo=90425

Resim: www.padokf1.com'dan alınmıştır.

Kaynak : CNN Türk ve www.padokf1.com



NOT :

5 Nisan 2008 Cumartesi
günü MBHO için tabelamızı dikeceğiz. Saat 11:00 de Karşıyaka Orman Müdürlüğü'nde buluşalım. Konu ile ilgili Sayın Yusuf Aysan'ın blogu;

http://blog.milliyet.com.tr/Blog.aspx?BlogNo=98109

Bu arada THK Yangın Uçağı alım kampanyasına katılmak için tüm operatörlerden yangın yazıp 3919 ' a gönderin. Bedeli 6 YTL'dir. Ülkemize katkısı, yemyeşil ormanlar. Daha fazla biligi için :

http://blog.milliyet.com.tr/Blog.aspx?BlogNo=97741

 
Toplam blog
: 240
: 2494
Kayıt tarihi
: 13.04.07
 
 

6 Mayıs, bir Hıdırellez günü "Merhaba dünya" demişim. Geçen elli küsur yıl. Bir şarkı vardır Osma..