Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

06 Nisan '13

 
Kategori
Fotoğraf
 

Fotoğrafçı Hiawatha

Fotoğrafçı Hiawatha
 

jeff ascough


"Omzuna aldı Hiawatha

Gül ağacından makinayı

Kaşla göz arasında topladı

Katlanır ayaklı karanlık odayı

Az yer tutuyordu kabına girince

Katlanınca ufalmıştı iyice

Ama körükleri çalıştırdı

İtti, çekti körükleri

Kareler ve dikdörtgenlerden başka bir şey kalmadı sonunda

Öklid'in İkinci Kitap'ından

Karmaşık bir şekil olup çıkmıştı.

Bir sacayağın üstüne yerleştirip hepsini

Çömeldi, kara örtünün altına girdi.

Ve susturdu eliyle herkesi:

"Kımıldamayın artık lütfen!"

Gizemli, insanı ağzı açık bırakan bir işlemdi bu."

Fotoğraf hakkında konuşmak istiyorsak ilk önce onun sanattaki yansımasına edebiyata etkisine bakarak yola başlayabiliriz. Yolun başında bu şiiri okuyup fotoğrafçı Hiawatha'nın hareketini gözünüzde canlandırabiliyorsanız siz de bir fotoğrafçısınız belki de...

Evet, gizli fotoğrafçılar; fotoğraf çekerken önemli olan ileteceğiniz mesaj değil onu nasıl ilettiğinizdir. Yani ne derecede özgün olduğudur çektiğiniz karenin. Diyafram-enstantene-iso modern dönem fotoğrafçılığında adeta bermuda üçgenidir Üç önemli kuraldır bunlar ,belki de kuralsız bir dünyada. Bakış açısı, yükseklik ve mesafe kontrolü çektiğiniz fotoğrafın teknik olarak yorumlanırken işlemden geçeceği fabrikanın sizi işe alma kriterleridir. Yıllar önceki karanlık odanın günümüzde elle tutulabilecek hale geldiğini de düşünürsek bunlar önemsiz ve uygulanabilir basit kurallardır.

Hiawatha'ya dönersek hızlıca deklamşöre basmak gibi, aslında bu teknik işlemin insana verebildiği estetize hazla karşılaşırız. Sanat taklidin taklididir,demişler. Sanat mimesistir demişler. Sanat yaşanılan anın dondurulmasıdır fotoğrafta.Bazen siyah -beyaz bazen de renkli olsun istersiniz dondurduğunuz parçanın. Bazen makineniz titrer kötü çıkacağından korkarsınız,ama mükemmel bir hareketi dondurduğunuzu farkederseniz baskıyı aldığınızda. Hatalarınızla mutlu olmayı farkedersiniz böylece. Hata yaparak öğrenirsiniz. Bazen bilerek hata yaparsınız verdiği doğru sonucu görüp. İter çekersiniz körüğü... Odaklanırsınız... netleyemezsiniz ama yine de çekersiniz hayatı!

  

 
Toplam blog
: 8
: 428
Kayıt tarihi
: 03.08.12
 
 

Yazan insanımız Ege Üniversitesinde Türk Dili ve Edebiyatı okumakta, karşılaştırmalı edebiyata me..