Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

22 Eylül '08

 
Kategori
Futbol
 

Forvet hattı üç puanı kaptı

Forvet hattı üç puanı kaptı
 

Galatasaray hücum hattı rakip defanslar için kabus gibi.


Hafta arası oynadığı Bellinzona karşılaşmasından sonra bir kez daha eleştirilerin odağı haline gelen Galatasaray, Turkcell Süper Lig'e dönüşünü Kocaelispor deplasmanıyla yaptı. Maçın 10.dakikasında 1-0 mağlup duruma düşen sarı-kırmızılılar karşılaşmadan 4-1 gibi farklı bir skorla ayrılarak hem üzerindeki baskıyı hafifletti hem de puanını 8'e çıkarttı.

Maç öncesi Bellinzona önünde yenen üç gol teknik direktör Michael Skibbe hakkındaki homurtuların yükselmesine sebep olmuş hatta Galatasaray yönetiminin yeni hoca arayışında olduğuna dair haberler spor sayfalarındaki yerini almıştı. Hatırlayacağınız gibi Bellinzona maçı sonrası yaptığımız analizde bu tür haberleri öngörmüş ve

“Yönetimin, futbolcuların ve taraftarın Michael Skibbe'ye güven aşılaması gerektiğini düşünüyorum. Tabii şimdiden B planları raftan indirilmeye başlanmışsa, bunun Galatasaray'ın lehine değil aleyhine işleyen bir süreç olacağını saptayabilmek her şeyden önemli.”

cümleleriyle görüşlerimizi aktarmıştık. Galatasaray'ın Kocaelispor önündeki performansını biraz da bu gözle izledim. Ve bir kez daha fark ettim ki, Michael Skibbe üzerinde kurulan baskıda kadrodaki sıkıntıların etkisi asla dikkate alınmıyor.

Bu düşünceyi açmak gerekirse, öncelikle Galatasaray'ın sahaya sürdüğü on bire dikkat edilmeli. 4-4-2 düzenindeki takımın orta sahadaki “baklava” türü yapılanması defansın önünde Ayhan ile başlayıp sağda Aydın solda Kewell ile devam ediyor ve çift santrforun gerisindeki Lincoln ile sona eriyor. Takım halinde bir analiz yapıldığında ise; yabancı futbolcuların yoğunlaştığı hücum bölgesinin hemen her maçta zenginlik yarattığını, daha çok yerlilerden müteşekkil savunmanın ise bekleneni bir türlü veremediğini görüyoruz. Kaleci De Sanctis'i bir kenara ayıracak olursak, defans yükünü çeken 5 oyuncudan (Hasan Şaş, Meira, Servet, Volkan, Ayhan) sadece biri yabancı iken, hücumcu beşten (Aydın, Kewell, Lincoln, Baros, Nonda) yalnızca biri Türk. Futbola ilgi duyan herkesin dillendirdiği “Galatasaray bu sezon iyi transfer yaptı.” cümlesi isim bazında çok doğru bir saptama ancak mevkiler bakımından ele alındığında çürütülmeye namzet bir teori. Yabancı yıldızlarla donatılan hücum hattı; her biri isim yapmış bu futbolcuların takım savunmasına sırtlarını dönmesiyle kabağı her maç savunmanın başına patlatabilir. Ve bu durum Galatasaray'ı “yediğinden fazla atabildiği ölçüde” başarılı bir takım formatına sokar.

Kocaelispor karşılaşmasının da özünde Bellinzona maçından çok farkı yoktu. Kewell, Lincoln, Nonda ve Baros gibi yıldızlar şahsi becerilerini hücum yönünde ortak kullanıp 4 gol üretti, belki çok net 4 tane pozisyonu da harcadı. Öte yandan savunmadaki açıklar Kocaelispor'un kısıtlı hücum gücünden dolayı çok fazla su yüzüne çıkmadı. Maçın 4-1 gibi farklı bir skorla bitmesinde etken olan Galatasaray hücum hattı her karşılaşmada sarı-kırmızılı takımın geriye düşmesine de sebep olabilir. Hal böyleyken, 12 eksikli kadrosundaki en iyi futbolcuları sahaya süren ve bundan dengeli bir takım kurmaya çalışan Michael Skibbe'yi yargılamak sizce ne derece doğru? Alman teknik adamın sağ bekte Uğur Uçar, defansta Emre Güngör, ön liberoda Linderoth v.s. gibi alternatifleri olsa ve bu futbolcuların üzerini çizse bugün yapılan eleştiriler mantıklı bir zemine oturur ancak görünen tabloda Galatasaray'ın haddinden fazla hücumcu bir on bir çıkarması ve bu dönemi bu şekilde atlatması Skibbe'nin büyük ihtimalle mecbur kaldığı bir strateji.

Bana öyle geliyor ki, Galatasaray'ı bir süre daha bu tür oyuncu tercihleriyle izleyeceğiz. Bu süreçte sarı-kırmızılılar belki çok gol bulacaklar ama hücuma hızlı çıkan ve geride iyi kapanan takımlara karşı sürpriz puan kayıpları da olası.
 
Toplam blog
: 235
: 717
Kayıt tarihi
: 21.06.06
 
 

Yazar 1976 yılında İstanbul'da doğdu. Tüm eğitim ve öğretim hayatını burada tamamlayarak, 1999 yı..